Στη ίδρυση υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου προχώρησε σήμερα Τετάρτη η κυβέρνηση λόγω της κρίσιμης κατάστασης στο μεταναστευτικό-προσφυγικό. Νέος υπουργός Μετανάστευσης αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης με αναπληρωτή υπουργό τον Γιώργο Κουμουτσάκο. Η ηγεσία του νέου υπουργείου ορκίστηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλοπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκηστο Προεδρικό Μέγαρο σήμερα το μεσημέρι.

Την απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την επανασύσταση του υπουργείου Μετανάστευσης έσπευσε να χαιρετίσει μεν αλλά με ένα ειρωνικό σχόλιο δε ο Αλέξης Τσίπρας .

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με αιχμηρή ανάρτησή του στα social media σχολιάζει την κατάργηση του υπουργείου μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι για γκάφα ολκής και μπάχαλο στο προσφυγικό επί ένα εξάμηνο. «Του πήρε μόλις έξι μήνες και εφτά μέρες για να καταλάβει…» αναφέρει με δηκτικό τρόπο κατά του πρωθυπουργού ο κ. Τσίπρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος μίλησε για ανικανότητα της ΝΔ στο μεταναστεύτικό.

«Ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει με καθυστέρηση έξι μηνών το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει στο προσφυγικό και προχωρά στην επανασύσταση του υπουργείου που ο ίδιος κατήργησε» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Τοποθετεί μάλιστα ως επικεφαλής του τον κ. Μηταράκη, προκειμένου να σταματήσει το άλλο μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί με τις εσωτερικές κόντρες στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας» συμπληρώνει. Ελπίζουμε τουλάχιστον να πείσει για την κίνησή του αυτή και τον υπουργό του κ. Χρυσοχοϊδη, που μόλις προ δύο μηνών δήλωνε ότι δεν χρειάζεται αυτόνομο υπουργείο Μετανάστευσης» υπογραμμίζει ο Αλ. Χαρίτσης, κατηγορώντας την κυβέρνηση της ΝΔ για «ανικανότητα», η οποία δημιουργεί «χαοτική κατάσταση».

Αμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα.

«Γκάφα είναι να μην ξέρεις ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. Γκάφα είναι να μην ξέρεις ότι η Μυτιλήνη και η Λέσβος είναι το ίδιο νησί. Γκάφα είναι να λένε οι υπουργοί σου ότι οι μετανάστες «λιάζονται» πριν «εξαφανιστούν» σημειώνει ο κ. Πέτσας για να προσθέσει: «Δεν είναι όμως απλά μια ακόμη γκάφα, να σε ερευνά η OLAF για κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων».

«Όπως λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η σημερινή Κυβέρνηση υλοποιεί ένα συνεκτικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Και παρεμβαίνει με αίσθημα ευθύνης όπου χρειάζεται. Ιδίως μάλιστα όταν το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό διογκώνεται σε συνθήκες γεωπολιτικής αστάθειας στην περιοχή» , καταλήγει.

Την επανίδρυση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σχολίασε και το ΚΙΝΑΛ δια στόματος Καμίνη.  «Η κυβέρνηση οφείλει πια να αντιμετωπίσει την μεταναστευτική και προσφυγική πρόκληση με μεγαλύτερη σοβαρότητα και μικρότερη έπαρση. Η χώρα δεν αντέχει άλλους ερασιτεχνισμούς» αναφέρει ο αρμόδιος τομεάρχης του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης.

Ο κ. Καμίνης τονίζει ότι «η κυβέρνηση ομολογεί το σοβαρό λάθος που διέπραξε με την κατάργησή του υπουργείου Μετανάστευσης» τον Ιούλιο.

Παράλληλα ο κ. Καμμίνης υπογραμμίζει πως «η κατάργηση του υπουργείου δεν έλυσε σχεδόν κανένα από τα πολλά προβλήματα που είχε δημιουργήσει η κάκιστη διαχείριση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», ενώ σημειώνει ότι απέτυχε και η προσπάθεια να δημιουργηθεί συντονιστικό υπό τον υφυπουργό Άμυνας κ. Στεφανή.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ τονίζει ότι το πρόβλημα είναι η πολιτική που θα εφαρμόσει το νέο υπουργείο. Όπως επισημαίνει, «το πρόβλημα του προσφυγικού δεν έχει να κάνει τόσο με την επανασύσταση  του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, μετά από έξι μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ, όσο με το ποια πολιτική θα εφαρμόσει αυτό το υπουργείο κι αυτή δεν είναι άλλη απ’ την εφαρμογή της απαράδεκτης συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, της Συνθήκης του Δουβλίνου, δηλαδή της πολιτικής της Ε.Ε., που οδηγεί στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας, αλλά και του πρόσφατου νόμου για το άσυλο που παραβιάζει τα δικαιώματα των προσφύγων».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «τώρα πρέπει να αυξηθεί η αλληλεγγύη και η πάλη για να κλείσουν όλα τα hotspots, για να μεταφερθούν οι αιτούντες άσυλο απ’ τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους και χτυπώντας τα κυκλώματα παράνομης διακίνησής τους. Να προχωρήσουν άμεσα οι οικογενειακές επανενώσεις σε χώρες της ΕΕ. Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για τους ασυνόδευτους ανήλικους. Να επισπευστούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου με προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες».