Σκαρφάλωσαν στην οροφή ενός συρμού στο Λονδίνο μπλοκάροντας την κυκλοφορία των δρομολογίων σε ώρα αιχμής, τοποθέτησαν χαρτόνια πάνω στη Γέφυρα Waterloo κάνοντας γιόγκα, έστησαν πολύχρωμες τέντες σε κεντρικά σημεία της βρετανικής πρωτεύουσας έξω από το Κοινοβούλιο, στους σταθμούς Marble Arch και Oxford Circus, παραλύοντας με αυτόν τον τρόπο κεντρικά τμήματα της μεγαλούπολης. Αλλοι έριξαν κουβάδες με κόκκινη μπογιά έξω από την πρωθυπουργική κατοικία.

Πολιτική ανυπακοή

Εδώ και λίγες ημέρες οι ακτιβιστές του κινήματος Extinction Rebellion σε μια ιδιότυπη πολιτική ανυπακοή και με τους πιο ευφάνταστους τρόπους διαδηλώνουν – χωρίς να λείπουν και επεισόδια με την αστυνομία – σε ολόκληρο το Λονδίνο. Στόχος τους να στείλουν μήνυμα SOS για την επιβίωση των ειδών του πλανήτη.

Η επιτυχία του κινήματος είναι τεράστια. Από τις 15 Απριλίου, οπότε και ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες τους, μέσα σε λίγες ημέρες οι ακτιβιστικές δράσεις έχουν εξαπλωθεί με ταχύτατους ρυθμούς σε 80 πόλεις και 33 χώρες του κόσμου από την Ινδία ως τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εκπροσώπους του να ασκούν πιέσεις στους πολιτικούς ώστε να λάβουν αποτελεσματικά και άμεσα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Αν και οι βρετανικές αρχές κάλεσαν τους διαδηλωτές να περιορίσουν τη δράση τους σε ένα μόνο σημείο του Λονδίνου, εκείνοι αρνούνται πεισματικά: «Δεν πρόκειται να φύγουμε μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας» δήλωσε κατηγορηματικά η Κρεσίντα Τόμας, φοιτήτρια από το Μπρίστολ, στους αστυνομικούς που της είπαν να μαζέψει την τέντα της από το Oxford Circus. «Αυτό θα διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες. Και όσους περισσότερους από εμάς συλλάβουν, τόσο το καλύτερο. Θα τραβήξουμε μεγαλύτερη προσοχή από τον κόσμο».

Την εβδομάδα που πέρασε συνελήφθησαν περισσότεροι από 400 διαδηλωτές με την κατηγορία πρόκλησης σοβαρών προβλημάτων στις δημόσιες μεταφορές, τις τοπικές επιχειρήσεις και τους κατοίκους του Λονδίνου, όμως αυτό δεν εμπόδισε εκατοντάδες άλλους να στήσουν τις τέντες τους αλλού. Οι επικεφαλής της οργάνωσης έχουν ήδη παραδεχθεί ότι ορισμένες από τις δράσεις τους είναι παράνομες, προσθέτοντας όμως ότι ακόμη και έτσι δεν θα παραιτηθούν, περιμένοντας τη σύλληψή τους. Ηδη αναλυτές στον διεθνή Τύπο λένε ότι το Extinction Rebellion θα είναι το νέο κίνημα Occupy.

Η ομάδα δημιουργήθηκε από βρετανούς ακτιβιστές τον περασμένο Οκτώβριο αφότου 94 ακαδημαϊκοί με δημόσια παρέμβασή τους στον  «Guardian» καλούσαν τις κυβερνήσεις και τον κόσμο να αναλάβει δράση. Τρία είναι τα βασικά της αιτήματα: η κυβέρνηση να «πει την αλήθεια» κηρύσσοντας «έκτακτη κλιματική κατάσταση ανάγκης», να μειώσει τις εκπομπές ρύπων στο μηδέν ως το 2025 και να δημιουργήσει επιτροπές πολιτών οι οποίες θα θέτουν προτεραιότητες για το κλίμα, παρακάμπτοντας το κοινοβούλιο.

Και οι τραπεζίτες μαζί τους!

Είτε σκόπιμα είτε όχι, τα αιτήματά τους εισακούστηκαν από τον κεντρικό τραπεζίτη της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ ο οποίος προειδοποίησε τον χρηματοπιστωτικό τομέα ότι αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή απειλή εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, παροτρύνοντας διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να δράσουν γρήγορα και να προετοιμαστούν.

«Ως υπεύθυνοι χάραξης οικονομικής πολιτικής και ως εποπτικές αρχές δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τους προφανείς φυσικούς κινδύνους που βρίσκονται ενώπιόν μας» έγραψε ο Κάρνεϊ σε κοινό άρθρο που δημοσιεύτηκε στον βρετανικό «Guardian» με τον κεντρικό τραπεζίτη της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά. Μεταξύ άλλων, οι τραπεζίτες αναφέρθηκαν στις απειλές που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες αλλά και οι ασφαλιστικές εταιρείες από τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές τονίζοντας ότι «η κλιματική αλλαγή είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί παγκόσμιες λύσεις και ο χρηματοπιστωτικός τομέας πρέπει να αναλάβει κεντρικό ρόλο».

Εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες προειδοποιούν για τις επιπτώσεις στο κλίμα εξαιτίας της εκπομπής ρύπων από την καύση λιθάνθρακα και πετρελαίου και λένε ότι αν η παγκόσμια κοινότητα δεν κάνει κάτι τώρα, ίσως η καταστροφή να μην έχει επιστροφή. Και όμως, παρά τις φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν την Καλιφόρνια και το Βόρειο ημισφαίριο, παρά τις θερμοκρασίες-ρεκόρ στη διάρκεια του καλοκαιριού, οι παγκόσμιες εκπομπές ρύπων δεν μειώθηκαν.

Πολλοί προειδοποιούν ακόμη και για τον κίνδυνο μιας ξαφνικής αλλαγής, δηλαδή για το ενδεχόμενο ο άνθρωπος να βρεθεί σε ένα δυστοπικό περιβάλλον στο οποίο είναι αμφίβολο ότι θα μπορέσει να επιβιώσει. Μέχρι σήμερα οι ακτιβιστές για την κλιματική αλλαγή μάλλον έχουν αντιμετωπιστεί ως γραφικοί φωνακλάδες. Το κίνημα ωστόσο του Extinction Rebellion αισιοδοξεί να αλλάξει τα πράγματα.

Ερχεται το έκτο κύμα

Η ονομασία του «Αντίσταση κατά της εξαφάνισης» μαρτυρά ότι η Γη βιώνει το έκτο κύμα εξαφάνισης των ειδών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον. Και η λέξη «εξαφάνιση» δεν αναφέρεται μόνο σε φυτά, έντομα ή ζώα. Η εξαφάνιση έχει να κάνει με την ανθρώπινη ύπαρξη.

Στη μακρόχρονη πορεία τους πάνω στη Γη οι έμβιοι οργανισμοί γνώρισαν πέντε μαζικούς αφανισμούς. Ηφαιστειακές εκρήξεις, απότομες κλιματικές αλλαγές ή προσκρούσεις μετεωριτών πιστεύεται ότι προκάλεσαν αυτά τα φαινόμενα. Ομως έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια προσπαθώντας να ρίξουν φως στο ζήτημα, αποκαλύπτουν ότι σήμερα αυτός που σπρώχνει τον πλανήτη προς το έκτο κύμα αφανισμού είναι ο άνθρωπος.

Ειδικοί εκτιμούν ότι κατά μέσο όρο την ημέρα εξαφανίζονται περί τα 40 είδη χλωρίδας και πανίδας σε όλον τον πλανήτη, ενώ ο χρόνος παραμονής στη Γη θηλαστικών και πουλιών που γνωρίζουμε έχει μειωθεί στα 10.000 χρόνια. Παλαιότερα ο αριθμός αυτός ήταν έως και 1.000 φορές μεγαλύτερος, κάτι που σημαίνει πως αν ο άνθρωπος συνεχίσει το καταστροφικό του έργο στο περιβάλλον τότε σε 4 αιώνες από σήμερα πολλά είδη πουλιών και θηλαστικών θα έχουν αποδεκατιστεί.

SOS και για τις Αλπεις

Πριν από λίγες ημέρες μια άκρως ανησυχητική μελέτη που δημοσίευσαν ευρωπαίοι επιστήμονες στο περιοδικό «Cryosphere» έρχεται να επαληθεύσει το κατεπείγον της κατάστασης στην κοντινή μας γειτονιά. Οπως αναφέρουν στην έρευνά τους έως το 2100 οι Αλπεις θα χάσουν τα δύο τρίτα των σημερινών τους πάγων, σε περίπτωση που η άνοδος της θερμοκρασίας είναι σχετικά περιορισμένη. Αν όμως ξεφύγει από τον έλεγχο, η εμβληματική οροσειρά κινδυνεύει να μείνει σχεδόν χωρίς παγετώνες έως το τέλος του αιώνα. Τι θα σημάνει αυτό; Τα βουνά θα απογυμνωθούν όχι μόνο από πάγους, αλλά θα μείνουν χωρίς χλωρίδα και πανίδα, αφού οι πάγοι τροφοδοτούν τα φυτά και τα ζώα με νερό.