Αντίθετη στο κυβερνητικό αφήγημα για την επωφελή για τα εθνικά συμφέροντα Συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται πως είναι η πλειοψηφία των Ελλήνων, που όχι μόνο τάσσεται κατά της Συμφωνίας, αλλά απορρίπτοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την οικονομία, ζητά τη διεξαγωγή εκλογών πολύ νωρίτερα από τον Οκτώβριο που ολοκληρώνεται η τετραετία.

Μόλις μία εβδομάδα πριν την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, το 65,7%  των συμμετεχόντων στην έρευνα που διενήργησε η Marc για το «Πρώτο Θέμα» ζητεί από τα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου να ψηφίσουν «όχι» και να μην κυρώσουν τη Συμφωνία. Η μεγαλύτερη αντίδραση, όπως ήταν αναμενόμενο, συναντάται στη Μακεδονία και στη Θράκη, με το αντίστοιχο ποσοστό να φθάνει το 73,6%.

Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλό για να μην θορυβήσει την κυβέρνηση και να επισκιαστεί από την ικανοποίησή της που μετά την εξασφάλιση της ψήφου εμπιστοσύνης, φαίνεται να απέδωσε καρπούς και η προσπάθειά της για εύρεση 151 ψήφων για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και μάλιστα προκαλώντας έντονους τριγμούς στα μικρότερα κόμματα, που μπορεί να καταλήξουν και στη διαίρεσή τους, γεγονός που διευκολύνει και ενισχύει τη «βασιλεία» του ΣΥΡΙΖΑ ή όπως λένε κάποιοι σκωπτικά της κυβέρνησης «ΣΥΡΙΖΑ και ΣΙΑ».

Ακόμη πιο ανησυχητικό για την κυβέρνηση είναι το εύρημα ότι κρίνοντας την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ η πλειοψηφία των πολιτών μιλά για αρνητικό απολογισμό. Επτά στους 10 (72%) θεωρούν αυτήν την περίοδο κακή και μάλλον κακή για τη χώρα και τους πολίτες.

Ενδεικτικό είναι ότι σε ότι αφορά την οικονομική κατάσταση των πολιτών, ζήτημα φλέγον μετά από δέκα σχεδόν χρόνια κρίσης και ύφεσης, μόνο το 12,8% δηλώνει ότι αναμένει βελτίωση στα οικονομικά του, εύρημα που δείχνει ότι οι πολίτες δεν συμμερίζονται την κυβερνητική αισιοδοξία για επιστροφή στην κανονικότητα και στην ανάπτυξη.

Δύο στους τρεις θέλουν πρόωρες κάλπες

Τα παραπάνω ευρήματα δικαιολογούν σε μεγάλο βαθμό και το γεγονός ότι δύο στους τρεις πολίτες θέλουν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Το 43,9% θέλει να προκυρηχθούν άμεσα και το 23,5% ζητά βουλευτικές εκλογές τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές. Την κυβερνητική επιθυμία για εξάντληση της τετραετίας και εκλογές το φθινόπωρο συμμερίζεται ποσοστό 29,7% των ερωτηθέντων.

Αυτοδυναμία στη ΝΔ με 158 έδρες

Χαριστική βολή αποτελεί για την κυβέρνηση το εύρημα της δημοσκόπησης της Marc που αφορά την πρόθεση ψήφου.

Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 32%, το οποίο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, της δίνει αυτοδυναμία με 158 έδρες, την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται 8,9 μονάδες πίσω, με ποσοστό 23,1%.

Στην τρίτη θέση βρίσκονται μαζί, με 6,4%, το Κίνημα Αλλαγής και η Χρυσή Αυγή, ενώ το ΚΚΕ είναι το πέμπτο -και τελευταίο, κατά τη δημοσκόπηση- κόμμα που θα βρίσκεται στην επόμενη Βουλή, συγκεντρώνοντας ποσοστό 5,9%.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 32% έναντι 23,1% του ΣΥΡΙΖΑ, με το ΚΙΝΑΛ και τη Χρυσή Αυγή να συγκεντρώνουν 6,4% και το ΚΚΕ 5,9%.

Εκτός Κοινοβουλίου φαίνεται πως μένουν η Ένωση Κεντρώων με 2,3%, η Ελληνική Λύση με 2,2%, το Ποτάμι με 1,9%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,4%, η Λαϊκή Ενότητα με 1,2% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%.