Η αποτυχημένη μυστική επιχείρηση που διενήργησαν οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας το βράδυ της περασμένης Κυριακής, στην οποία σκοτώθηκαν επτά Παλαιστίνιοι και ένας ισραηλινός αντισυνταγματάρχης, έφερε και πάλι στο χείλος του πολέμου Ισραήλ και Χαμάς.
Στην περιοχή του Νότιου Ισραήλ από τη Μεσόγειο ως τη Νεκρά Θάλασσα ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας, προειδοποίηση για εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας, και αργά το απόγευμα της Δευτέρας η Χαμάς εκτόξευε εκατοντάδες ρουκέτες και όλμους. Το Ισραήλ απάντησε με στοχευμένα χτυπήματα από αέρος και βομβάρδισε τον τηλεοπτικό σταθμό Al-Aqsa, έναν ραδιοφωνικό σταθμό και τα γραφεία όπου εδρεύουν οι μυστικές υπηρεσίες του ισλαμιστικού κινήματος που κυβερνά τον παλαιστινιακό θύλακα. Πρόκειται για τη χειρότερη κλιμάκωση των συγκρούσεων μετά τον καταστροφικό πόλεμο του 2014. Η περιοχή εδώ και πολλούς μήνες, τόσο μετά τις διαδηλώσεις στον φράχτη που χωρίζει τη Γάζα από το Ισραήλ την περασμένη άνοιξη, όσο και μετά τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, φαίνεται να ισορροπεί επικίνδυνα σε τεντωμένο σκοινί.
Η ισλαμιστική οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας καταγγέλλει «εσκεμμένη στοχοθέτηση αμάχων και πολιτικών υποδομών» από το Ισραήλ, κατηγορεί τις δυνάμεις κατοχής για παραβίαση όλων των κόκκινων γραμμών και ταυτόχρονα ζητεί τη διενέργεια εδώ και τώρα ανεξάρτητης έρευνας για τα «ειδεχθή εγκλήματα» του Ισραήλ όπως τα χαρακτηρίζει.
Παρά το γεγονός ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαίωσε τους συμπατριώτες πως «κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει έναν αχρείαστο πόλεμο», μία μέρα αργότερα το Ισραήλ βρισκόταν στα πρόθυρα νέας σύρραξης.
Πολλοί Ισραηλινοί αναρωτιούνται – γράφουν οι «New York Times» – γιατί, ενώ οι συνομιλίες μεταξύ ΟΗΕ, Αιγύπτου και Κατάρ με στόχο τη σύναψη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός είχαν σημειώσει πρόοδο, η κυβέρνηση Νετανιάχου πήρε ένα τέτοιο ρίσκο, στέλνοντας κομάντος μέσα στον παλαιστινιακό θύλακα. Η απάντηση, αναφέρουν αναλυτές, είναι πως κανένας δεν περίμενε να εκτεθεί η ομάδα των Ισραηλινών σε μια επιχείρηση ρουτίνας.
Ο Γκιόρα Εϊλαντ, απόστρατος αρχιστράτηγος των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, αναφέρει στην αμερικανική εφημερίδα ότι «κατά 99% αυτές οι μυστικές αποστολές δεν αποκαλύπτονται» και είναι επιτυχείς, όμως αυτή τη φορά τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Σημερινό άρθρο της εφημερίδας «Haaretz» αναφέρει ότι ο Νετανιάχου ίσως και να μην αποφύγει αυτόν τον «αχρείαστο» πόλεμο, μια και οι συνθήκες καταλήγουν να είναι ισχυρότερες από τις δηλώσεις.
Ωστόσο, δύο ημέρες μετά την κλιμάκωση, ανακοινώθηκε ότι παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις, ανάμεσά τους και η Χαμάς, κατέληξαν σε συμφωνία με το Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός, με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου. Επισήμως το Τελ Αβίβ δεν τοποθετήθηκε, όμως ο υπερεθνικιστής υπουργός Αμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν υπέβαλε την παραίτησή του.
Από τους πιο σκληροπυρηνικούς της κυβέρνησης Νετανιάχου, ο Λίμπερμαν, που έχει εκφράσει πλείστες φορές την έντονη διαφωνία του απέναντι στη διακοπή των βομβαρδισμών της Χαμάς, κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι παραδόθηκε στην «τρομοκρατική» οργάνωση. Ο Λίμπερμαν απείλησε ότι όλα τα μέλη του κόμματός του θα παραιτηθούν από τον κυβερνητικό συνασπισμό και ζήτησε πρόωρες εκλογές.
Οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές, καθώς πολλοί αναρωτιούνται σήμερα στο Ισραήλ αν αυτό το «χαρτί εκβιασμού» κάμψει τις αντιστάσεις του Νετανιάχου και υποκύψει τελικά στη σκληρή γραμμή. Εκτός αυτού, όπως αναφέρει η αναλύτρια της Haaretz Νόα Λαντάου, «ο ίδιος δεν πιστεύει ότι υπάρχει μια μακροπρόθεσμη διπλωματική λύση στη Γάζα».
Στην πραγματικότητα, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις του, ο Νετανιάχου αντιτίθεται στην ιδέα της όποιας λύσης: «Δεν μπορώ να κάνω διπλωματική συμφωνία με μια οργάνωση της οποίας η ιδεολογία είναι να μας καταστρέψει» δήλωσε προ ημερών συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει πολιτική λύση για τη Γάζα, όπως δεν υπάρχει λύση για το Ισλαμικό Κράτος, ή για το Ιράν, όσο (η Χαμάς) δηλώνει ότι προσπαθεί να μας καταστρέψει».
Επί του παρόντος, είναι πολύ νωρίς να πει κανείς εάν αποφύγει τον πόλεμο ή εν τέλει αναγκαστεί να καταφύγει σε στρατιωτική λύση. «Εάν δεν λειτουργήσει το καρότο γιατί να μην προσπαθήσουμε με το μαστίγιο» αναρωτήθηκε πριν από λίγες ημέρες ρητορικά ο ίδιος. Τι θα σήμαινε αυτό; Μια ευρεία επιχείρηση, ίσως και την πλήρη κατάληψη της Γάζας. Επί του παρόντος κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει και σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει συγκεκριμένη στόχευση. Ολα τα σενάρια είναι πάνω στο τραπέζι. Είναι πιθανό ο Νετανιάχου «να δοκιμάσει οτιδήποτε μπορεί να του εξασφαλίσει λίγο περισσότερη ηρεμία. Ή απλά όχι» καταλήγει η Λαντάου.