Νέο υπερσύγχρονο σύστημα υποκλοπών από το Ισραήλ αλλά και αυτόματης ανάλυσης δεδομένων από κάμερες, αρχεία υπόπτων, το Διαδίκτυο και άλλες βάσεις δεδομένων μελετούν να αγοράσουν η ΕΛ.ΑΣ. και η ΕΥΠ μέσω του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης! Παράλληλα μελετάται και η απόκτηση και άλλων υπερσύγχρονων συσκευών παρακολούθησης αλλά και αντιπαρακολούθησης (για εντοπισμό «κοριών», παρείσακτων λογισμικών, αλλοιώσεων ηλεκτρονικών δεδομένων).
Μάλιστα, πριν από μερικές εβδομάδες έγινε στα γραφεία του εν λόγω υπουργείου επίδειξη του ισραηλινού υπερσυστήματος υποκλοπών, παρουσία του τότε υπουργού κ. Νίκου Τόσκα, του πρώην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. κ. Κωνσταντίνου Τσουβάλα και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων. Υπενθυμίζεται ότι ήδη η ΕΥΠ, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. διαθέτουν τρεις «Μεγάλους Αδελφούς» καταγραφής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων (δύο γερμανικής και έναν βρετανικής κατασκευής). Δημιουργώντας δηλαδή ένα τεράστιο πλέγμα τηλεφωνικών συνακροάσεων από κρατικές υπηρεσίες.

Δικαστικές εντολές

Και όλα αυτά ενώ τον τελευταίο χρόνο –σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει «Το Βήμα» –δόθηκαν 10.376 δικαστικές εντολές για μαζικές τηλεφωνικές υποκλοπές από ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ, που είναι πάντως ο μικρότερος αριθμός την τελευταία πενταετία. Επιπλέον παρουσιάζει σημαντική μείωση ο αριθμός των υποκλοπών που έγιναν –στη διάρκεια του 2017 –μόνο με εισαγγελικές διατάξεις (δηλαδή με συνοπτικές διαδικασίες για λόγους εθνικής ασφάλειας) κατά 40% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Το ισραηλινό σύστημα «ολικής χρήσης», κόστους περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ, την απόκτηση του οποίου μελετούν οι κυβερνητικές υπηρεσίες, φέρεται να έχει τη δυνατότητα ανταπόκρισης στο δίκτυο 4G της κινητής τηλεφωνίας, αλλά και να προχωρεί σε σαρώσεις χώρων μέσω τηλεφωνικών κλήσεων κ.λπ. Ομως ταυτόχρονα φέρεται να επεξεργάζεται δεδομένα από διάφορες ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων που έχουν η ΕΛ.ΑΣ. και άλλες Αρχές Ασφαλείας, από κάμερες, από συστήματα GPS των οχημάτων. Ετσι τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. θα έχουν μια ολοκληρωμένη βοήθεια σε περιπτώσεις αστυνομικών ερευνών και επιχειρήσεων. Παραμένει άγνωστο μέχρι σήμερα αν διαθέτει την τεχνική δυνατότητα για την παρακολούθηση των συνδιαλέξεων μέσω Viber, Whatsapp και άλλων δεκάδων εφαρμογών επικοινωνίας μέσω Internet.

Οργανώσεις

Με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ να διαπιστώνουν ότι μέσα από αυτές τις διαδικτυακές πλατφόρμες πραγματοποιείται το 70-80% των συνομιλιών μεταξύ μελών εγκληματικών οργανώσεων και με τις Αρχές να μην μπορούν να καταγράψουν οτιδήποτε από αυτές τις συνομιλίες.
Αναφέρεται ότι το 2017 υπήρξαν 3.194 βουλεύματα δικαστικών συμβουλίων (με πλήρη ανάλυση και αιτιολόγηση για ποινικές υποθέσεις). Επιπλέον εκδόθηκαν 7.182 εισαγγελικές διατάξεις με συνοπτικές διαδικασίες για λόγους κρατικής ασφάλειας. Το 2016 είχαν εκδοθεί 2.947 δικαστικά βουλεύματα και 9.295 εισαγγελικές διατάξεις για καταγραφές συνδιαλέξεων. Σύνολο, 12.242 σχετικές δικαστικές εντολές. Δηλαδή οι δικαστικές αποφάσεις για παρακολούθηση συνομιλιών το 2017, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, είναι της τάξης του 15% λιγότερες. Κάτι που αποδίδεται στον περιορισμό του κύκλου ερευνών αλλά και στα ερωτήματα που είχαν διατυπωθεί και στην κριτική των τελευταίων ετών για τις «μαζικές παρακολουθήσεις χωρίς ουσιαστικό σκεπτικό και μόνο με μία απόφαση δικαστικού λειτουργού».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ