Επιστολή του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι παρέδωσεπρος τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, οΡεπουμπλικανός γερουσιαστής Ραντ Πολ,προτείνοντας περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών, εβδομάδες μετά τις οξείες αντιδράσεις και την ευρεία καταδίκη του αμερικανικού πολιτικού κόσμου στη στάση του Τραμπ απέναντι στον Πούτιν στη σύνοδο κορυφής στο Ελσίνκι.

Την περασμένη εβδομάδα, η ομάδα εθνικής ασφαλείας του Τραμπ ανέφερε ότι η Μόσχα βρίσκεται πίσω από «διάχυτες» προσπάθειες ανάμιξης στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, σε αντίθεση με τις διαψεύσεις που έκανε ο ρώσος πρόεδρος στη συνάντησή του με τον Τραμπ.

Η οργή στις ΗΠΑ προήλθε από τη στάση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου στη συνέντευξη Τύπου στη φινλαδική πρωτεύουσα, κατά την οποία απάντησε ότι αποδέχεται το λόγο του Πούτιν παρά τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο Πολ, ένας από τους λίγους Ρεπουμπλικάνους που υπερασπίστηκε την εμφάνιση Τραμπ της 16ης Ιουλίου στο Ελσίνκι, είπε ότι ταξίδεψε στη ρωσική πρωτεύουσα για να ενθαρρύνει τη διπλωματία, εν μέσω μέσω των εντάσεων στις σχέσεις Μόσχας – Ουάσινγκτον.

«Ήταν τιμή μου να παραδώσω μια επιστολή του προέδρου Τραμπ στην κυβέρνηση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Η επιστολή υπογράμμιζε τη σημασία περαιτέρω εμπλοκής σε διάφορους τομείς, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η βελτίωση νομοθετικού διαλόγου και η επαναφορά πολιτισμικών ανταλλαγών» είπε με tweet του o Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής.

Ο Λευκός Οίκος δεν σχολίασε άμεσα την επιστολή.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε ότι μια επιστολή από τον Τραμπ στον Πούτιν παραδόθηκε μέσω διπλωματικών διαύλων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ωστόσο, τόνισε ότι το Κρεμλίνο δεν είχε πληροφορηθεί με το περιεχόμενο της επιστολής.