Για εγκληματικά λάθη και ολιγωρίες στις φονικές πυρκαγιές της Αττικής μίλησε ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Μιλώντας στον Real fm υποστήριξε ότι ηκυβέρνηση έδινε επικοινωνιακό σόου, την ίδια ώρα που καίγονταν άνθρωποι.
«Δεν υπάρχει περίπτωση ορισμένοι υπουργοί να μην ήξεραν τι είχε συμβεί την ώρα της σύσκεψης την Δευτέρα το βράδυ της πυρκαγιάς. Δεν ξέρω αν τα γνώριζε ο πρωθυπουργός, αλλά σε κάθε περίπτωση ο ίδιος έχει την πολιτική ευθύνη. Η πολιτική ευθύνη όμως πρέπει να συνοδεύεται από παραιτήσεις. Για τον κ. Τσίπρα η πολιτική ευθύνη του 2018 είναι όπως οι αυταπάτες το 2015, τις αναλαμβάνει και νομίζει ότι ξεμπέρδεψε» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης Θεοχαρόπουλου
· Την Πέμπτη μετά το συμβάν στήθηκε ένα νέο επικοινωνιακό σόου με την συνέντευξη τύπου όπου έλεγαν μάλιστα ότι δεν έχει γίνει κανένα λάθος. Δεν βρήκαν ούτε ένα λάθος! Δηλαδή αν είχε γίνει κάποιο λάθος, πόσους νεκρούς θα είχαμε;
· Την επόμενη μέρα, για να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε υπουργικό συμβούλιο που είπε απλώς ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, μια ανάληψη ευθύνης όμως που ήταν κενή περιεχομένου, καθώς δεν είχε την επίπτωση που έχει η πολιτική ευθύνη όταν την αναλαμβάνεις για ένα τέτοιο τραγικό συμβάν για τη χώρα.
· Την ευθύνη θα έπρεπε να την πάρουν σε ανώτατο επίπεδο. Κάποιοι έχουν σοβαρές ευθύνες και θα έπρεπε να υπάρχουν παραιτήσεις. Είτε δεν γνώριζαν είτε δεν ενημέρωσαν, έπρεπε να υπάρχουν οι επιπτώσεις.
· Οι ποινικές ευθύνες δεν είναι κομμάτι δικό μας, πρέπει όμως άμεσα να διερευνηθούν. Οι πολιτικές ευθύνες όμως είναι προφανείς, υπήρξαν εγκληματικές ολιγωρίες. Έκλειναν την Μαραθώνος και έστελναν τον κόσμο στο Μάτι εκτιμώντας ότι δεν θα φτάσει η πυρκαγιά στο Μάτι, έφταναν τα πλοία από τη Ραφήνα και δεν τα σταματούσαν, αεροπλάνα του στρατού δεν πετούσαν από πάνω για να φωτίζουν τον χώρο.
· Ο άναρχος πολεοδομικός σχεδιασμός στη χώρα μας έχει βαθιές ρίζες, είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα. Υπάρχουν πολλές περιοχές σαν το Μάτι σε όλη την Ελλάδα, αλλά 3,5 χρόνια τώρα έχουν έρθει πάρα πολλές τροπολογίες από την κυβέρνηση για παράταση των αυθαιρέτων σε αυτές τις περιοχές και ουσιαστικά ενίσχυσης αυτού του φαινομένου.
· Δεν υπήρχε καμία στόχευση να σταματήσει αυτό το φαινόμενο. Ίσα – ίσα που διευρύνθηκε και επεκτάθηκε. Πρέπει να δούμε διακομματικά πώς επιτέλους θα λυθεί το ζήτημα και επειδή ίσως έχει και πολιτικό κόστος θα πρέπει να είναι έτοιμοι να το αναλάβουν ορισμένοι. Να βάλουμε πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον.
· Υπάρχουν τεράστιες παραβάσεις σε παραλίες, αλλά και παραβάσεις κοντά σε οικισμούς, δεν μπορεί να είναι η ίδια αντιμετώπιση σε κάθε περίπτωση. Χρειάζεται ένα σχέδιο με διακομματική συνεννόηση, πρωτίστως για τις τεράστιες παραβάσεις που ενέχουν κινδύνους για την δημόσια ασφάλεια.
· Υπάρχει η λαθεμένη αντίληψη να μην πλήξουμε κάποιους συνανθρώπους μας που έχουν κάποια σπίτια παράνομα, αλλά στην ουσία έτσι πλήττονται όλοι οι υπόλοιποι, που είναι και οι περισσότεροι, οι νόμιμοι, γιατί ουσιαστικά νοιώθουν στο τέλος ότι δικαιώνονται όσοι δεν τηρούν κανένα πλαίσιο.
· Αυτό επιτέλους στην χώρα μας, σε όλα τα επίπεδα, πρέπει να επιλυθεί και όσοι έχουμε μια θέση ευθύνης, από οποιοδήποτε πόστο, πρέπει να συμβάλλουμε σε αυτό.
· Πρέπει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να σταματήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια, είναι πολύ σοβαρό το θέμα για να αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο απλώς για να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Επιτέλους απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα.