«Αυτή η κυβέρνηση προχώρησε σ’ αυτή τη συμφωνία (των Πρεσπών), όταν είχε απέναντι την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και όταν δεν έχει ακόμα, ή είναι υπό αίρεση, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία» τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Καραγκούνης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
«Αν πάρουμε τη συνεκπεφρασμένη άποψη των κομμάτων δεν βγαίνουν οι ψήφοι» επισήμανε ο κ. Καραγκούνης και πρόσθεσε: «Για ένα εθνικό θέμα, που ήταν 30 χρόνια σε εκκρεμότητα, τόσο κρίσιμο και σημαντικό, είναι δυνατόν να αναζητούνται πλειοψηφίες, στη Βουλή τουλάχιστον, υπό αίρεση; Αυτά τα ζητήματα είναι κρίσιμα, αναζητάς πάντα πραγματικές πλειοψηφίες, πρώτα στον λαό και μετέπειτα στη Βουλή. Γι’ αυτό έπρεπε να έχει πάει η κυβέρνηση σε εκλογές για το κρίσιμο αυτό θέμα, μια επόμενη Βουλή με πραγματική πλειοψηφία και στο λαό και στη Βουλή να διαχειριστεί ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα».
Ερωτηθείς εάν υπάρχει ζήτημα στη Νέα Δημοκρατία με την τοποθέτηση της πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία σε ραδιοφωνική συνέντευξη ανέφερε «δεν έχω αλλάξει θέση στο Μακεδονικό, από το 2008. Ναι στο Βόρεια Μακεδονία», ο κ. Καραγκούνης σημείωσε ότι «η κ. Μπακογιάννη έχει την ίδια άποψη θέση με τη Νέα Δημοκρατία, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όλους τους αρχηγούς ότι οι δύο προϋποθέσεις, οι οποίες ήταν οι εθνικές ‘κόκκινες γραμμές’ (γλώσσα και εθνότητα), θα έπρεπε να έχουν εκπληρωθεί για να πηγαίναμε στη συζήτηση για το ονοματολογικό».
«Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί, τα τελευταία κοντά 30 χρόνια, γι’ αυτό ακριβώς απέρριπταν τη συμφωνία και υπό μία έννοια η κόκκινη γραμμή που τέθηκε το 2008 παραβιάστηκε σ’ αυτά τα δύο ζητήματα» υπογράμμισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας.
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας, ο κ. Καραγκούνης σχολίασε ότι «η χθεσινή αντίδραση ήταν πολύ αρνητική με την ακύρωση του ταξιδιού (του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ)», επισήμανε ότι «η Ρωσία είναι η χώρα με την οποία έχουμε τις πιο παλιές διπλωματικές σχέσεις» αλλά και στενές οικονομικές σχέσεις (τουρισμός, αγροτικά προϊόντα κ.ά.) και υπογράμμισε ότι «είναι ένα ζήτημα που θέλει πολύ μεγάλη προσοχή».
«Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και, όπως έχει πει πολλές φορές η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δυστυχώς γι’ αυτό το πολύ σοβαρό θέμα δεν έχουμε καμία επίσημη θεσμική ενημέρωση από την κυβέρνηση όχι μόνο εμείς ως αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα» τόνισε ο κ. Καραγκούνης. Χαρακτήρισε δε «αδιανόητο να μην ενημερώνει η κυβέρνηση την αντιπολίτευση για ένα θέμα που χρειάζεται, υπό μία έννοια, μια κοινή θέση, μια ενιαία στάση για να αντιμετωπίσουμε τόσο ευαίσθητα θέματα».
Ανέφερε ακόμα πως «σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί και δεν είναι καλό, η κυβέρνηση να συσχετίσει την όποια «παράνομη δράση», αν υπάρχει, των Ρώσων διπλωματών με την εκπεφρασμένη, τη σταθερή, τη μαζική άποψη των εκατομμυρίων Ελλήνων που είναι απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών».