Είναι μεγάλο, είναι πορτοκαλί και φοράει πάνα. Το τεράστιο μπαλόνι που απεικονίζει τον Ντόναλντ Τραμπ σαν ένα μωρό που γκρινιάζει, με ένα iPhone στο μικροσκοπικό του χέρι, έλαβε τελικά την άδεια από τον δήμαρχο του Λονδίνου να πετάξει πάνω από τους κήπους του βρετανικού Κοινοβουλίου την Παρασκευή 13 Ιουλίου, οπότε και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα βρίσκεται στη Βρετανία. Υστερα από ένα απίστευτο σίριαλ πλείστων αναβολών και ακυρώσεων, το λεγόμενο «Καρναβάλι της αντίστασης» των ακτιβιστών θα επιφυλάξει… καυτή υποδοχή στον αμερικανό πρόεδρο. Ο οποίος, για να το αποφύγει, θα περάσει το μεγαλύτερο μέρος της 4ήμερης επίσκεψής του, που αρχίζει σήμερα, μακριά από το Λονδίνο.

Φλεγματικό βρετανικό χιούμορ

Η ευφάνταστη ιδέα της ειρηνικής διαμαρτυρίας είχε πέσει από νωρίς στο τραπέζι. Ομάδες ακτιβιστών και συνδικαλιστικών οργανώσεων συγκέντρωσαν πάνω από 10.000 υπογραφές, καλώντας τον δήμαρχο της βρετανικής πρωτεύουσας Σαντίκ Καν να επιτρέψει την εμφάνιση του… ιπτάμενου Τραμπ, όπερ και εγένετο. Αν λυθεί η μικρή εκκρεμότητα της άδειας από την Πολιτική Αεροπορία και την Αστυνομία, ο φουσκωτός Τραμπ αναμένεται να απογειωθεί και να πετάξει για δύο ολόκληρες ώρες πάνω από το Λονδίνο, όταν ο πραγματικός Τραμπ θα συναντάται με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. «Αυτή δεν είναι μια διαμαρτυρία κατά της Αμερικής ή κατά των Αμερικανών. Είναι μια διαμαρτυρία ενάντια σε αυτό στο οποίο θέλει να μετατρέψει την Αμερική ο Τραμπ» λέει ο περιβαλλοντολόγος Λίο Μάρεϊ. Εμπνευστής της ιδέας, κατάφερε να συγκεντρώσει μέσω Internet πάνω από 23.000 στερλίνες για τη δημιουργία του εξάμετρου μπαλονιού. «Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι ο Τραμπ θα μάθει πως ολόκληρη η Βρετανία τον περιφρονεί και γελάει σε βάρος του!» τονίζει ο Μάρεϊ.

Το χρονικό των αναβολών

Η επίσκεψη Τραμπ στη Βρετανία είχε αρχικά προγραμματιστεί για τους πρώτους μήνες της προεδρίας του το 2017, έπειτα από πρόσκληση που είχε λάβει από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Ομως, ήδη από την… ώρα μηδέν οι Βρετανοί είχαν αντιδράσει σθεναρά. Μέχρι τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους συγκέντρωναν πάνω από 1,8 εκατομμύρια υπογραφές ώστε ο Τραμπ να μην πατήσει το πόδι του στη χώρα. Η επικείμενη επίσκεψη αυτού του αλλοπρόσαλλου προέδρου των ΗΠΑ έγινε πεδίο αντιπαράθεσης ακόμη και μέσα στο Κοινοβούλιο, ενώ οι (προοδευτικές) βρετανικές εφημερίδες γέμιζαν με πηχιαίους τίτλους πρωτοσέλιδα, όπως το «Κύριε πρόεδρε, δεν είστε καλοδεχούμενος εδώ». Οι αντιδράσεις κλιμακώθηκαν μετά τη διεθνή κατακραυγή για την απάνθρωπη πολιτική του χωρισμού των παιδιών από τους παράνομους μετανάστες γονείς τους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.
Το ταξίδι-σίριαλ του Τραμπ στη Βρετανία είχε προγραμματιστεί να συμπέσει με τα εγκαίνια της νέας πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών τον περασμένο Ιανουάριο στο Λονδίνο. Αλλά και αυτό ακυρώθηκε ξαφνικά, όταν ένα πρωί ο Τραμπ ενημέρωνε τους ακολούθους του στο Twitter ότι δεν θα παραστεί τελικά στα εγκαίνια της πρεσβείας «διότι η κυβέρνηση Ομπάμα ξόδεψε έναν σκασμό λεφτά για να τη φτιάξει».
Αλλά ο πραγματικός λόγος δεν ήταν άλλος από τον κίνδυνο για μεγάλης κλίμακας διαμαρτυρίες από τους πολίτες της Βρετανίας που είχαν δείξει με κάθε τρόπο την αντιπάθειά τους προς το πρόσωπό του Τραμπ.
Ηταν η ίδια εποχή που ο Τραμπ τα έβαζε και με τον δήμαρχο του Λονδίνου Καν, καθώς ο τελευταίος είχε …τολμήσει να εκστομίσει πως «η τρομοκρατία δεν θα νικήσει» την επομένη του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Λονδίνο τον Ιούνιο του 2017.
«Τουλάχιστον 7 νεκροί και 48 τραυματίες σε τρομοκρατική επίθεση και ο δήμαρχος του Λονδίνου λέει πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας!»» έγραφε τότε επικριτικά στο Twitter ο Τραμπ, ξεκινώντας μια αντιπαράθεση χωρίς λόγο με τον (πακιστανικής καταγωγής μουσουλμάνο) δήμαρχο και «νουθετώντας» το διαπλανητικό του κοινό πως «πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε πολιτικά ορθοί και να καταπιαστούμε με την ασφάλεια του λαού μας. Αν δεν φανούμε έξυπνοι, το πράγμα θα χειροτερέψει».

Νέα τιτιβίσματα

Τώρα η… πτήση αυτού του χλευαστικού μπαλονιού με τις ευλογίες του δημάρχου θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις των δυο ανδρών –φυσικά αναμένονται σχετικά τιτιβίσματα από τον Τραμπ, όμως πολλοί Λονδρέζοι ποσώς ενδιαφέρονται.
«Είμαι πραγματικά υπερήφανη για τον δήμαρχό μας, ο οποίος είναι ακριβώς ο μόνος που υπερασπίζεται τις αξίες της πόλης για σεβασμό, ανοχή και πολυπολιτισμικότητα» δήλωσε στους «Νew York Times» η Λουίζ Πρατ, ακτιβίστρια που συμμετέχει στην εκστρατεία, προσθέτοντας: «Σαν να μη μας έφταναν τα δεινά μας από το Brexit, η Τερέζα Μέι μας αναγκάζει να γονατίσουμε, ικετεύοντας για επιχειρηματικές συμφωνίες έναν απατεώνα. Πού κατάντησε αυτή η χώρα; Είναι απόλυτη ντροπή».
Την άποψή της φαίνεται πως ασπάζεται η συντριπτική πλειονότητα των Βρετανών, με εξαίρεση τους φανατικούς υποστηρικτές του αμερικανού προέδρου, όπως ο γραφικός Νάιτζελ Φάρατζ, σκληρός υπέρμαχος του Brexit και πρώην ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας της Βρετανίας, ο οποίος χαρακτήρισε την ιδέα του μπαλονιού-Τραμπ σαν «γελοιότητα και τεράστια προσβολή για έναν εν ενεργεία πρόεδρο των ΗΠΑ».

HeliosPlus