«Ο Ερντογάν λειτουργεί ως πολιτικός και κατά κάποιο τρόπο ως θρησκευτικός ηγέτης. Κι επειδή είναι αυτός που δίνει τον τόνο λειτουργεί και ως ένας Χομεϊνί», σχολίασε ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, με αφορμή την τελετή ορκωμοσίας του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που σηματοδοτεί τη μετάβαση στο νέο προεδρικό σύστημα της Τουρκίας.

Ο κ. Φίλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», χαρακτήρισε «πρωτοφανές για τα δεδομένα της Τουρκίας μετά το 1923 και την ίδρυση της νεότερης Tουρκικής Dημοκρατίας, να βλέπουμε τον πρόεδρο της χώρας να ορκίζεται στα αραβικά, με μουφτή, με θρησκευτική προσευχή και συνεχείς επικλήσεις στον Αλλάχ». Όπως χαρακτηριστικά είπε, «αυτό πραγματικά αποτελεί κερασάκι στην τούρτα».

Όσον αφορά τα οικονομικά της γειτονικής χώρας υποστήριξε πως ο Τούρκος πρόεδρος «θα πρέπει να ρίξει γέφυρες προς τη Δύση. Η πορεία της οικονομίας είναι τέτοια που δεν του αφήνει περιθώρια. Δεν μπορεί να συνεχίσει να πηγαίνει κόντρα στον κυριότερο εμπορικό του εταίρο, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση».

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του γαμπρού του Τούρκου προέδρου στη θέση του υπουργού Οικονομικών συμπλήρωσε πως η κίνηση αυτή «έχει προβληματίσει την αγορά, τους οίκους αξιολόγησης και πολλούς ακόμη γιατί φαίνεται ότι ο Ερντογάν είναι αυτός που θα διορίζει τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας», γεγονός που δείχνει «ότι θέλει να ασκήσει έναν αφόρητο έλεγχο στην οικονομία».

«Η Τουρκία το 2008 προσέλκυσε επενδύσεις ύψους 25 δις δολαρίων. Πέρσι οι επενδύσεις ήταν 6 δισ. δολάρια. Υπάρχει μεγάλη διαφορά και αυτό είναι ενδεικτικό της ανησυχίας από την πλευρά των ξένων επενδυτών και της αγοράς για το πού βαδίζει η Τουρκία. Και η συνεχής υποβάθμιση της τουρκικής λίρας δεν είναι τυχαία και δεν μπορεί ο Ερντογάν να την αποδίδει σε πολιτικούς λόγους», πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εκτίμησε ότι «θα επηρεαστούν από την πορεία των αντίστοιχων σχέσεων της Τουρκίας με τη Δύση, τόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και με τις ΗΠΑ. Μια Τουρκία που θα πιέζεται και ενδεχομένως να αποσταθεροποιείται στο εσωτερικό της, θα είναι πιο επικίνδυνη για εμάς και τα συμφέροντα μας».

«Εμείς πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή εάν και πιστεύω ότι το Αιγαίο δεν είναι στις προτεραιότητες της Τουρκίας, ούτε η σύγκρουση με την Ελλάδα, ούτε υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός για κάτι τέτοιο. ‘Ομως επιθετικές ενέργειες και αυτό που εμείς εννοούμε ως προκλητικότητα θα το δούμε το επόμενο χρονικό διάστημα με τις διακυμάνσεις που είχε τους τελευταίους μήνες», συμπλήρωσε ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και συγγραφέας του βιβλίου «Τουρκία, Ισλάμ, Ερντογάν»