Εκνευρισμός επικρατεί στην κυβέρνηση μετά τις συνεχείς αναφορές του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ περί «Μακεδονικού στρατού», εξέλιξη που φανερώνει ότι η γειτονική χώρα ερμηνεύει όπως θέλει τη συμφωνία των Πρεσπών.
Με τις δηλώσεις Ζάεφ μάλιστα φαίνεται πως δικαιώνονται όσοι έλεγαν ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ θα χρησιμοποιεί συνεχώς τον όρο «Μακεδονία» ξεχνώντας το «Βόρεια».
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ζάεφ περί «Μακεδονικού στρατού» υπογράμμισε ότι «η συμφωνία αναφέρεται ρητώς ότι ο επιθετικός προσδιορισμός για το κράτος, τα επίσημα όργανά του και τις άλλες δημόσιες οντότητες θα ευθυγραμμίζεται με το νέο όνομα της χώρας, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση ‘στρατός της Βόρειας Μακεδονίας’».
Απαντώντας στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ σημειώσαν ότι η δήλωση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών.
Την Πέμπτη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής αναφερόμενος στις δηλώσεις Ζάεφ, επεσήμανε πως η συμφωνία θα είναι σε πλήρη ισχύ όταν θα κυρωθεί από την πΓΔΜ και το ελληνικό κοινοβούλιο. Επομένως, πρόσθεσε ο κ. Κοντονής «ο Ζάεφ βρίσκεται σε μία πίεση εξαιτίας εσωτερικών προβλημάτων».
Οι δηλώσεις Ζάεφ που προκάλεσαν την αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ
Σε νέες του δηλώσεις του την Τετάρτη σε ορκωμοσία στρατιωτών, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ δήλωσε πως «το να είσαι στρατιώτης σε μια χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ σημαίνει ότι θα εργάζεστε σε βελτιωμένες συνθήκες, σύμφωνα με τα δεδομένα των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Σαν στρατιώτες, θα πρέπει να είστε υπερήφανοι που θα είστε η πρώτη γενιά που θα υπηρετεί την χώρα ως μέλος του ΝΑΤΟ».
Ο Ζάεφ, λοιπόν, φαίνεται πως θεωρεί δεδομένη την είσοδο της χώρας του στη Συμμαχία, παρά το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος είπε ότι έστω και μία χώρα να αντιδράσει δεν θα μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, ενώ εκτίμησε ότι η συμφωνία θα κυρωθεί από την ελληνική βουλή σε δύο χρόνια, οπότε μέχρι τότε η «Βόρεια Μακεδονία» δεν ισχύει.
Τον διαψεύδει όμως ο κ. Ζάεφ ο οποίος έκανε λόγο και για «μακεδονικό στρατό». Το να είμαστε μέλη της Συμμαχίας, υποστηρίζει ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ «θα δημιουργήσει μεγαλύτερες ευκαιρίες για εσάς. Ο Μακεδονικός Στρατός, για χρόνια επιχειρούσε χέρι – χέρι με στρατεύματα του ΝΑΤΟ σε ειρηνευτικές αποστολές, για τις οποίες αξιολογήθηκε με υψηλό βαθμό. Η συμμετοχή σε αυτές τις αποστολές βοήθησε τον Μακεδονικό Στρατό να αυξήσει τις δυνατότητές του.
Το υπουργείο Άμυνας και η κυβέρνηση της Μακεδονίας εργάζονται στενά για την ανοικοδόμηση της αξιοπρέπειας του επαγγέλματός σας μετά από μεγάλα αδιέξοδα και μεταρρυθμίσεις… Η προσέγγισή μας στην επίλυσή τους αυτές τις ημέρες μας έδωσαν ευχάριστα νέα και θετικές αποφάσεις. Μία από αυτές είναι η πολυαναμενόμενη πρόσκληση να γίνουμε το 30ό μέλος της Συμμαχίας» είπε ο Ζάεφ.