Στο κατακόρυφο βρίσκεται η αγωνία των οικογενειών των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονται φυλακισμένοι στην Ανδριανούπολη εδώ και τέσσερις μήνες. Κανείς δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη για το πότε θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, ειδικά από τη στιγμή που η τουρκική κυβέρνηση δε δείχνει πρόθυμη να συζητήσει την απελευθέρωσή τους συνδέοντας την υπόθεση με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Φ. Κουβέλης, με συνέντευξη του στα Νέα εμφανίστηκε απαισιόδοξος και δεν θέλησε να κάνει προβλέψεις για τον χρόνο της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών λεγοντας ότι ακόμα δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ενώ τονίζει ότι και ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε απρόθυμος να λήξει την κράτηση κατά την συνομιλία του με τον κ. Τσίπρα. “Για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας στελεχών δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη. Ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα στον τούρκο πρόεδρο την επόμενη της εκλογής του, αλλά η απάντηση που έλαβε παραπέμπει το θέμα στο μέλλον. Ευελπιστώ στο προσεχές” αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας.
Οι ελπίδες επαφίενται στην απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει σε μια κίνηση καλής θέλησης, ειδικά από τη στιγμή που αποφασίστηκε η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται η Τουρκία μετά το πραξικόπημα.
Ενδεχομένως αυτό να επηρεάσει θετικά την τουρκική δικαιοσύνη και να αποφασίσει υπέρ των Αγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη.

Αρση

Την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον πολιτικό του σύμμαχο και ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί –βάσει των φιλοκυβερνητικών τουρκικών ΜΜΕ – συμφώνησαν να μην επεκτείνουν άλλο την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016. Στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, μεταξύ των μέτρων που έχουν επιβληθεί είναι η αναστολή της ισχύος της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει υπογραφεί και από την Τουρκία.
Στο άρθρο 5 η Συνθήκη αναφέρει: «Αν σε συλλάβουν, έχεις το δικαίωμα να γνωρίζεις γιατί. Αν συλληφθείς, έχεις το δικαίωμα να περάσεις σε σύντομο χρόνο από δίκη ή να αφεθείς ελεύθερος μέχρι να πραγματοποιηθεί η δίκη».
Μιλώντας στην εφημερίδα RealNews ο Νίκος Μητρετώδης, πατέρας του κρατούμενου ανθυπολοχαγού δηλώνει πως ήταν ήδη ενήμερος για την εξέλιξη. «Εκ πρώτης όψεως είναι μία θετική εξέλιξη. Το θέμα είναι, όμως, ότι δεν ξέρουμε ακριβώς την τουρκική νομοθεσία και τι δικαιώματα έχουν αρθεί με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και δεδομένου ότι πάντα ισχύει ο επιεικέστερους για τους κατηγορούμενος νόμος, τουλάχιστον στο διεθνές δίκαιο, θεωρούμε ότι σίγουρα θα επηρεάσει και εμάς», αναφέρει ο πατέρας του Α. Μητρετώδη, διατηρώντας πάντα τις επιφυλάξεις του.
«Με τους Τούρκους δικηγόρους δεν μιλάμε καθημερινά. Ενδεχομένως να έχουμε καλύτερη εικόνα τις επόμενες ημέρες. Έπειτα υπάρχει και ένα άλλο ζητούμενο. Αποφάσισαν ότι θα αρθεί η κατάσταση, αλλά από την ώρα που το είπαν μέχρι να εφαρμοστεί μπορεί να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Θεωρώ πάντως πως είναι μία ευνοϊκή εξέλιξη», επανέλαβε ο κ. Μητρτώδης.
Για τις νέες ελπίδες αποφυλάκισης μίλησε και ο Κώστας Χρυσόγονος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ, εκφράζοντας αισιοδοξία και επιφυλάξεις. «Σίγουρα βελτιώνει το τοπίο η άρση της κατάστασης πολιορκίας στην Τουρκία. Όμως, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ποιες θα είναι οι περαιτέρω κινήσεις της Άγκυρας. Λογικά θα είναι ότι είτε θα τους απαγγελθούν κατηγορίες είτε θα τους αφήσουν ελεύθερους. Βέβαια, η κατηγορία που θα τους απαγγείλουν μπορεί να είναι πολύ βαριές π.χ να τους κατηγορήσουν για κατασκοπεία».