Η γυναικεία κουρδική πολιτοφυλακή YPJ δεσμεύτηκε να συνεχίσει να μάχεται μετά το θάνατο της 26χρονης Βρετανίδας που πολεμούσε στο πλευρό της στη βόρεια Συρία και σκοτώθηκε κατά την επίθεση που πραγματοποιεί η Τουρκία στο Αφρίν.
Η Άννα Κάμπελ σκοτώθηκε στις 15 Μαρτίου, ανακοίνωσαν οι Μονάδες Προστασίας της Γυναίκας (YPJ), το γυναικείο παρακλάδι της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), στη διάρκεια μιας επίθεσης του τουρκικού στρατού.
«Μαζί με τρεις συντρόφισσές της πήγε να συναντήσει τους αθάνατους μάρτυρες» ανέφερε η πολιτοφυλακή σε ανακοίνωση στον ιστότοπό της. «Υποσχόμαστε να τους χαρίσουμε τα δώρα της ελευθερίας των λαών και της νίκης των γυναικών, στα οποία πίστευαν τόσο πολύ» πρόσθετε η ανακοίνωση.
Οι τουρκικές δυνάμεις και οι σύροι αντάρτες σύμμαχοί τους εισέβαλαν την Κυριακή στην πόλη Αφρίν έπειτα από μια εκστρατεία οκτώ εβδομάδων, που έχει στόχο να εκδιώξει τις κουρδικές δυνάμεις από τη βόρεια Συρία, στη μεθόριο με την Τουρκία.
Η YPJ ιδρύθηκε το 2013 στην αυτοανακηρυχθείσα αυτόνομη κουρδική περιοχή της Ροζάβα, η οποία βρίσκεται μεταξύ της Τουρκίας και των εδαφών που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.
Αυτοχαρακτηρίζεται «ο πρώτος γυναικείος στρατός» που μάχεται για την ελευθερία των γυναικών και μια δημοκρατική Συρία. Στον ιστότοπο της YPJ εμφανίζονται νεαρές γυναίκες να κάνουν στρατιωτικά γυμνάσια και να χρησιμοποιούν αυτόματα όπλα.
Η πολιτοφυλακή αναφέρει επίσης ότι στις τάξεις της βρίσκονται γυναίκες «από δεκάδες χώρες», οι οποίες εμπνεύστηκαν από την Ιβάνα Χόφμαν, μια νεαρή Γερμανίδα που σκοτώθηκε το 2015 πολεμώντας στο πλευρό της YPJ.
Η Κάμπελ εμφανίζεται σε ένα βίντεο που ανάρτησε η πολιτοφυλακή στο Facebook τη Δευτέρα, στο οποίο περιγράφει τον ενθουσιασμό της που μάχεται στο Αφρίν και εξηγεί για ποιο λόγο πήγε στη Συρία.
«Εντάχθηκα [στη YPJ] διότι ήθελα να συμμετάσχω στην επανάσταση των γυναικών που ξεκινά εδώ» δηλώνει στο βίντεο η αποθανούσα Βρετανίδα.
Η YPJ έχει δεχθεί επαίνους για τις επιτυχίες της εναντίον του ΙΚ. Μεταξύ των επιτευγμάτων της είναι και η απελευθέρωση οικογενειών Γιαζίντι που πολιορκούνταν κοντά στην πόλη Σιντζάρ, στο βόρειο Ιράκ, το 2014.