Τις δραματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες εξακολουθούν να ζουν οι πρόσφυγες, τονίζουν μη κυβερνητικές οργανώσεις, σε ανακοινώσεις που εξέδωσαν με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό.
Κατηγορούν την Ευρώπη ότι εθελοτυφλεί όταν μιλά για επιτυχημένη συμφωνία, κλείνοντας ερμητικά τα μάτια στις δραματικές επιπτώσεις που έχει στην υγεία και στις συνθήκες στις οποίες ζουν χιλιάδες άνθρωποι αυτή η «απάνθρωπη συμφωνία».
Τινάζοντας δε στον αέρα και το τελευταίο επιχείρημα υπεράσπισης της συμφωνίας τονίζουν ότι η συμφωνία ουδέποτε σταμάτησε τις ροές, οι οποίες σήμερα κινούνται στα ίδια επίπεδα με εκείνα προ κρίσης. «Η συμφωνία όχι μόνο δεν σταμάτησε τους θανάτους, αλλά αντίθετα αύξησε τον ανθρώπινο πόνο» τονίζουν.
Η πραγματικότητα διαψεύδει την ΕΕ περι επιτυχίας της συμφωνίας
Συγκεκριμένα, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, επισημαίνει ότι «η πραγματικότητα αποτελεί τη μεγαλύτερη διάψευση των πολιτικών επιχειρημάτων της ΕΕ για την επιτυχία και την αναγκαιότητα της συμφωνίας.
» Η συμφωνία δεν κατάφερε να ανακόψει τις προσφυγικές ροές, αφού ο αριθμός των αφίξεων μέσω των θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας-Τουρκίας παραμένει σημαντικός. Δεν σταμάτησε όμως, ούτε τον ανθρώπινο πόνο και την απώλεια ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα.»
» Το τραγικό ναυάγιο που σημειώθηκε λίγες ημέρες πριν στο Αγαθονήσι, και οδήγησε στο θάνατο 16 ανθρώπων, μας υπενθυμίζει ότι τέτοιου είδους πολιτικές συμφωνίες αδυνατούν να καλύψουν την απουσία ασφαλών και νόμιμων οδών».
Δίχως τέλος δυστυχία και απόγνωση χιλιάδων ανθρώπων
Από την πλευρά τους, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υπογραμμίζουν ότι «τη στιγμή που η ΕΕ θεωρεί επιτυχημένη τη συμφωνία επειδή μείωσε τις αφίξεις στις ελληνικές ακτές, κλείνει ερμητικά τα μάτια στις δραματικές επιπτώσεις που έχει στην υγεία και στις συνθήκες στις οποίες ζουν χιλιάδες άνθρωποι».
« Πριν από δύο χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της, επέλεξαν να γυρίσουν την πλάτη σε χιλιάδες ανθρώπους και να καταστρατηγήσουν την ίδια την έννοια του ασύλου, αποφασίζοντας την επιστροφή στην Τουρκία των αιτούντων άσυλο που αναζητούν ασφάλεια στην Ευρώπη» επισημαίνουν.
«Έκτοτε, οι ιατρικές ομάδες μας στην Ελλάδα, βλέπουν τη δίχως τέλος δυστυχία και απόγνωση των χιλιάδων αντρών, γυναικών και παιδιών που συνεχίζουν να φτάνουν στις ελληνικές ακτές και είναι εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά. Αυτοί πληρώνουν το πραγματικό τίμημα αυτής της απαράδεκτης συμφωνίας».
Καταλήγοντας, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα τονίζουν ότι «καθώς συμπληρώνονται δύο χρόνια από την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα συνεχίζουν να βλέπουν σε καθημερινή βάση το τίμημα που πληρώνουν οι άνθρωποι για αυτές τις απάνθρωπες πολιτικές, καθώς και τις ολέθριες επιπτώσεις στην υγεία τους, ιδίως την ψυχική.»
» Καθώς οι αφίξεις έχουν αυξηθεί ήδη με τη βελτίωση του καιρού, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν τις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές αρχές να τερματίσουν τις πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των ευάλωτων ανθρώπων».
Ψευδαίσθηση ότι ανακόπηκαν οι ροές
«Τους μύθους και τις αλήθειες» από την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας παραθέτουν οι Γιατροί του Κόσμου σε σχετική ανακοίνωσή τους.
Οι Γιατροί του Κόσμου επισημαίνουν μεταξύ άλλων, ότι «η συμφωνία ουδέποτε σταμάτησε τις ροές, οι οποίες σήμερα κινούνται στα ίδια επίπεδα με εκείνα προ «κρίσης», καθώς μετά την εφαρμογή της συμφωνίας, το 2016 και το 2017 έφτασαν στα ελληνικά νησιά 27.944 και 29.718 άνθρωποι αντίστοιχα».
Ακόμη, προσθέτουν ότι «η συμφωνία όχι μόνο δεν σταμάτησε τους θανάτους, αλλά αντίθετα αύξησε τον ανθρώπινο πόνο. Παράλληλα, τα κυκλώματα των διακινητών, όχι μόνο δεν έχουν αποδυναμωθεί, αλλά αντίθετα έχουν ισχυροποιηθεί. Τα κλειστά σύνορα, οι φράχτες και οι αυστηρές πολιτικές, όχι μόνο δεν μειώνουν, αλλά αντίθετα αυξάνουν συνεχώς το τζίρο των διακινητών. Την ίδια στιγμή, νέα κυκλώματα έκαναν την εμφάνισή τους».
Καταλήγοντας, οι Γιατροί του Κόσμου σημειώνουν ότι «το να θεωρούμε ότι αν καταπέσει η συμφωνία θα ζήσουμε ξανά εικόνες του 2015, με χιλιάδες αφίξεις καθημερινά στα νησιά μας, είναι μάλλον απλουστευτικό. Δεν είμαστε στο 2015. Τα δύο χρόνια που μεσολάβησαν από τη συμφωνία, σύνορα έκλεισαν, φράχτες υψώθηκαν, οι έλεγχοι εντάθηκαν σε όλη την Ευρώπη.
Οι άνθρωποι πλέον γνωρίζουν καλά ότι η δυνατότητα τους να προχωρήσουν προς την κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη είναι πολύ πιο δύσκολη από ότι ήταν πριν από μερικά χρόνια. Ακόμη και αν δεν υπήρχε η συμφωνία, είναι μάλλον αβέβαιο το αν οι άνθρωποι θα επιχειρήσουν ξανά να εισέλθουν μαζικά στην Ελλάδα από την Τουρκία».