Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την περασμένη Πέμπτη και τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης. Επισήμανε μάλιστα ότι η ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης των χωρών της ζώνης του ευρώ οδήγησε την κεντρική τράπεζα στο να αφαιρέσει από την τελευταία της ανακοίνωσητη δέσμευση για αύξηση των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Με άλλα λόγια, το περίφημο QE οδεύει στη λήξη του και εμείς ακόμη περιμένουμε να ενταχθούμε σε αυτό.
«Η απόφαση αυτή ήταν ομόφωνη» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ και τόνισε ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έχει πλέον μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης, εξέλιξη που του επιτρέπει να αφαιρέσει την επίμαχη φράση. Πράγματι, την προηγούμενη ημέρα από τις δηλώσεις του ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη, την περασμένη Τετάρτη, η Eurostat επιβεβαίωσε με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την επιταχυνόμενη οικονομική ανάκαμψη τόσο στην ευρωζώνη όσο και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με αυτά, η αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη στο τέταρτο τρίμηνο του 2017 σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2016 διαμορφώθηκε στο 2,7%.
Η Ελλάδα όμως βρέθηκε και πάλι «εκτός νυμφώνος», καθώς ήταν ουραγός στη σχετική κατάταξη με ανάπτυξη 1,9%, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στην Κύπρο ήταν 3,9%, στην Ισπανία 3,1%, στην Πορτογαλία 2,4%, στη Σλοβακία 3,5% και στη Σλοβενία, που βρέθηκε στην κορυφή, 6,2%. Ανάλογη πορεία παρουσίασαν και οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες με την ανάπτυξη να τρέχει με 3,1% στην Ολλανδία, 2,9% στη Γερμανία και 2,5% στη Γαλλία.
Η εικόνα για τη χώρα μας είναι ακόμη πιο αποκαρδιωτική όταν η σύγκριση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2017 γίνεται με αυτόν του αμέσως προηγούμενου τριμήνου, του τρίτου. Εκεί, η Ελλάδα βρέθηκε στην τελευταία θέση, με ανάπτυξη μόλις 0,1%, πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης που διαμορφώθηκε στο 0,6%. Και επειδή συγκρίνεται με ένα «τουριστικό» τρίμηνο, όπως το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, δραστηριότητα που δεν υπάρχει στο τέταρτο τρίμηνο, η σύγκριση με άλλες τουριστικές χώρες δείχνει ότι όλες οι άλλες πέτυχαν το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το τρίτο ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Πορτογαλία και Ισπανία 0,7% και Κύπρος 1,1%. Πράγμα που σημαίνει ότι στις χώρες αυτές η ανάπτυξη προέρχεται και από άλλες οικονομικές δραστηριότητες πέραν του τουρισμού.
Σε κάθε περίπτωση, τη στιγμή που στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη ειδικότερα η κρίση μοιάζει να ανήκει οριστικά στο παρελθόν και πλέον οι ευρωπαίοι πολίτες απολαμβάνουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, η Ελλάδα βρίσκεται να παλεύει ακόμη να βγει από την κρίση, απομονωμένη σε μια κατηγορία από μόνη της, όπως ήταν η μόνη χώρα που δεν εντάχθηκε στο QE, η μόνη χώρα με μνημόνιο κ.ο.κ., θέση η οποία φαίνεται να παγιώνεται.
Και ενώ η προσπάθεια του πολιτικού συστήματος θα έπρεπε να εστιάζεται στο να βγούμε από αυτή τη θέση, να εκμεταλλευθούμε την ευνοϊκή συγκυρία των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στην Ευρώπη και παγκοσμίως και να προσελκύσουμε κεφάλαια που αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες, τις οποίες προσφέρει η χώρα εξαιτίας της υποχώρησης τιμών, ασχολούμαστε με τη σκανδαλολογία και τη μικροπολιτική εκμετάλλευση ακόμη και των εθνικών θεμάτων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ