Είναι εμφανές πλέον ότι η Τουρκία θα εξαντλήσει όλες τις γραφειοκρατικές και τυπικές μεθοδεύσεις για να παρατείνει την εκκρεμότητα της κράτησης και της δίκης για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς. Η ιστορία της σύλληψης εξελίσσεται σε ένα διπλωματικό και στρατιωτικό θρίλερ με απρόβλεπτη εξέλιξη και προεκτάσεις, ενώ εξίσου απρόβλεπτες είναι και οι επιλογές του κ.Ερντογάν, που δεν χάνει ευκαιρία να προκαλεί και να δημιουργεί εντάσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ελαφρότητα με την οποία αντιμετώπισε το πρώτο διήμερο η κυβέρνηση την υπόθεση, μετατράπηκε σε ανησυχία και προβληματισμό τις επόμενες μέρες. Δεν μπορεί επίσης να αγνοηθεί ότι το επεισόδιο του Έβρου έρχεται σε συνέχεια μιας κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας. Η επιχείρηση εμβολισμού στα Ίμια, οι παραβιάσεις με αυξανόμενο ρυθμό στο Αιγαίο, οι εμπρηστικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων, η επιθετική τακτική στην κυπριακή ΑΟΖ, δείχνουν ότι η Άγκυρα δεν διστάζει να προκαλεί επεισόδια, δυναμιτίζοντας το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Η τουρκική ηγεσία, ίσως λόγω και των εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, αλλά και της αποτυχίας στην επιχείρηση στη Συρία, φαίνεται ότι έχει επιλέξει και μια στρατηγική έντασης με την Ελλάδα, αιφνιδιάζοντας συνεχώς την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι ο Ερντογάν έχει αναγάγει σε μείζον προσωπικό θέμα, την ιστορία των 8 τούρκων αξιωματικών που η ελληνική δικαιοσύνη μπλόκαρε την έκδοση τους.

Δυστυχώς έχουμε δίπλα μας μια χώρα που τις τελευταίες δεκαετίες, με ελάχιστα διαλείμματα, προκαλεί εντάσεις και προβλήματα με κάθε δυνατό τρόπο. Ακόμα χειρότερα σήμερα έχει μια απρόβλεπτη ηγεσία που διαπνέεται από ένα νεοοθωμανικό μεγαλοϊδεατισμό και αρέσκεται να χρησιμοποιεί μεθόδους και πρακτικές που απέχουν πολύ από ένα ευνομούμενο κράτος δικαίου.
Θέλοντας και μη η Ελλάδα εμπλέκεται σε αυτή τη στρατηγική τής έντασης για να υπερασπιστεί τους πολίτες της και τα δικαιώματα της.Ελπίζουμε με σχέδιο, σοβαρότητα, συνέπεια και με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Με ένα εσωτερικό μέτωπο όμως διχασμένο και πολωμένο για συγκυριακές κομματικές σκοπιμότητες.Είναι ευθύνη και υποχρέωση,πρωτίστως της κυβέρνησης, να διαμορφώσει χωρίς προκαταλήψεις και σκοπιμότητες, μια κοινή εθνική γραμμή.
Όταν κρίνονται θέματα ευρύτερου εθνικού συμφέροντος, οι διαχωριστικές γραμμές και οι εσωτερικές εμφυλιοπολεμικές συγκρούσεις δεν έχουν θέση. Ας το αντιληφθούν όλοι όσο είναι καιρός…

ΤΟ ΒΗΜΑ