Η Αυστρία βιώνει φέτος το τρίτο πιο θερμό καλοκαίρι από το 1767, σύμφωνα με το Κεντρικό Ιδρυμα Μετεωρολογίας και Γεωδυναμικής στη Βιέννη.
Θερμότερα από το φετινό, στα 250 χρόνια μέτρησης της θερμοκρασίας, υπήρξαν για τη χώρα το καλοκαίρι του 2003, που οι θερμοκρασίες ήταν κατά 2,9 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τον μέσο όρο, και το καλοκαίρι του 2015, όταν οι θερμοκρασίες υπερέβαιναν το μέσο όρο κατά 2,4 βαθμούς Κελσίου.
Εφέτος, στην κορυφή του καταλόγου των υψηλότερων θερμοκρασιών στην Αυστρία, βρίσκεται η περιοχή του Αντάου στο ομόσπονδο κρατίδιο Μπούργκενλαντ στα σύνορα με την Ουγγαρία, όπου, έως σήμερα, επί συνολικά 46 ημέρες καταγράφηκαν θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου και όπου το καλοκαίρι του 2003 υπήρξαν 52 ημέρες με θερμοκρασία άνω των 30 βαθμών.
Το απόλυτο αυστριακό ρεκόρ του θερμότερου καλοκαιριού τα τελευταία 250 χρόνια, κατέχει η πόλη Λάιμπνιτς στο κρατίδιο της Στυρίας στη Νότια Αυστρία, που είχε καταγράψει το 2003 συνολικά 56 ημέρες με θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου.
Το φετινό καλοκαίρι άφησε όμως και τα καταστροφικά «ίχνη» του στη χώρα προκαλώντας μεγάλες καταστροφές και αφήνοντας πίσω του ανθρώπινα θύματα από καταιγίδες, έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις αλλά και θυελλώδεις ανέμους , όπως για παράδειγμα στις 30 Ιουλίου στην περιοχή του αεροδρομίου του ΄Ινσμπρουκ όπου η ταχύτητά τους ξεπερνούσε τα 165 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ εφέτος έχουν καταγραφεί έως σήμερα συνολικά πάνω από 137.000 κεραυνοί.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως πριν από σχεδόν πέντε χρόνια οι άνθρωποι στην Αυστρία είχαν βιώσει τα «θερμότερα Χριστούγεννα» από τότε που στην χώρα τους γίνονται επίσημες μετρήσεις της θερμοκρασίας, καθώς στις 24 Δεκεμβρίου του 2012 καταγράφηκαν 18,2 βαθμοί Κελσίου στο Μπραντ του ομόσπονδου κρατιδίου Φόραλμπεργκ στη Δυτική Αυστρία, θερμοκρασία που αποτελεί μέχρι σήμερα ένα «ρεκόρ» για τη συγκεκριμένη ημερομηνία της Άγιας Νύχτας.
Ακόμη και σε μεγάλα υψόμετρα των αυστριακών Αλπεων, τα Χριστούγεννα του 2012 επικρατούσε ιδιαίτερα ήπιος καιρός, αφού στο Ιντάλπε του Ισλ και σε υψόμετρο 2.323 μέτρων το θερμόμετρο είχε ανέβει στους 8,3 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μηδέν, ενώ στο Σμίτενχεε του Σάλτσμπουργκ και σε υψόμετρο 1.956 μέτρων, η θερμοκρασία ήταν 9,5 βαθμοί Κελσίου πάνω από το μηδέν.