«Εφέτος έχουμε εκρηκτικές πληρότητες στα ξενοδοχεία, με ερωτηματικό για τα έσοδα», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Ρέτσος, εκτιμώντας την εξέλιξη του 2017. Σε συνάντηση ενημέρωσης με δημοσιογράφους για τις προοπτικές της φετινής σεζόν την Τετάρτη, ο κ. Ρέτσος υπογράμμισε ότι εξαιτίας των υψηλών εκπτώσεων στις προκρατήσεις (early bookings), πολλά ξενοδοχεία της χώρας είχαν ήδη ξεπεράσει το 50% της πληρότητάς τους έως τα τέλη Μαρτίου με αυτές τις τιμές. Αυτό σημαίνει, ότι τελικά «τα έσοδα μπορεί να μην ανταποκρίνονται στη ζήτηση», φαινόμενο που αναμένεται να παρατηρηθεί στα παραθεριστικά ξενοδοχεία.
Ο ίδιος σημείωσε ότι παρά τη δυναμική της φετινής χρονιάς, στους επιχειρηματίες της φιλοξενίας υπάρχει ανασφάλεια και για το 2018, καθώς το γεωπολιτικό περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή είναι ρευστό και εκρηκτικό, τονίζοντας ότι οι εξελίξεις στα Σκόπια είναι αρνητικές για την Ελλάδα, ενώ η εκκρεμότητα για την εφαρμογή (εγκύκλιος) του φόρου διαμονής που αναμένεται να ισχύσει από την ερχόμενη χρονιά, αποτελεί επίσης έναν παράγοντα που περιπλέκει την υπογραφή των συμβολαίων με τους Tour Operators. Πρόταση του κλάδου είναι να επιβληθεί μόνο τους μήνες αιχμής Ιούλιο και Αύγουστο, με πληρωμή από τον πελάτη. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΠΟΞ, «ο φόρος να εξηγηθεί στο συμβόλαιο, αλλά είναι λάθος να συμπεριληφθεί στην τιμή του 2018, γιατί θα μειώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας που είναι ήδη 7-8 μονάδες πάνω. Θα περίμενα να ακούσω κάτι από τον Πρωθυπουργό σχετικά με αυτό στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)».
Απαντώντας σε ερώτηση αν έχει επιτευχθεί η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ο κ. Ρέτσος δήλωσε ότι αυτό έχει γίνει «μόνο στα λόγια», εξηγώντας ότι για να διευρυνθεί η σεζόν ενός προορισμού «θα πρέπει να λειτουργήσει η ιδιωτική πρωτοβουλία και να συμφωνήσει η τοπική κοινωνία».
Σχολιάζοντας το κλείσιμο της αξιολόγησης ο κ. Ρέτσος υποστήριξε ότι θα διευκολύνει τη λειτουργία των επιχειρήσεων, ενώ υπογράμμισε ότι στα κόκκινα δάνεια του τουρισμού «θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις τους επόμενους 18 μήνες». Γι’ αυτό «η αναδιάρθρωση θα πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση». Παράλληλα, «όταν υπάρχουν εξόφθαλμες περιπτώσεις, με επιχειρηματίες που δεν πληρώνουν, δεν μπορείς να κλείνεις τα μάτια». Ωστόσο, τόνισε την ανάγκη ο ξενοδοχειακός κλάδος να έχει πιο σαφή εικόνα του δανεισμού και ανέφερε ότι έχουν ζητηθεί σχετικά στοιχεία από τις τράπεζες, καθώς δεν πρέπει να δημιουργείται η εικόνα ενός κλάδου με επιχειρήσεις σε κατάσταση distress. «Η Ελλάδα χρειάζεται καλές επενδύσεις που να λαμβάνουν υπόψη την προοπτική της χώρας αλλά και της επιχείρησης», τόνισε.
Αναφερόμενος τέλος στην υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΕΤΕ, ο κ. Ρέτσος, εστίασε στην εξωστρέφεια και το άνοιγμα του Συνδέσμου στην κοινωνία και τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς και στην κατοχύρωση των κεκτημένων, του ΙΝΣΕΤΕ και της Marketing Greece. Για το πρώτο δήλωσε ότι θα διευρύνει τα προγράμματα κατάρτισης, ενώ για τη δεύτερη να ισχυροποιηθεί και να γίνει βιώσιμη, με απώτερο στόχο τη συνεργασία της με τον δημόσιο τομέα.