Οι επιλογές της Φώφης Γεννηματά για το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αμφισβητήθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή του ΠαΣοΚ. Οι διαφωνούντες ζητούσαν ανοιχτές διαδικασίες με εκλογή των συνέδρων,επανεκκίνηση του διαλόγου με Το Ποτάμι και την Ωρα Αποφάσεων και εκλογή αρχηγού από τη βάση. Την Τρίτη, η κυρία Γεννηματά καθαίρεσε όλα τα αιρετά όργανα του ΠαΣοΚ και προκήρυξε έκτακτο συνέδριο. Από μια ανούσια διαμάχη είναι αμφίβολο αν θα προκύψει «ξεκαθάρισμα λογαριασμών», όπως μεταδίδει η προεδρική πλευρά, ή αν θα συνασπιστούν εναντίον της ηγετικής ομάδας ευρύτερες δυνάμεις του χώρου οι οποίες δύσκολα χωρούν κάτω από την ετικέτα «ομάδα Ανδρουλάκη». Από την πλευρά τους οι «3» της Ωρας Αποφάσεων προτείνουν ιδρυτικό συνέδριο της παράταξης στα πρότυπα του γαλλικού Επινέ.

Οι διαφωνίες Ανδρουλάκη
Η αντίστροφη μέτρηση για τη ρήξη άρχισε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου μετά την ανεπιτυχή μεσολαβητική προσπάθεια του Κώστα Σκανδαλίδη. Το συνθετικό κείμενο που παρουσίασε προκειμένου να αποσοβηθεί η κρίση είχε την έγκριση της προέδρου του ΠαΣοΚ αλλά δεν βρήκε σύμφωνη την πλευρά Ανδρουλάκη. Στο επιτελείο Γεννηματά επικράτησε έντονος εκνευρισμός.
Η διαφωνία του ευρωβουλευτή του ΠαΣοΚ για τη μορφή και τον χαρακτήρα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν ήταν άγνωστη στη Φώφη Γεννηματά. Ηξερε από πρώτο χέρι τις διαφωνίες του κ. Ανδρουλάκη, όπως μεταδίδει το περιβάλλον της, είχε συναντηθεί κατ’ ιδίαν μαζί του δύο φορές το τελευταίο διάστημα. Αιφνιδιάστηκε όμως από το αίτημα για ψηφοφορία στην ΚΕ. Από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την προηγούμενη ημέρα αλλά και τις τοποθετήσεις στη συνεδρίαση τόσο του γραμματέα του κόμματος Στέφανου Ξεκαλάκη όσο και του Νίκου Ανδρουλάκη εκτιμήθηκε ότι δεν θα υπάρξει τέτοια κίνηση. Η εντολή που δόθηκε ήταν να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση τα προσκείμενα στην πρόεδρο του ΠαΣοΚ μέλη της ΚΕ προκειμένου να εμποδιστεί η ψηφοφορία.
Η συνέχιση της συνεδρίασης, η εικόνα της αίθουσας στην οποία είχαν παραμείνει περί τα 60 άτομα που προχώρησαν σε μια συζητήσιμη διαδικασία κατά την οποία η εισήγηση της κυρίας Γεννηματά έλαβε μόνο δύο ψήφους, εξόργισε την ηγετική ομάδα. Εκτιμήθηκε ότι η πλευρά Ανδρουλάκη μεθόδευσε τη διαδικασία ρήξης προχωρώντας σε ευθεία αμφισβήτηση κατά του προσώπου της. Η αμφισβήτηση έπρεπε να απαντηθεί. Το ίδιο κιόλας βράδυ η πρόεδρος του ΠαΣοΚ, αποδεχόμενη τις εισηγήσεις ενός στενού κύκλου συνεργατών της, αποφάσισε να προχωρήσει σε «εσωκομματικό ξεκαθάρισμα». Το επιθετικό και γεμάτο απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους διαφωνούντες non paper της Χ. Τρικούπη, που έφτασε στα δημοσιογραφικά γραφεία με εντολή της, ήταν ενδεικτικό των προθέσεών της.
Επίδειξη πυγμής
Η απόφαση της κυρίας Γεννηματά να προχωρήσει σε επίδειξη πυγμής καταργώντας εν μια νυκτί τον γραμματέα και όλα τα όργανα του ΠαΣοΚ δεν άλλαξε ούτε όταν κορυφαία στελέχη τής επισήμαναν ότι θα προχωρούσε σε μια κίνηση υψηλού ρίσκου που θα επέφερε αχρείαστες αναταράξεις στο κόμμα. «Ο Βενιζέλος έχει πάρει τις αποστάσεις του, ο Σημίτης επίσης, αν πάμε και σε ρήξη με τον Ανδρουλάκη και την ομάδα των νέων στελεχών που τον ακολουθεί, ποιοι θα μείνουν;» της επισημάνθηκε.
Ομως, οι αποφάσεις είχαν ληφθεί. Επικράτησε η λογική τής επίδειξης πυγμής που εκτιμήθηκε ότι θα ενίσχυε το αρχηγικό προφίλ της κυρίας Γεννηματά. Την Τρίτη, ένα ακροατήριο αποτελούμενο και από στελέχη άλλων κομμάτων χειροκροτούσε την απόφασή της να «εκτελέσει» όλα τα όργανα του ΠαΣοΚ. Το επιτελείο της, μετά και την ομόφωνη στήριξη που της παρείχε η Κοινοβουλευτική Ομάδα, εκτίμησε ότι το όλο εγχείρημα στέφθηκε από επιτυχία. «Πήγαμε καλά, το τοπίο ξεκαθαρίστηκε» μετέδιδαν συνεργάτες της. Την επομένη η κυρία Γεννηματά ενημέρωσε τον Κώστα Σημίτη ο οποίος πάντως διαμήνυσε ότι δεν εισέρχεται σε εσωκομματικά ζητήματα. Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ συγκαλεί την Τρίτη τις νομαρχιακές επιτροπές του κόμματος. Δεν είναι στις προθέσεις της να συγκαλέσει και την Κεντρική Επιτροπή όπως ζήτησε ο Στ. Ξεκαλάκης.

Παγωμάρα
Στο ΠαΣοΚ μετά τις ανακοινώσεις της κυρίας Γεννηματά επικράτησε παγωμάρα. «Αποκτήσαμε όλα τα χαρακτηριστικά της Ενωσης Κέντρου» επισημαίνει απογοητευμένος κορυφαίος κομματικός παράγοντας. Εμπειρα στελέχη αμφιβάλλουν κατά πόσον θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο ένα συνέδριο με τη μορφή και τον χαρακτήρα που περιέγραψε η κυρία Γεννηματά και επισημαίνουν δύο ζητήματα: Πρώτον, ότι η εικόνα της σύγκρουσης με την «καμαρίλα του ΠαΣοΚ» δεν περπατάει. Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή που απέδωσε σε στενούς συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά την πρόθεση να υπάρχει ένα μικρό και ελεγχόμενο κόμμα αλλά και ο Παύλος Γερουλάνος που διαφώνησε ανοιχτά με τις επιλογές της δεν μπορούν να παρουσιαστούν ως «ομάδα Ανδρουλάκη».
Είναι προφανές ότι υπάρχει διαφωνία και από άλλες πλευρές. Δεύτερον, ότι δεν μπορεί το κόμμα τους επόμενους μήνες να λειτουργήσει με όργανα της απολύτου επιρροής της κυρίας Γεννηματά. «Περιμένουμε τη σύνθεση της ΚΟΕΣ. Αν είναι πλήρως ελεγχόμενη τότε οι αντιδράσεις θα κλιμακωθούν» αναφέρουν.
Πολλά βλέμματα στράφηκαν και προς την πλευρά του Ευ. Βενιζέλου. Ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ τηρεί σιγή ιχθύος. Δεν ήταν στη συνεδρίαση της ΚΕ, είναι αβέβαιο αν θα παραστεί το συνέδριο της ΔΗΣΥ. Προβληματισμός για τις εξελίξεις υπάρχει και στους εταίρους της Συμπαράταξης. Στη ΔΗΜΑΡ του Θ. Θεοχαρόπουλου που όπως μεταδίδουν συνεργάτες του δεν αναμειγνύεται στα εσωτερικά του ΠαΣοΚ αλλά ελπίζει ότι δεν θα επηρεάσουν το συνέδριο της ΔΗΣΥ· στις Κινήσεις Πολιτών που κρατούν αποστάσεις από τις αποφάσεις της κυρίας Γεννηματά.
Από την πλευρά της η ομάδα Ανδρουλάκη απέφυγε να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης εκτιμώντας ότι δεν πρέπει να συμβάλει στην προσπάθεια της ηγεσίας να παρουσιάσει ως προσωπικές στρατηγικές διαφωνίες σε ζητήματα πολιτικού και ιδεολογικού προσανατολισμού του κόμματος. Και δεν φαίνεται σε αυτή τη φάση να υιοθετούν το αίτημα των υποστηρικτών τους από όλη την Ελλάδα, που ζητούν ολική ρήξη και αποχώρηση από το ΠαΣοΚ. «Θα μείνουμε και θα δώσουμε τη μάχη για την ενωμένη Κεντροαριστερά» επισημαίνουν. Ωστόσο είναι αμφίβολο αν ο Στ. Ξεκαλάκης θα παραμείνει στη θέση του μετά την παραχώρηση των αρμοδιοτήτων του στον Β. Κεγκέρογλου που θα είναι ο συντονιστής της ΚΟΕΣ.

«Είμαστε σε επαφή με τις εκσυγχρονιστικές δυνάμεις»

«Δεν εμπλεκόμαστε στα εσωτερικά του ΠαΣοΚ. Είμαστε και θα είμαστε σε επαφή με τις εκσυγχρονιστικές δυνάμεις του χώρου του μεταρρυθμιστικού Κέντρου» αναφέρουν συνεργάτες του Σταύρου Θεοδωράκη. Οι σχέσεις του επικεφαλής του Ποταμιού με την κυρία Γεννηματά είναι ψυχρές, δεν ισχύει το ίδιο και για τις σχέσεις του με τον Ν. Ανδρουλάκη.

Ελληνικό Επινέ, προτείνει η Ωρα Αποφάσεων. Οι «3», καλούν τα κόμματα, τους φορείς και τις προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς στην άμεση συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής, που θα επεξεργαστεί τον οδικό άξονα για το ιδρυτικό συνέδριο του νέου ενιαίου φορέα και θα τον παρουσιάσει τον Ιούνιο στο Ναύπλιο. Το ιδρυτικό συνέδριο προτείνεται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο. Οι Α. Διαμαντοπούλου, Ι. Ραγκούσης και Γ. Φλωρίδης προχωρούν με τη συνεδρίαση της πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής, το Σάββατο στην Αθήνα, στη μετατροπή της κίνησής τους σε κόμμα. Για τις εξελίξεις στο ΠαΣοΚ επισημαίνουν ότι «η μεγάλη προοδευτική παράταξη δεν μπορεί να είναι ένα πράγμα γύρω από την κυρία Γεννηματά».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ