Η μελέτη του φακέλου των εξοπλιστικών από την ανακρίτρια Διαφθοράς κυρία Ηλιάνα Ζαμανίκα, με τη συνδρομή του επίκουρου ανακριτή κ. Γιώργου Ευαγγέλου, αναμένεται να οδηγήσει σε συμπληρωματικές διώξεις για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η επίμαχη περίοδος εκτείνεται από το 2002 μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβάνοντας την υπουργία του κ. Γιάννου Παπαντωνίου στον θώκο της Εθνικής Άμυνας.
Πολύτιμους καρπούς έχει αποδώσει η έρευνα ειδικά για τη σύμβαση που αφορά τις φρεγάτες τύπου S, μέσω κατασχέσεων σε σπίτια εμπλεκομένων και μαρτυριών. Για τις νέες διώξεις έχουν – όπως λέγεται – συνεκτιμηθεί τα στοιχεία με τα οποία προμήθευσε τη Δικαιοσύνη, την εβδομάδα που πέρασε, ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης. Τον σχετικό φάκελο με πληροφορίες για τρεις «καινούργιους» λογαριασμούς του κ. Παπαντωνίου στην Ελβετία, παρέδωσε ο πρόεδρος του Ποταμιού στην ανακρίτρια Διαφθοράς κ. Ζαμανίκα.
Παράλληλα, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να κληθεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς ο κ. Παπαντωνίου, για την παροχή εξηγήσεων, αν και εφόσον η απάντηση – στο ελληνικό αίτημα δικαστικής συνδρομής – από την Ελβετία, για ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο και δυο λογαριασμούς του πρώην υπουργού, ενέχει στοιχεία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Πηγές δίδουν πάντως ιδιαίτερη βαρύτητα στα στοιχεία που θα έλθουν, κρίνοντας ως «ασυνήθιστη» την κίνηση των ελβετών να ενημερώσουν πρώτοι, και χωρίς κανείς να τους έχει ενοχλήσει.
Μέχρι η Δικαιοσύνη να αποκτήσει πάντως πληρέστερη εικόνα, τη σκυτάλη των εξελίξεων για τα εξοπλιστικά επί υπουργίας Παπαντωνίου, θα κρατά η Προανακριτική στη Βουλή.
H «πληροφορία» που διέρρευσε ότι θα κληθεί να καταθέσει ενώπιον της ο αποφυλακισθείς Άκης Τσοχατζόπουλος δεν επιβεβαιώνεται. Το «Βήμα» αποτάθηκε στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της επιτροπής κ. Νίκο Παρασκευόπουλο, ο οποίος τόνισε ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση, καθώς οι εργασίες της βρίσκονται στα σπάργανα. Κύκλοι του κ. Τσοχατζόπουλου σημείωναν ότι μια τέτοια κίνηση από πλευράς επιτροπής θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον ∙ ο κ. Παπαντωνίου είχε βρεθεί άλλωστε παλαιότερα στο βήμα του μάρτυρα στη δίκη του πρώην υπουργού, καταθέτοντας μεταξύ άλλων και για τον ρόλο του ΚΥΣΕΑ. Ο κ. Τσοχατζόπουλος έχει πάντως άλλα πράγματα να ασχοληθεί σε αυτή την φάση: όχι μόνον γιατί η υγεία του είναι κλονισμένη (σσ: βρίσκεται σε μετεγχειρητικό στάδιο), αλλά και γιατί δυσκολεύεται – όπως υποστηρίζουν οι συνήγοροι του κ. Γιάννης Παγορόπουλος και κ. Λεωνίδας Κοτσαλής -, να καταβάλει τις 200.000 ευρώ που απαιτούνται ως εγγυοδοσία από το δικαστήριο για την αποφυλάκισή του_ έναν από τους συνολικά επτά περιοριστικούς όρους που του επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων προκειμένου να βγει από τον Κορυδαλλό.
HeliosPlus