Στη σφυρηλάτηση των σχέσεών του, προσωπικών και πολιτικών, με την Ανγκελα Μέρκελ και στην εδραίωση κλίματος εμπιστοσύνης επενδύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια χρονική στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας ευελπιστεί σε αλλαγή των συσχετισμών στη Γερμανία λόγω και της ανόδου των ποσοστών των Σοσιαλδημοκρατών με υποψήφιο τον Μάρτιν Σουλτς. Στις αρχές της εβδομάδας, στο επιβλητικό Κόνραντ Αντενάουερ Χάουζ, όπου και το στρατηγείο του CDU, του κόμματος της κυρίας Μέρκελ, ο πρόεδρος της ΝΔ επιχείρησε να διαμορφώσει θετικότερο κλίμα για τον ίδιο και το κόμμα του και να ενισχύσει τον δείκτη της εμπιστοσύνης της καγκελαρίου. Το ίδιο έπραξε και στη συνάντηση που είχε με τον πανίσχυρο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην 75λεπτη συνάντησή τους στο υπουργείο Οικονομικών, όπου και παρουσίασε αναλυτικά το «γαλάζιο» σχέδιο εξόδου από την κρίση.
Η συνάντηση με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών ήταν και η πιο τεχνική, καθώς ο κ. Σόιμπλε έχει συναντήσει πολλούς παράγοντες της ελληνικής πολιτικής ζωής και ο βαθμός δυσπιστίας είναι μεγάλος. «Εμπιστευθείτε με» ήταν το βασικό μήνυμα του κ. Μητσοτάκη στην κυρία Μέρκελ και στον κ. Σόιμπλε που τους εξήγησε αναλυτικά το πώς θα κυβερνήσει. Το ενδιαφέρον, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», είναι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ στη συνάντησή του με την κυρία Μέρκελ επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα και το επιχείρημά του φέρεται να ήταν πως θέλουμε εκλογές, διότι η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα.
Η επιχείρηση να πειστεί ο κ. Σόιμπλε είχε υψηλό βαθμό δυσκολίας και ενδεικτικό ήταν το γεγονός ότι στο μεγαλύτερο μέρος της συνάντησής τους άκουγε, χωρίς να κάνει παρατηρήσεις, τόσο τον κ. Μητσοτάκη όσο και τους συνεργάτες του, τον τομεάρχη Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον σύμβουλό του Στέλιο Πέτσα. Χαρακτηριστικό είναι ότι όχι μόνο δεν έγιναν δηλώσεις, αλλά δεν υπήρξε ούτε φωτογραφική κάλυψη της συνάντησης, όπου κυρίως ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε κυρίως στην εμπροσθοβαρή υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Η στάση του κ. Σόιμπλε, ο οποίος έχει ενστάσεις για πολλά που ακούει συνολικά από το ελληνικό πολιτικό σύστημα, θεωρείται κρίσιμη και για τον σχεδιασμό της ΝΔ, η ηγεσία της οποίας μεταδίδει ότι δεν ετέθη από καμία πλευρά το ζήτημα να στηρίξει το κόμμα νέα μέτρα ή να αποσύρει το αίτημά του για εκλογές και να αφήσει τον κ. Τσίπρα να «κάνει τη «βρώμικη δουλειά»».
Η κόπωση των γερμανών βουλευτών
Η άποψη του κ. Σόιμπλε επηρεάζει και πάρα πολλούς βουλευτές της γερμανικής Κεντροδεξιάς που είναι αρκετά καχύποπτοι, και αυτό αποτυπώθηκε και στη συνάντηση που είχε μαζί τους ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ άκουσε τους βουλευτές να μιλάνε για την πολιτική κόπωση, καθώς έχουν ψηφίσει τρεις φορές πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας και διαπιστώνουν ότι πολλά που έχουν συμφωνηθεί δεν γίνονται.
Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε σε όλες τις συναντήσεις του ως εν αναμονή πρωθυπουργός και υπεραμύνθηκε της άποψής του για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, κάτω από 3,5%, σε συνδυασμό με προώθηση μεταρρυθμίσεων. Τόσο στη συνάντηση με την κυρία Μέρκελ όσο και σε αυτή με τον κ. Σόιμπλε ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι η Ελλάδα θέλει παραπάνω δημοσιονομικό αέρα από αυτόν τον οποίο έχει.
Και όπως είπε και προχθές στη Βουλή, «παραπάνω αέρα από αυτόν στον οποίο εσείς μας εγκλωβίσατε με τη συμφωνία σας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για 10 χρόνια». Επίσης, φέρεται να είπε και στην κυρία Μέρκελ, την οποία είδε και κατ’ ιδίαν επί 20 λεπτά πέρα από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών, και στον κ. Σόιμπλε ότι τα προγράμματα διάσωσης πρέπει να είναι στοχευμένα στην ανάπτυξη και όχι στην υπερφορολόγηση.
Η ηγεσία της ΝΔ υπογραμμίζει ότι στις συναντήσεις του στη Γερμανία από καμία πλευρά δεν ετέθη θέμα Grexit και γι’ αυτό και ο κ. Μητσοτάκης, όπως διευκρινίζει ο ίδιος, έκανε σχετική δήλωση στο Βερολίνο, για να την ακούσουν όλοι. «Η συζήτηση για τη δραχμή πρέπει να τελειώνει και να κλείσει» λέει και συμπληρώνει: «Η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη. Και θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να παραμείνει στην ευρωζώνη». Η αναμόχλευση της συζήτησης περί δραχμής μόνο τυχαία δεν είναι κατά τη ΝΔ, που βλέπει πάλι εγχώριες και εξωχώριες δυνάμεις, πολιτικές και οικονομικές, να σπεκουλάρουν με το ενδεχόμενο επιστροφής της Ελλάδας στο εθνικό νόμισμα.
Η μετά Eurogroup στρατηγική
Στο αυριανό Eurogroup έχει στραμμένο το βλέμμα της η ΝΔ, καθώς από την πορεία της συνεδρίασης θα εξαρτηθούν οι επόμενες κινήσεις της «γαλάζιας» ηγεσίας. Θεωρείται δεδομένο ότι οι τόνοι θα είναι υψηλοί και η κριτική ιδιαίτερα έντονη, ενώ δεν φαίνεται πως υπάρχει στο συρτάρι το όπλο της πρότασης μομφής που κατά κεντρικά στελέχη της ΝΔ διακινήθηκε από κυβερνητικούς κύκλους.
Η ηγετική ομάδα της ΝΔ εξετάζει την προώθηση μεγάλης καμπάνιας με το πολιτικό μήνυμα πως δεν πρέπει να επαναληφθούν όσα έγιναν το καλοκαίρι του 2015, ενώ θα προταχθεί και πάλι η θέση ότι θα ερευνηθούν η περίοδος του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το πώς οδηγήθηκε η χώρα στα capital controls.
Στο πλαίσιο αυτό, ήδη κυκλοφορεί βίντεο της ΝΔ στο Διαδίκτυο για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ παράλληλα τίθενται ερωτήματα, όπως ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αν δεν κλείσει τώρα. «Θα μπούμε ή όχι στην ποσοτική χαλάρωση; Τι θα γίνει με το ποσό της δόσης που προορίζεται για οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες; Θα αποσταθεροποιηθεί ή όχι περαιτέρω το κλίμα στην οικονομία;» είναι μερικές από τις ερωτήσεις της ΝΔ. Η κεντρική γραμμή της ΝΔ, όπως εκπορεύεται από την ηγεσία της, είναι ότι η παράταση της εκκρεμότητας θα βάλει τη χώρα σε περιπέτειες και επί της ουσίας θα επαναφέρει τον εφιάλτη του 2015.
Ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει τη μετωπική σύγκρουση με τον κ. Τσίπρα και παρά τα επί μέρους παρασκηνιακά σχόλια ορισμένων νεοδημοκρατών βουλευτών για την προχθεσινή του παρουσία στη Βουλή θα συνεχίσει να επιλέγει την προσωπική αντιπαράθεση με τον Πρωθυπουργό. «Η συζήτηση στη Βουλή κατέδειξε σε πόσο δύσκολη θέση έχει περιέλθει ο κ. Τσίπρας. Εκτός τόπου και χρόνου και εμφανώς εκνευρισμένος κατέφυγε στην προσφιλή του τακτική: λάσπη και ψέματα» μεταδίδουν από την Πειραιώς και συνεχίζουν: «Λάσπη και συκοφαντικές επιθέσεις στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποδεικνύοντας την απόλυτη ταύτιση με τα «πληρωμένα πιστόλια» της συριζαϊκής διαπλοκής».
Ελλειμμα εμπιστοσύνης από γερμανούς επενδυτές
Ο κ. Μητσοτάκης, εκτός από τις επαφές του με την πολιτική ηγεσία της Γερμανίας, συνάντησε και συνομίλησε με 30 κεντρικά στελέχη των σημαντικών γερμανικών επιχειρήσεων (μεταξύ αυτών οι Fraport, TUI, Deutsche Telekom κ.ά.) που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα. Παρουσίασε το αναπτυξιακό του πλάνο που έχει ως βασική αρχή 100 δισ. ευρώ επενδύσεις σε πέντε χρόνια, ενώ δεσμεύτηκε για την πλήρη και απόλυτη προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προτείνει.
Ιδιαίτερη σημασία όμως είχε και η επισήμανσή του πως έχει και πίστη στην ομάδα που θα κληθεί να τις υλοποιήσει, απαντώντας στις ερωτήσεις γιατί πιστεύει πως αυτός θα αλλάξει την κατάσταση στη χώρα, κάτι που δεν κατάφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Και σε αυτή τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, ενώ καταγράφηκε και η άποψη των επιχειρηματιών που θέλουν να επενδύσουν στις τηλεπικοινωνίες, στις νέες τεχνολογίες, στις μεταφορές, στον τουρισμό, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.α. για τις δυνατότητες που έχει η χώρα να εκπλήξει θετικά.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ