Στροφή στα έργα με μορφή ΣΔΙΤ σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με τη διάθεση ποσοστού 20% ετησίως σε τέτοιας μορφής έργα σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιο Πιτσιόρλα. Όπως τόνισε, στη διάρκεια επίσκεψης στο πρώτο ΣΔΙΤ απορριμμάτων στην Κοζάνη και βρίσκεται σε πιλοτική φάση λειτουργίας, πρόκειται για «ένα εργαλείο το οποίο θα πρέπει ως χώρα να το αξιοποιήσουμε πολύ περισσότερο από ότι μέχρι σήμερα. Είμαστε σε μια περίοδο που δεν έχουμε πολλά χρήματα ως κράτος και πρέπει να τα αξιοποιήσουμε σωστά. Σε αυτά να προσθέσουμε ιδιωτικά κεφάλαια, προκειμένου να κάνουμε τα πολλά έργα που χρειάζεται η χώρα σήμερα για να επιλύσει τα προβλήματα της και να μπει στην ανάπτυξη».
Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας γίνεται η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα στην οποία θα λειτουργήσει Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ), το οποίο εναρμονίζεται με της Ευρωπαϊκές Οδηγίες για τη διαχείριση απορριμμάτων. Το μεγαλύτερο μέρος της κατασκευής του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ, έχει ήδη ολοκληρωθεί κι από τον Ιανουάριο έχει ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία των νέων υποδομών.
Το έργο, ανάδοχος του οποίου είναι η ΕΠΑΔΥΜ ΑΕ, εταιρεία ειδικού σκοπού μέλος του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, υπεγράφει στις 10 Ιουνίου 2015 και προέβλεπε 2ετή περίοδο κατασκευής και 25 έτη για τη λειτουργία των νέων και ορισμένων εκ των υφιστάμενων υποδομών της Περιφέρειας. «Ολοκληρώθηκε ένα έργο προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ, τηρώντας αυστηρά το χρονοδιάγραμμα –ή μάλλον ένα μήνα νωρίτερα-, χωρίς υπέρβαση του προϋπολογισμού και χωρίς καμία αναθεώρηση της σύμβασης. Αυτό για έργα τέτοιου τύπου δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην Ελλάδα. Έχουμε συνηθίσει στις αναπροσαρμογές, τις υπερβάσεις, τις παρατάσεις κι αυτά πρέπει να σταματήσουν» ανέφερε σχετικά ο υφυπουργός.
Η ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί ζήτημα μέγιστης σημασίας για τις σύγχρονες κοινωνίες, με άμεσο περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο, καθώς και άμεση συσχέτιση με τη δημόσια υγεία και την ποιότητα της ζωής των πολιτών. Το Έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας θα συνδράμει ουσιαστικά στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών της.
Αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιδόσεις του έργου και την βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που σχετίζεται με την διαχείριση απορριμμάτων, η κατασκευή και λειτουργία της μονάδας είναι σε πλήρη συμμόρφωση με την εν ισχύ Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για τη διαχείριση απορριμμάτων και ειδικότερα επιτυγχάνονται οι εξής στόχοι:
• ελαχιστοποίηση του υπολείμματος που προορίζεται για υγειονομική ταφή σε ποσοστό μικρότερο από 36%
• εκτροπή του βιοαποδομήσιμου κλάσματος από ταφή σε ποσοστό άνω του 80%
• ενίσχυση της ανακύκλωσης που εκτιμάται ότι θα φτάνει το 35%
• παραγωγή χρήσιμων δευτερογενών προϊόντων
• ελαχιστοποίηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
• θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα
Το βέλτιστο περιβαλλοντικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται χάρη σε προηγμένες τεχνολογίες για τη βιολογική επεξεργασία των απορριμμάτων όπως αυτή της αερόβιας επεξεργασίας που αποτελεί πατέντα της Γερμανικής Εταιρίας HERHOF (θυγατρική της ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.), καθώς και στο συνδυασμό κατάλληλων τεχνολογιών μηχανικής διαλογής με in-house σχεδιασμό από την ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.
Τόσο η τεχνολογία βιολογικής επεξεργασίας, όσο και αυτή της μηχανικής διαλογής είναι κατά τέτοιο τρόπο σχεδιασμένες στην εν λόγω Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, ώστε να είναι συμβατές και με πρόσθετα ειδικά ρεύματα απορριμμάτων (πχ. προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα), τα οποία δεν είναι διαθέσιμα στην παρούσα φάση αλλά θα προκύψουν από την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στο νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ), και αντίστοιχα στον Περιφερειακό (ΠΕΣΔΑ) για τη Δ. Μακεδονία.
Ως προς τα επόμενα βήματα, αναμένεται η υπογραφή του πρώτου συμφωνητικού για την απορρόφηση του κόμποστ της πρώτης περιόδου λειτουργίας και βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με την ΔΕΗ για χρήση του υλικού ως υλικό αποκατάστασης στα λιγνιτωρυχεία της στην περιοχή. Από τον Φεβρουάριο και έπειτα το φορτίο της Μονάδα θα ανεβαίνει σταδιακά, ενώ εντός Απριλίου 2017 θα ξεκινήσουν οι δοκιμές της ΜΕΑ σε πλήρες φορτίο με στόχο να ολοκληρωθούν με επιτυχία και να παραδοθεί το Έργο σε εμπορική λειτουργία στις 10 Ιουνίου 2017.
Έχει απορροφηθεί πλήρως η χρηματοδότηση του Jessica και τα ίδια κεφάλαια και από τον Σεπτέμβριο 2016 έχει ξεκινήσει και η εκταμίευση της χρηματοδότησης της ΕΤΕπ. Έχει εκταμιευθεί άνω του 85% του κόστους κατασκευής μέσω πιστοποιούμενων εργασιών της κατασκευής.
Έχουν εξασφαλιστεί όλες οι μέχρι σήμερα απαιτούμενες Αδειοδοτήσεις για την απρόσκοπτη πρόοδο του έργου. Στην παρούσα φάση διενεργούνται τα απαιτούμενα για την έκδοση της Άδειας Λειτουργίας.