Η εκλογική αναμέτρηση που περίμενε με κομμένη την ανάσα όλη η Ευρώπη δεν εξέπληξε με το αποτέλεσμά της.
Ένα συντριπτικό Όχι, ενάντια στη θέση που είχε υποστηρίξει με σθένος ο Ιταλός πρωθυπουργός και πλέον το μέλλον της χώρας μοιάζει αβέβαιο. Ο Ρέντσι σε διάγγελμά του ανακοίνωσε ήδη την παραίτησή του και ο λαϊκιστής Μπέπε Γκρίλο ζητά άμεσα εκλογές.
Αφού ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση και των ψήφων από το εξωτερικό, habemus τελικό αποτέλεσμα στο ιταλικό δημοψήφισμα. Τίποτα δεν άλλαξε ουσιαστικά. Το Όχι συγκέντρωσε το 59,11%, το Ναι το 40,89% και η συμμετοχή των Ιταλών ήταν στο 65,47%.
Italy: Constitutional Referendum, Final Result :
Yes: 40.9%
No: 59.1%#Renzi #ItalyReferendum #ItalyRef #ReferendumConstituzionale pic.twitter.com/hMPKwv3jAN— Europe Elects (@EuropeElects) 5 Δεκεμβρίου 2016
Σε ποσοστό 81% οι ψηφοφόροι ηλικίας 18 έως 34 ψήφισαν «Όχι», ενώ οι ψηφοφόροι ηλικίας 35-44 τάχθηκαν κατά 67% κατά της συνταγματικής αναθεώρησης που πρότεινε ο ιταλός πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Sky TG24.
.@QuorumSAS per #SkyTG24: il #No stravince (81%) tra i giovani, il #Sì prevale solo di poco tra gli over 55 #SkyReferendum pic.twitter.com/zkyKlcPrsy
— Sky TG24 (@SkyTG24) 5 Δεκεμβρίου 2016
Ο Νότος έριξε τον Ρέντσι
H Ιταλία στέλνει ένα σαφές μήνυμα κατά της συνταγματικής μεταρρύθμισης, με ιδιαίτερα ισχυρή ψήφο υπέρ του «όχι» στις περιοχές εκείνες όπου η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια. Στην Απουλία, με πρωτεύουσα το Μπάρι, το όχι έλαβε 68% και το ναι 32%. Στην Σικελία το ναι το 28% και το όχι 72%, ενώ στην Σαρδηνία τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 27% και 73%.
Τα ποσοστά αυτά δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι περιφέρειες με χρόνια ανεργία δεν πιστεύουν ότι ο Ματέο Ρέντσι μπορεί να λύσει τα προβλήματά τους, υποσχόμενος «σύμφωνα» για την κάθε πόλη και περιφέρεια, όπως έκανε μέχρι πρόσφατα. Είναι ενδεικτικό ότι, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ιταλικού στατιστικού ινστιτούτου, πολλοί νέοι έχουν πάψει να αναζητούν εργασία, απογοητευμένοι από την κοινωνική κατάσταση.Το μήνυμα είναι ότι ο Ρέντσι έπρεπε να ασχοληθεί κυρίως με την ανεργία και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, αφήνοντας την συνταγματική μεταρρύθμιση κατά μέρος για μελλοντικές, πιο εύκολες περιόδους. Το ναι υπερίσχυσε οριακά στην Τοσκάνη, περιφέρεια καταγωγής του Ρέντσι, στην Εμίλια Ρομάνια, με μεγάλη κεντροαριστερή παράδοση, και στην βορειοανατολική περιφέρεια Τρεντίνο- ‘Ανω Αδίγη, η οποία όμως χαίρει αυτονομίας που δεν θα μειωνόταν με την μεταρρύθμιση. Κέρδισε και στο Μιλάνο με 51%, χάρη στην Διεθνή Έκθεση Expo που οργάνωσε πέρυσι ο Ρέντσι, αλλά και στην πρόσφατη υπερίσχυση δημάρχου των Δημοκρατικών.
Στη Ρώμη όμως οι πολίτες υπέρ της μεταρρύθμισης δεν ξεπέρασαν το 40%. Σε μια φάση οικονομικής αποτελμάτωσης, με ανάπτυξη η οποία δεν ξεπερνά το 0,9%, ο Ρέντσι φαίνεται πως έπρεπε να δείξει μεγαλύτερη ταπεινοφροσύνη και ρεαλισμό και να αντιληφθεί ότι η δημοτικότητα στην πολιτική είναι κάτι που εξαντλείται πλέον σε χρόνο ρεκόρ.
Δηλώσεις μετά το όχι
Για «μεγάλη νίκη της δημοκρατίας» μίλησε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Forza Italia Ρενάτο Μπρουνέτα μιλώντας σε απευθείας τηλεοπτική σύνδεση από το «αρχηγείο» του κόμματος ζητώντας την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού.
Παραίτηση Ρέντσι «τα επόμενα λεπτά» και άμεση προκήρυξη εκλογών ζήτησε και η Λέγκα του Βορρά με τον γενικό γραμματέα Ματέο Σαλβίνι να κάνει λόγο για «μεγάλη λαϊκή νίκη και ήττα των ισχυρών εξουσιών, των χρηματιστών, τραπεζιτών και του προέδρου της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων».
«Το τρένο αναχώρησε» έγραψε ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο στο Twitter.
Τι «είπαν» ταν exit pollΕπικράτηση του «όχι» με ποσοστό 54%-58% έναντι 42%-46% του «ναι» έδωσε το αρχικό exit poll της RaiNews24 που δημοσιοποιήθηκε με το κλείσιμο της κάλπης τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας.
Για «μεγάλη νίκη της δημοκρατίας» μίλησε ο ο Ρενάτο Μπρουνέτα από το «αρχηγείο» της Forza Italia ζητώντας την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού.
Παραίτηση Ρέντσι «τα επόμενα λεπτά» και άμεση προκήρυξη εκλογών ζήτησε και η Λέγκα του Βορρά με τον γενικό γραμματέα Ματέο Σαλβίνι να κάνει λόγο για «μεγάλη λαϊκή νίκη και ήττα των ισχυρών εξουσιών, των χρηματιστών, τραπεζιτών και του προέδρου της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων».
Ρεκόρ κατέγραψε η συμμετοχή των Ιταλών στις κάλπες με την προσέλευση στο 57,2% έως τις 19.00 το απόγευμα, βάσει των στοιχείων του υπουργείου Εσωτερικών. Ψήφισε το 30,89% των Ιταλών του εξωτερικού.
Η Εμίλια-Ρομάνια και το Βένετο είναι μεταξύ των περιφερειών με τη μεγαλύτερη προσέλευση, 65,91% και στις δύο περίιπτώσεις. Στην Καλαβρία καταγράφεται η χαμηλότερη συμμετοχή με ποσοστό 44,32%.
Στο Μιλάνο η προσέλευση το απόγευμα είχε φθάσει το 60% (στις δημοτικές εκλογές του Ιουνίου ψήφισε το 54%).
Η διαδικασία των εκλογών
Αργά το απόγευμα της Κυριακής το ποσοστό συμμετοχής των Ιταλών στο δημοψήφισμα διαμορφωνόταν στο 57%, ενώ το μεσημέρι κυμαινόταν στο 20%. Η εκτίμηση είναι ότι έως το κλείσιμο της κάλπης, το ποσοστό προσέλευσης ψηφοφόρων θα ξεπεράσει το 60%.
Το ποσοστό είναι ιδιαίτερα υψηλό για δημοψήφισμα, αποτέλεσμα και της έκκλησης των αρχηγών όλων των κομμάτων για μαζική συμμετοχή των πολιτών. Πάντως, το αποτέλεσμα θεωρείται έγκυρο έστω και αν ψηφίσει λιγότερο από το 50% του εκλογικού σώματος.
Οι κάλπες του κρίσιμου δημοψηφίσματος στην Ιταλία έκλεισαν στις 23:00 (ώρα Ιταλίας, τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) και αμέσως μετά τα κανάλια δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματα exit polls.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα σε σχολείο του Ποντασσιέβε, μικρού δήμου από την Φλωρεντία, μαζί με την σύζυγό του Ανιέζε.
Ο Μπέπε Γκρίλο, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Γένοβα. «Κάναμε καλή δουλειά και αν δεν κερδίσουν οι θέσεις μας, δεν θα ρίξουμε ευθύνες σε κανέναν. Αν οι Ιταλοί επιλέξουν κάτι διαφορετικό, εμείς θα το σεβαστούμε» δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Ο υπουργός Υποδομών Γκρατσιάνο Ντελ Ρίο έχει δηλώσει ότι αν η συνταγματική μεταρρύθμιση απορριφθεί, ο Ματέο Ρέντσι θα μεταβεί τη Δευτέρα στο Προεδρικό Μέγαρο, για να δηλώσει την παραίτησή του από το αξίωμα του πρωθυπουργού.
Το δε κίνημα Πέντε Αστέρων έχει αναγγείλει ότι σε περίπτωση νίκης τού «Όχι», οι αντίθετοι στη συνταγματική μεταρρύθμιση προτίθενται να πανηγυρίσουν έξω από το κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, Παλάτσο Κίτζι.