Η λειτουργία των μηχανών του εθνικού νομισματοκοπείου το καλοκαίρι του 2015 με τη λέξη grexit να ακούγεται επικίνδυνα συχνά ήταν θέμα που έκαιγε… Πλέον η είδηση ότι οι μηχανές κοπής νομισμάτων έχουν πάρει φωτιά δεν προκαλεί -ευτυχώς- πανικό, πρέπει όμως να προβληματίσει αφού δείχνει ότι η ελληνική οικονομία κινείται κυρίως με …κέρματα. Θετικό ότι η κρίση έμαθε στους Έλληνες ότι τα ψιλά του ευρώ έχουν σημαντική αξία, αρνητικό ότι πλέον οι περισσότεροι έχουν μείνει χωρίς χαρτονομίσματα.
Ενάμιση χρόνο περίπου μετά την επιβολή των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών, η Ελλάδα εκδίδει -αναλογικά με το μέγεθος της οικονομίας της- απο τα περισσότερα κέρματα. Το ποσό μάλιστα των νομισμάτων που κόβει, μετά φυσικά από έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, βαίνει αυξανόμενο από το 2015 και μετά… Ίσως για αυτό να άκουγαν τις «μηχανές να λειτουργούν» όσοι διέδιδαν διάφορα το 2015 σπέρνοντας τον πανικό και αποπροσανατολίζοντας τελικά από το πραγματικό διακύβευμα εκείνης της περιόδου.
Η αύξηση της χρήσης των κερμάτων σαφώς συνδέεται με την σημαντική υποχώρηση του βιωτικού επιπέδου των νοικοκυριών, αλλά επειδή ουδέν κακόν αμιγές καλού αποδεικνύει ότι οι Ελληνες ανακάλυψαν επιτέλους την πραγματική αξία των κερμάτων του ευρώ στις καθημερινές τους συναλλαγές, γνώση που αν είχαν από την είσοδο του ευρώ στην ελληνική πραγματικότητα, θα είχαν αποφύγει αυτές τις τεράστιες ανατιμήσεις που γονάτισαν τα νοικοκυριά κατά τη μετατροπή του νομίσματος. Υπενθυμίζεται ότι σε πολλά προϊόντα των 100 δραχμών ξαφνικά η τιμή μετατράπηκε σε 1 ευρώ.
Το 2017 θα κοπούν 106,3 εκατ. ευρώ
Ανεξαρτήτως των λόγων και των κινήτρων που επιβάλλουν την αύξηση των κερμάτων, η Ελλάδα έλαβε άδεια από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα να εκδόσει την επόμενη χρονιά (2017) κέρματα αξίας 106,3 εκατ. ευρω. Το ποσό αυτό είναι από τα υψηλότερα που ενέκρινε η ΕΚΤ.
Τα περισσότερα κέρματα, αξίας 419 εκατ.ευρω θα εκδόσει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Γερμανία και ακολουθεί η Ισπανία με 359 εκατ.ευρω.
Πάντως και το 2016 η Ελλάδα ήταν σχεδον στην κορυφή των κρατών της Ευρωζώνης. Τη χρονιά που εκπνέει σε λίγες ημέρες η χώρα μας εξέδοσε κέρματα αξία 79,5 εκατ.ευρω.
Η «υπερδραστηριότητα» αυτή στην έκδοση κερμάτων ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2015. Τη χρονιά αυτή η χώρα μας ενω είχε λάβει άδεια από την ΕΚΤ να εκδόσει κέρματα αξίας 13,3 εκατ. ευρώ, στη συνέχεια το υπουργείο Οινονομικών ζήτησε να αυξηθεί το πλαφόν αυτό στα 52,7 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι το καθεστώς έκδοσης και διαχείρισης των κερμάτων δεν ταυτίζεται με αυτό των τραπεζογραμματίων, καθώς στην ουσία τα κέρματα αποτελούν περιουσιακό στοιχείο του κάθε κράτους.