«Η Χίλαρι Κλίντον ήταν η μοναδική αντίπαλος που θα μπορούσε να κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως ακριβώς ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο μοναδικός αντίπαλος που θα μπορούσε να κερδίσει η Χίλαρι Κλίντον» αναφέρει ο Τζον Κάρολ, καθηγητής Μαζικής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης

«Ας αρχίσουμε με το προφανές όσον αφορά τις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές: δεδομένου ότι η μάχη δόθηκε μεταξύ των δύο πιο αποκρουστικών προεδρικών υποψηφίων στην ιστορία των ΗΠΑ από τότε που πραγματοποιούνται δημοσκοπήσεις, η Χίλαρι Κλίντον ήταν η μοναδική αντίπαλος που θα μπορούσε να κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως ακριβώς ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο μοναδικός αντίπαλος που θα μπορούσε να κερδίσει η Χίλαρι Κλίντον. Επρόκειτο για έναν καταραμένο συνδυασμό με άλλα λόγια». Αυτά δήλωσε μιλώντας προς το «Βήμα» ο Τζον Κάρολ, καθηγητής Μαζικής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, στον απόηχο της ιστορικής όσο και αναπάντεχης, τουλάχιστον σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και την παγκόσμια κοινή γνώμη, εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

«Πριν από 20 χρόνια, όταν η κυρία Κλίντον ήταν Πρώτη Κυρία, ο αρθρογράφος των «New York Times» Ουίλιαμ Σάφερ την αποκάλεσε «ψεύτρα από γεννησιμιού της», γεγονός το οποίο στη συνέχεια το μετάνιωσε αλλά ο χαρακτηρισμός ενδέχεται να εξακολουθεί να είναι ακριβής. Ο Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο, τα κατάφερε καλύτερα από την αντίπαλό του καθώς είναι ένας «αντανακλαστικός ψεύτης» ο οποίος δεν έχει καμία αρχή και κανένα όριο. Ο Τραμπ ξεστομίζει οτιδήποτε τον ωφελεί σε κάθε δεδομένη στιγμή» πρόσθεσε ο αμερικανός ακαδημαϊκός.
Και διερωτώμενος πώς μπορεί κάποιος να κατανοήσει και μάλιστα εν μέσω αυτής της κραυγαλέας «παραποίησης της πραγματικότητας» τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης για τον Λευκό Οίκο, ο κ. Κάρολ υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο εάν σκεφτόμασταν πως «η Χίλαρι Κλίντον ήταν μια παραδοσιακή εταιρεία ταξί ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν η Uber», η ψηφιακή εταιρεία επιβατικών μεταφορών που ξεκίνησε ως υπηρεσία ridesharing από το Σαν Φρανσίσκο το 2010 και πλέον έχει φανατικούς πελάτες ανά τον κόσμο, προκαλώντας την οργή των παραδοσιακών οδηγών ταξί.
Οσον αφορά το «γιατί», ο κ. Κάρολ παρέθεσε τους εξής λόγους:
Ο κατά λάθος υποψήφιος
«Ο κατά λάθος υποψήφιος παραβίασε κάθε κανόνα που εμπεριέχεται στο εγχειρίδιο προεκλογικών εκστρατειών (όπως η Uber παραβίασε τους κανόνες, σύμφωνα με τους αντιπάλους της, επιχειρηματικής δεοντολογίας). Ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να κοινοποιήσει τις φορολογικές του δηλώσεις, αρνήθηκε να εμφανιστεί αυτοπροσώπως στις κυριακάτικες πολιτικές τηλεοπτικές εκπομπές, απείλησε πως σε περίπτωση που εκλεγεί θα στείλει στη φυλακή την αντίπαλό του, προέβη στη δαιμονοποίηση και την απαξίωση των ΜΜΕ» εξήγησε ο κ. Κάρολ, επικαλούμενος τη Σαλένα Ζίτο, πολιτική αναλύτρια του περιοδικού «The Atlantic» η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ο Τύπος εκλαμβάνει κυριολεκτικά υπόψη ό,τι λέει αλλά δεν τον παίρνει στα σοβαρά. Οι υποστηρικτές του τον παίρνουν στα σοβαρά αλλά δίχως να εκλαμβάνουν κυριολεκτικά όλα όσα δηλώνει».

«Οπως η Uber, η προεκλογική εκστρατεία του κ. Τραμπ ήταν αποκεντρωμένη. Κάποια στιγμή μάλιστα, οι άνθρωποι που εργάζονταν για λογαριασμό του αντιστοιχούσαν στο 1/10 του προσωπικού τής υποψηφίας των Δημοκρατικών. Αντί να προσλάβει άτομα, ο Τραμπ μεταβίβασε την ευθύνη για την προεκλογική εκστρατεία στην Εθνική Επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος καθώς και στις κατά τόπους επιτροπές υπεύθυνες για τις αναμετρήσεις ρεπουμπλικανών πολιτικών για την εκλογή ή την επανεκλογή τους στη Γερουσία των ΗΠΑ».


Τίναξε το σύστημα στον αέρα

Η προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ ήταν καταστροφική λέει ο κ. Κάρολ. Για τέσσερις λόγους: «Γιατί γκρέμισε το κατεστημένο στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Γιατί απαξίωσε και «στείρωσε» τα ΜΜΕ. Γιατί γονάτισε το Δημοκρατικό Κόμμα. Γιατί, με άλλα λόγια, ο Τραμπ τίναξε στον αέρα ολόκληρο το σύστημα».
Ανακεφαλαιώνοντας, ο Τζον Κάρολ ανέφερε ότι παρ’ όλα αυτά –ή εξαιτίας όλων αυτών –ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε εύκολα την πλειονότητα στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων –και θα είναι ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών –σε αντίθεση με τη Χίλαρι Κλίντον η οποία, ωστόσο, κέρδισε τη λαϊκή ψήφο.
«Το 2000, αφότου ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος κέρδισε την πλειονότητα στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων (χάρη και στην επέμβαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου) με τον Αλ Γκορ να περιορίζεται στην πλειοψηφία, η Χίλαρι Κλίντον είχε ταχθεί υπέρ της κατάργησης του Κολεγίου των Εκλεκτόρων στη διαδικασία της προεδρικής εκλογής. Αυτό δεν αποτελεί ειρωνεία;» διερωτήθηκε, καταλήγοντας, ο αμερικανός ακαδημαϊκός.

HeliosPlus