Το πεπρωμένο του Τσάβι Πασκουάλ, σύμφωνα με τις απόψεις του πτυχιούχου πολιτικού μηχανικού, έφερε τον καταλανό προπονητή στο ελληνικό μπάσκετ και συγκεκριμένα στην άκρη του πάγκου του Παναθηναϊκού. «Υπάρχει κόσμος περισσότερο ή λιγότερο θρησκευόμενος. Εγώ πιστεύω στο πεπρωμένο» αποκρίθηκε ο 44χρονος προπονητής από τη μικρή πόλη Γκαβά της Καταλωνίας, όταν κλήθηκε να απαντήσει τι τον οδήγησε στο ΟΑΚΑ και στους Πράσινους.
Οποιος αμφισβητεί τον τρόπο προσέγγισης του θέματος από τον Τσάβι Πασκουάλ, θα αναιρέσει τις αμφιβολίες του αν ανατρέξει στο μακρινό 1990 και τη γενέτειρα του νέου προπονητή του Παναθηναϊκού, η οποία βρίσκεται μόλις 23 χιλιόμετρα έξω από τη Βαρκελώνη. Τότε, έχοντας μόλις κλείσει τα 18 και ενώ είχε αρχίσει να σπουδάζει πολιτικός μηχανικός, άρχισε να ασχολείται (και) με την προπονητική σε τοπικές κατηγορίες. Σύντομα έφθασε ψηλά και μάλιστα το 2010 έγινε ο νεαρότερος από όλους όσοι έχουν γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά τους στη Βίβλο των πρωταθλητών Ευρωλίγκας.
Μολονότι δεν είχε διαγράψει καριέρα ως μπασκετμπολίστας, παρότι δεν μπόρεσε να αγωνιστεί ούτε σε μικρές κατηγορίες, έγινε προπονητής πρώτης γραμμής. Ηταν το πεπρωμένο του, το οποίο κανένας δεν μπορεί να αποφύγει! Είναι βέβαιο ότι από παιδί έβλεπε στον ύπνο του μπάσκετ, συστήματα, αγώνες, θριάμβους, τίτλους, διακρίσεις και φυσικά την αγαπημένη του Μπαρτσελόνα.
Μεθοδικός και εργασιομανής


Για περίπου 14 χρόνια ο έφηβος Τσάβι τριγύριζε τις ομάδες της περιφέρειάς του, όμως σιγά-σιγά η φήμη ενός μεθοδικού, εργασιομανή, αφοσιωμένου στο άθλημα νεαρού προπονητή άρχισε να εξαπλώνεται στην Καταλωνία και ταυτόχρονα να αποκτά γνωριμίες. Το ευγενικό προφίλ του και ο σεμνός και ταπεινός χαρακτήρας του τον έκαναν πολλαπλά συμπαθή και άνοιγαν δρόμους και πόρτες. Κάπως έτσι άνοιξε και την… πύλη της Μπαρτσελόνα το καλοκαίρι του 2004. Οι «μπλαουγκράνα» του πρόσφεραν τη β’ ομάδα τους, την οποία καθοδήγησε για έναν χρόνο στο πρωτάθλημα της Α2 προτού προβιβαστεί στην πρώτη ομάδα, ως ένας εκ των βοηθών του νεοφερμένου στο «Παλάου Μπλαουγκράνα» το καλοκαίρι του 2005, Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Για δυόμιση σεζόν ήταν πίσω από τον μαυροβούνιο προπονητή. Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, το 2008, ο νυν εκπρόσωπός του και τότε διευθυντής της ομάδας μπάσκετ της Μπαρτσελόνα, Ζόραν Σάβιτς, εισέβαλε στο γραφείο των προπονητών και τον βρήκε, όπως πάντα, στο κομπιούτερ να αναλύει την επόμενη αντίπαλο της «Μπάρτσα», Βαγιαδολίδ. Ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ είχε μόλις βγει από μίτινγκ με τη διοίκηση του συλλόγου, τον ενημέρωσε πως ο πρόεδρος ήθελε να τον δει και τον συμβούλεψε να αποδεχτεί την πρόταση που θα του γινόταν για να αναλάβει την καθοδήγηση της Μπαρτσελόνα στη θέση του Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Ετσι κι έγινε. Ανέλαβε… προσωρινά για τα επόμενα 8 χρόνια την Μπαρτσελόνα, με την οποία παρουσίασε ομάδες που έπαιξαν σπουδαίο μπάσκετ, έφεραν καινά δαιμόνια, έβγαλαν νέους αστέρες, έστειλαν παίκτες στο ΝΒΑ και κατέκτησαν οκτώ τίτλους.
Ο νεαρότερος πρωταθλητής


Η μεθοδολογία του, οι φιλοσοφημένες απόψεις του, η μόρφωσή του και το αγωνιστικό προφίλ που έδωσε στην Μπαρτσελόνα (που επίσης στηριζόταν στην καλή και γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας) έκαναν τους Καταλανούς να βλέπουν στο πρόσωπό του τον Πεπ Γκουαρντιόλα του μπάσκετ. Ο προπονητής της Σίτι το 2009 έγινε μάλιστα ο νεαρότερος προπονητής στην ιστορία του Champions League που κατέκτησε τον τίτλο της διοργάνωσης, κάτι που συνέβη και με τον Τσάβι Πασκουάλ, έναν χρόνο αργότερα. Ο Γκουαρντιόλα στη Ρώμη, όταν η Μπαρτσελόνα νίκησε με 2-0 στον τελικό τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ήταν 38 χρόνων και 129 ημερών, ο Πασκουάλ στο Παρίσι, όταν οι Καταλανοί νίκησαν με 86-68 στον τελικό τον Ολυμπιακό, ήταν 37 χρόνων και 242 ημερών. Κανείς νεότερος δεν έχει κατακτήσει από τότε είτε το Champions League είτε τη Euroleague.
Η διαφορά είναι πως ο Πεπ Γκουαρντιόλα επανέλαβε τον θρίαμβο της Ρώμης, δύο χρόνια αργότερα, ενώ ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού τα χρόνια που μεσολάβησαν γνώρισε τρεις μεγάλες αποτυχίες στα προημιτελικά της διοργάνωσης και με break στη Βαρκελώνη (2001 από τον Παναθηναϊκό, 2015 από τον Ολυμπιακό και πέρυσι από τη Λοκομοτίβ) και άλλες τρεις ηττήθηκε στον ημιτελικό (όπως και την παρθενική φορά του, το 2009, στο Βερολίνο) με την τελευταία να προκαλεί πάταγο, καθώς η Ρεάλ συνέτριψε την ομάδα του (Μιλάνο 2014) με 100-62.
Η πιο δύσκολη βραδιά


Η βραδιά της 16ης Μαΐου 2014 ήταν ίσως η πιο δύσκολη της καριέρας του, όπως και οι επόμενες που ακολούθησαν μέχρι να λήξει το πρωτάθλημα Ισπανίας που κατέκτησε για τελευταία φορά νικώντας με 3-1 τη Ρεάλ, μολονότι το πλεονέκτημα έδρας το είχαν οι Μαδριλένοι. Η διαχείριση των συναισθημάτων ήταν σταυρόλεξο για δύσκολους λύτες, αφού μετά τη 40άρα στο Μιλάνο, η Μπαρτσελόνα στον ημιτελικό των πλέιοφ προηγήθηκε με 2-0 της Βαλένθια, αλλά η σειρά έφθασε σε πέμπτο ματς καθώς οι «νυχτερίδες» απάντησαν με δύο νίκες, βάζοντας ξανά δύσκολα στον Πασκουάλ και τους παίκτες του. Ο θρίαμβος στον τελικό επί της Ρεάλ, που είχε χάσει στον τελικό του Μιλάνο, αποτέλεσε εξιλέωση για την ομάδα του 44χρονου πια προπονητή και τον διατήρησε για ακόμη δύο, αλλά στείρα από τίτλους, χρόνια στον πάγκο των Καταλανών.


Προοπτικές
Η αξιοποίηση των «μικρών» και το τριετές συμβόλαιο

Οι αποτυχίες στην Ευρωλίγκα και την τελευταία διετία έχουν ως αντιστάθμισμα τα τέσσερα πρωταθλήματα (στα πρώτα έξι χρόνια), τα τρία κύπελλα και την Ευρωλίγκα του 2010 και κυρίως το υπέροχο, γεμάτο ιδέες, μπάσκετ που έπαιζε η Μπαρτσελόνα την οκταετία του Πασκουάλ. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού παρουσίασε, κυρίως με τον Τόμιτς, το «μικρό roll» στο πιο διαδεδομένο σύστημα του μπάσκετ, το pick’n’roll, με ταυτόχρονα κοψίματα από την αδύνατη πλευρά (εκεί που δεν βρίσκεται η μπάλα), αξιοποιώντας την ικανότητα του Κροάτη στην πάσα και κρύβοντας την αδυναμία του να επιτεθεί με την μπάλα στο καλάθι.
Τέτοιες ιδέες, αλλά και αξιοποίηση των «μικρών» παικτών στους οποίους έχει επενδύσει ο ΠΑΟ (Χαραλαμπόπουλος, Λούντζης, Παπαδάκης κ.λπ.), όπως έγινε στη Βαρκελώνη με τους Αμπρίνες, Χεζόνια, Ρούμπιο, Σατοράνσκι κ.ά., επιθυμεί ο Παναθηναϊκός από τον Πασκουάλ και γι’ αυτό τού προσέφερε το πρώτο συμβόλαιο, στη σύγχρονη εποχή της ομάδας, που δεν είναι μονοετές. Είναι τριετές και αποδεικνύει τη διάθεση για επένδυση και την αποφασιστικότητα για στήριξη στον καταλανό προπονητή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ