Ο Μισέλ Μπαρνιέ είναι ο άνθρωπος που μισούν να αγαπούν οι Αγγλοι και ο διορισμός τους ως επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Brexit θα τον κάνει ακόμα πιο αντιπαθή στη Γηραιά Αλβιώνα. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι άσχημοι χαρακτηρισμοί και οι λίβελοι που γράφονται για αυτόν στον βρετανικό Τύπο δεν ιδρώνουν το αφτί του ηλικίας 65 ετών βετεράνου της γαλλικής και ευρωπαϊκής πολιτικής.
Ο Μπαρνιέ ανέλαβε κι επισήμως τα καθήκοντα που του ανατέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές του μήνα, αλλά, σύμφωνα με την Κομισιόν, «δεν πρόκειται να υπεισέλθει σε οποιουδήποτε είδους διαπραγμάτευση με το Ηνωμένο Βασίλειο πριν από την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας».
Τι κι αν η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εξέφρασε την ανάγκη «εποικοδομητικής προπαρασκευαστικής εργασίας» πριν από την ενεργοποίηση του άρθρου που θα απομακρύνει τη χώρα από τους κόλπους της Ενωσης;
Οι Ευρωπαίοι φαίνονται αποφασισμένοι να διατηρήσουν μια αυστηρή στάση απέναντι στο πρώτο κράτος-μέλος που τολμά να εγκαταλείψει την κοινή στέγη.
Σκληρή γραμμή


Ο πρωθυπουργός της Μάλτας μάλιστα Τζόζεφ Μούσκατ δεν δίστασε να παρομοιάσει τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας με την περίπτωση της Ελλάδας αφού «έχει ελάχιστες πιθανότητες να επιτύχει όσα ελπίζει». Σημειωτέον δε ότι η Μάλτα θα έχει την προεδρία της ΕΕ στις αρχές του ερχόμενου έτους.
Η τοποθέτηση του Μπαρνιέ στη θέση του επικεφαλής των διαπραγματεύσεων ερμηνεύθηκε από πολλούς ως οιωνός της σκληρής γραμμής που είναι αποφασισμένη να κρατήσει η Ευρώπη έναντι της Βρετανίας.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όταν ανακοίνωσε τον διορισμό του Μπαρνιέ στο τιμόνι των διαπραγματεύσεων για το Brexit, τον χαρακτήρισε «έναν εξειδικευμένο διαπραγματευτή με πλούσια εμπειρία σε σημαντικούς τομείς πολιτικής που έχουν σχέση με τις διαπραγματεύσεις», κατάλληλο για ένα «τόσο σημαντικό και δύσκολο έργο» που θα «μας βοηθήσει να αναπτύξουμε μια νέα σχέση συνεργασίας με τη Βρετανία».
Ο πρώην επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας είναι γνωστός υπέρμαχος της ευρωπαϊκής συναίνεσης. Με μια καριέρα που εκτείνεται από τη γαλλική κυβέρνηση ως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή, ο Μπαρνιέ ενσαρκώνει, γράφουν οι «Financial Times», την ευρωπαϊκή σύγκλιση αλλά και όλα τα βρετανικά στερεότυπα που συνοδεύουν το ευρωπαϊκό ιδεώδες και τα οποία οδήγησαν εν τέλει τον βρετανικό λαό να αποφασίσει υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ενωση στο δημοψήφισμα του περασμένου καλοκαιριού.
Συγκρούσεις


Ο αγγλοσαξονικός Τύπος τον έχει χαρακτηρίσει τον «πιο επικίνδυνο άνθρωπο της Ευρώπης» εξαιτίας του σθένους με το οποίο προώθησε την αυστηροποίηση των κανόνων και του ρυθμιστικού πλαισίου βάσει των οποίων λειτουργούσαν οι τράπεζες μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008.
Από τη θέση του οικονομικού επιτρόπου επιφορτισμένου με την ευθύνη της εσωτερικής αγοράς και των υπηρεσιών ο Μπαρνιέ ήρθε ουκ ολίγες φορές σε σύγκρουση με τα βρετανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και μάλιστα πρωτοστάτησε στον περιορισμό του μπόνους των τραπεζιτών. Οι βρετανοί έχουν συνηθίσει να τον αποστρέφονται αλλά και ο ίδιος έχει συνηθίσει τον αρνητισμό στο πρόσωπό του.
Οι συνεργάτες του, λένε ότι ο Μπαρνιέ είναι ένας πραγματιστής, ενώ και ο ίδιος σε πολλές συνεντεύξεις του έχει επανειλημμένως παραδεχθεί ότι δεν είναι καθόλου ιδεολόγος. Η τοποθέτησή του ως διαχειριστή του «διαζυγίου» μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ μπορεί να έγινε αποδεκτή με πικρόχολα σχόλια από τον βρετανικό Τύπο, αλλά μοιάζει απόλυτα λογική για ορισμένους.

«Είναι απόλυτα λογικό ο Γιούνκερ να διορίσει έναν ανώτερο γάλλο πολιτικό, γιατί διαφορετικά θα υπήρχαν άμεσες υποψίες σε πολλές πρωτεύουσες της ΕΕ ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να υποχωρήσει μπροστά στις όποιες αξιώσεις του Λονδίνου»
ανέφερε στον «Guardian» βρετανός πολιτικός.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ