Χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι, ή στην καλύτερη περίπτωση στα ίδια επίπεδα, εκτιμά ότι θα κλείσουν τα τουριστικά έσοδα το 2016, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γιάννης Ρέτσος. Μετά τα αρνητικά αποτελέσματα του επταμήνου, με υστέρηση 346 εκατ. ευρώ, υποστήριξε ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθεί το κενό αυτό το διάστημα από Αύγουστο έως και Οκτώβριο, παρότι ο Αύγουστος έδειξε καλές επιδόσεις.
Ο ίδιος, σε συνάντηση με δημοσιογράφους στο νέο ξενοδοχείο Electra Metropolis στην Αθήνα, τόνισε τον μεγαλύτερο από κάθε φορά κίνδυνο αφελληνισμού των ξενοδοχείων στη χώρα, σημειώνοντας ότι εφέτος έχουν επιδεινωθεί τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων, εξαιτίας των πρόσθετων φόρων και του αυξημένου κόστους, ενώ ακόμα και οι κερδοφόρες αναμένεται να έχουν απώλειες 20% στην καθαρή τους θέση.
Χαρακτηρίζοντας το 2016 «πολύ δύσκολη χρονιά» ερμήνευσε την αρνητική εξέλιξη στις εισπράξεις, επισημαίνοντας κατ’ αρχήν τη μείωση της μέσης διάρκειας παραμονής των τουριστών, το γεγονός ότι η Ελλάδα πήρε το χαμηλότερο κομμάτι τουριστών από τις απώλειες της Τουρκίας, αλλά και τις επιπτώσεις της υπερφορολόγησης. «Να σταματήσουμε να μιλάμε για κεφάλια. Πρέπει να επικεντρωθούμε σε ποιοτικά χαρακτηριστικά», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι αφίξεις έχουν ξεπεράσει και τον στόχο της μελέτης McKinsey. Παράλληλα, επανέλαβε τη διαρροή σε πληρότητες και έσοδα από την εκμίσθωση κατοικιών, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα πλέον έχει επεκταθεί σε πόλεις και νησιά και «χάνονται εσκεμμένα χρήματα».
Το 2017 εκτίμησε ότι θα έχει «πολύ περισσότερες δυσκολίες» και πιο έντονο ανταγωνισμό, καθώς «είναι βέβαιο ότι η Τουρκία θα διεκδικήσει μέρος της πελατείας που έχασε το 2016». Από την άλλη, το ελληνικό προϊόν θα είναι λιγότερο ανταγωνιστικό λόγω των επιβαρύνσεων των φόρων στην τιμή, αλλά και πιο γερασμένο εξαιτίας της έλλειψης επενδύσεων, μια και ο επενδυτικός νόμος «δεν έχει επενδυτική λογική».
Για την άμβλυνση των συνεπειών την ερχόμενη χρονιά, θέτει ως κύριες προτεραιότητες τη σωστή λειτουργία της έκδοσης visa στη Ρωσία, τη διαχείριση του προσφυγικού –μεταναστευτικού, το οποίο οξύνεται τον τελευταίο καιρό, καθώς και τη βελτίωση της σχέσης του τραπεζικού συστήματος με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.