Ο καταυλισμός των αποκλεισμένων προσφύγων και μεταναστών στο Καλαί της βόρειας Γαλλίας, όπου βρίσκονται χιλιάδες που περιμένουν να περάσουν στη Βρετανία, γίνεται ακόμη ένα αγκάθι στις σχέσεις μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού: Φωνές από τη Γαλλία θέλουν ανατροπή του υφιστάμενου πλαισίου ώστε να διευκολυνθεί η «προώθηση» προς τη Βρετανία, κάτι που το Λονδίνο απορρίπτει -σύγκρουση που μπαίνει, με πολλούς τρόπους, στο κάδρο του Brexit.

Στον ίδιο τον καταυλισμό, η κατάσταση επιδεινώνεται και ο πληθυσμός της έχει ανέβει στους 10.000, σύμφωνα με τις αναφορές οργανώσεων που παρέχουν υποστήριξη στους εγκλωβισμένους στη «ζούγκλα».

Την Τρίτη, η βρετανίδα νέα υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ρουντ θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον γάλλο ομόλογό της Μπερνάρ Καζνέβ. Επισήμως, στην ατζέντα βρίσκεται η συνεργασία σε ζητήματα ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας, όμως σε μείζονα πηγή διαφωνίας έχει αναδειχθεί το Καλαί.

Ο Νικολά Σαρκοζί και ο Αλαίν Ζιπέ -τα δύο μεγάλα ονόματα της γαλλικής κεντροδεξιάς- εξέφρασαν, εν όψει και της επικείμενης μαρκάς προεκλογικής περιόδου στη Γαλλία, την άποψη πως το υφιστάμενο καθεστώς πρέπει να αλλάξει και να διευκολυνθεί η παροχή ασύλου στη Βρετανία για όσους έχουν αποκλειστεί στο γαλλικό Καλαί.

Οι εκκλήσεις είχαν αντηχήσει στην άλλη πλευρά της Μάγχης, με τους Βρετανούς να επιμένουν σε διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος. Σήμερα, τα περί του Καλαί ορίζονται τόσο γενικά από το Δουβλίνο ΙΙ όσο και συγκεκριμένα oι έλεγχοι και η διαχείριση των αιτημάτων ασύλου από τη διμερή συμφωνία του Τουκέ που είχε καταρτιστεί το 2003.

Για τη Βρετανία, το Καλαί είναι πρακτικά ό,τι κοντινότερο υπάρχει σε ενσάρκωση του «μεταναστευτικού προβλήματος εξαιτίας της ΕΕ». Το ζήτημα είχε παίξει κεντρικό ρόλο στη μάχη για το δημοψήφισμα που τελικά έφερε Brexit. Ωστόσο, το ίδιο το Brexit θα φέρει ολόκληρο το πλαίσιο υπό αναθέωρηση.

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε πριν τη συνάντηση της Τρίτης πως «πιστέουμε ακλόνητα στην εγκαθιδρυμένη αρχή πως όποιος [πρόσφυγας] χρειάζεται διεθνή προστασία θα πρέπει να ζητά άσυλο στη χώρα εισόδου».

Ανεπίσημα, στελέχη του βρετανικού υπουργείου που επικαλούνται σειρά βρετανικών ΜΜΕ (μεταξύ των οποίων το BBC ή ο Guardian) ανέφεραν ότι οι προτάσεις που ακούστηκαν από τη γαλλική κεντροδεξιά «είναι απολύτως απαράδεκτες ως σημείο εκκίνησης». «Η υπουργός είναι ξεκάθαρη πως τα αιτήματα ασύλου πρέπει να γίνονται στη χώρα εισόδου, αυτό είναι ο παγιωμένος κανόνας και σε αυτό θα επιμείνουμε» ανέφερε.