Με ταχύτερο ρυθμό αναμένεται να συνεχιστεί στο άμεσο μέλλον η συρρίκνωση των τραπεζικών δικτύων που θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των εργαζομένων στον κλάδο.
Εκτός από το συμμάζεμα των ισολογισμών τους, κυρίως μέσω της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και την πώληση μη τραπεζικών δραστηριοτήτων και θυγατρικών στο εξωτερικό, οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε κλείσιμο καταστημάτων και μείωση προσωπικού προκειμένου να παραμείνουν βιώσιμες.

«Δεν βγαίνουν τα νούμερα»
αναφέρει κορυφαίος τραπεζίτης μιλώντας προς «Το Βήμα», ο οποίος σημειώνει ότι οι τράπεζες με τα σημερινά τους μεγέθη και την κατάσταση της οικονομίας δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.

«Είτε θα πρέπει να γίνουν λιγότερες είτε να παραμείνουν οι ίδιες αλλά με μικρότερο μέγεθος»
τονίζει. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των εργαζομένων στον τραπεζικό κλάδο θα πρέπει να μειωθεί περαιτέρω τουλάχιστον κατά 7.000-8.000 άτομα. Αλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό ως και 10.000. Ταυτόχρονα συνεχίζεται η συρρίκνωση των τραπεζικών δικτύων. «Κάθε ημέρα κλείνουμε καταστήματα» αναφέρουν τραπεζικές πηγές.
Προσαρμογή


Το φαινόμενο του συμμαζέματος και της δημιουργίας μικρότερων σχημάτων δεν αφορά μόνο τον τραπεζικό κλάδο. Παρατηρείται στους περισσότερους κλάδους καθώς η οικονομική δραστηριότητα προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. Με το ΑΕΠ να έχει υποχωρήσει κατά περίπου 25% στα χρόνια της κρίσης, είναι προφανές ότι δραστηριότητες και δίκτυα που είχαν στηθεί με τα μεγέθη της οικονομικής ευμάρειας και ένα ΑΕΠ μεγαλύτερο κατά 35% από το σημερινό δεν είναι βιώσιμα.
Ο αριθμός των τραπεζικών καταστημάτων των ελληνικών τραπεζών ήδη έχει μειωθεί κατά 37% από το ζενίθ του που καταγράφεται το 2009. Τότε ο κλάδος αριθμούσε 19 ελληνικές τράπεζες και σήμερα μόλις πέντε. Την πενταετία 2011-2015 έχουν κλείσει περίπου 1.300 καταστήματα, αριθμός που αντιστοιχεί σε ρυθμό κλεισίματος ενός καταστήματος κάθε εργάσιμη ημέρα!
Οσον αφορά τους εργαζομένους, από περίπου 60.800 που ήταν στα τέλη του 2008, όταν καταγράφεται ο υψηλότερος αριθμός, υποχώρησαν σε 43.750 στα τέλη του 2014. Δηλαδή, μειώθηκαν κατά 28%.
Οι εργαζόμενοι


Η πτωτική τάση συνεχίζεται καθώς οι τράπεζες προσλαμβάνουν λιγότερους υπαλλήλους από αυτούς που συνταξιοδοτούνται και παράλληλα εφαρμόζουν προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Ενα τέτοιο πρόγραμμα «τρέχει» ως τα τέλη του μήνα η Eurobank με στόχο τη μείωση του προσωπικού κατά 1.000 άτομα. Βεβαίως με τα σημερινά δεδομένα στην αγορά εργασίας, όπου όποιος αποχωρεί δύσκολα βρίσκει δουλειά, τα προγράμματα αυτά δεν έχουν την ανταπόκριση του παρελθόντος, όταν και οι αποζημιώσεις ήταν υψηλότερες και οι μετακινήσεις σε άλλες τράπεζες ή άλλους κλάδους ευκολότερες.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι η εξέλιξη του αριθμού των εργαζομένων ανά κατάστημα, που από τα επίπεδα των 15-16 εργαζομένων ανά κατάστημα στα χρόνια της ευμάρειας σήμερα διαμορφώθηκε στους 18 υπαλλήλους. Με λιγότερη δουλειά σήμερα οι τράπεζες απασχολούν περισσότερους υπαλλήλους ανά κατάστημα από την εποχή που τα καταστήματα ήταν σημεία πώλησης και είχαν προϊόντα (στεγαστικά, καταναλωτικά, πιστωτικές κάρτες κ.ά.) να πωλούν. Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, τη διαδικασία μείωσης του προσωπικού αναμένεται να διευκολύνουν οι αλλαγές στα εργασιακά που προβλέπονται στα προαπαιτούμενα για τη λήψη της επόμενης δόσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ