Αλλεπάλληλες κυβερνοεπιθέσεις, γυμνές φωτογραφίες μιας εν δυνάμει πρώτης κυρίας και υπόνοιες για παραβίαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, προσβλητικά σχόλια με αποδέκτες τους γονείς ενός νεκρού λοχαγού, μια «Φανταχτερή Αρκούδα», ο πρόεδρος της Ρωσίας, ξένες μυστικές υπηρεσίες, ο Τζούλιαν Ασανζ, εσωκομματικές έριδες, το βαλιτσάκι με τα πυρηνικά, βετεράνοι στρατιωτικοί, ένας νυν και δύο εν δυνάμει πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ολα αυτά θα μπορούσαν κάλλιστα να συνθέτουν το σενάριο μιας χολιγουντιανής υπερπαραγωγής που θα συγκινούσε ιδιαίτερα το φιλοθέαμον αμερικανικό κοινό. Λαμβάνοντας υπόψη ωστόσο ότι αποτελούν μια επιγραμματική περιγραφή της τροπής που έχει πάρει το τελευταίο διάστημα η κούρσα για τον Λευκό Οίκο, τότε είναι ξεκάθαρο ότι οι αμερικανοί ψηφοφόροι είναι μάρτυρες μιας ανώμαλης, στην καλύτερη περίπτωση, προεκλογικής εκστρατείας με πρωταγωνιστές δύο ελάχιστα δημοφιλείς προεδρικούς υποψηφίους: τη Χίλαρι Κλίντον και τον Ντόναλντ Τραμπ.
Στο στρατόπεδο της κυρίας Κλίντον επικρατεί και πάλι πανικός εξαιτίας των κυβερνοεπιθέσεων που δέχθηκε το κόμμα των Δημοκρατικών. Χάκερ κατάφεραν να εισέλθουν σε λογαριασμούς ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Εθνικής Επιτροπής του κόμματος, καθώς επίσης και στο απόρρητο αρχείο με τους χρηματοδότες, ενώ στόχος της τελευταίας επίθεσης ήταν η βάση δεδομένων της προεκλογικής εκστρατείας της κυρίας Κλίντον. «Γνωρίζουμε ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες εισέβαλαν στους υπολογιστές της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών και γνωρίζουμε ότι έχουν σχεδιάσει την κοινοποίηση πολλών από αυτά τα e-mail και γνωρίζουμε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επέδειξε μια ιδιαίτερα ανησυχητική προθυμία να στηρίξει τον Βλαντίμιρ Πούτιν» δήλωσε την προηγούμενη Κυριακή η υποψήφια των Δημοκρατικών.
Επειτα από σχετική έρευνα αμερικανική εταιρεία με ειδίκευση στην κυβερνοασφάλεια κατέληξε πως πίσω από τις επιθέσεις βρίσκεται η «Φανταχτερή Αρκούδα» (Fancy Bear), ένας πυρήνας χάκερ που φέρεται ότι συνδέεται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Η Μόσχα έσπευσε να διαψεύσει τους αμερικανούς ειδικούς αλλά και ανώτερους αξιωματούχους που δήλωσαν ότι οι υποκλοπές αποτελούν μέρος σχεδίου της Ρωσίας με στόχο να επηρεάσει την εκλογική αναμέτρηση. Ασχετα από το πόσο ευσταθούν οι εν λόγω ισχυρισμοί, αποτελεί γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα ο κ. Τραμπ είχε απευθύνει έκκληση στη Ρωσία «να ξεθάψει τα 30.000 mail που αγνοούνται» αναφερόμενος στα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που διέγραψε η κυρία Κλίντον κατά την παραμονή της στο αμερικανικό ΥΠΕΞ. Γνωρίζοντας ότι τα περισσότερα από τα στοιχεία που υπεκλάπησαν θα ήταν προτιμότερο να μην κοινοποιηθούν και πως ο Τζούλιαν Ασανζ καραδοκεί για να πλήξει μια κατ’ εξοχήν εκπρόσωπο, κατά τον ίδιο, του αμερικανικού κατεστημένου, τότε είναι ξεκάθαρο πως η υποψήφια των Δημοκρατικών εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.
Οσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, θα μπορούσε κάλλιστα να ισχυριστεί κανείς ότι η κατάσταση είναι χαοτική. Η εβδομάδα για τον «Ντόναλντ» άρχισε με τη δημοσίευση γυμνών φωτογραφιών της συζύγου του Μελάνια από τον καιρό που εργαζόταν ως μοντέλο. Και παρότι ο ίδιος δεν έδειξε να ενοχλείται ιδιαίτερα, το γεγονός ότι οι εν λόγω φωτογραφίες τραβήχτηκαν το 1995, ενώ η κυρία Τραμπ έχει δηλώσει πως απέκτησε άδεια εργασίας την επόμενη χρονιά, έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς να του επιτεθούν μιλώντας για ενδεχόμενη παραβίαση της νομοθεσίας περί μετανάστευσης.
Την ίδια ώρα το ρήγμα στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος διευρύνεται περαιτέρω. Στον απόηχο της φραστικής επίθεσης κατά των γονέων του λοχαγού Καν (σκοτώθηκε στο Ιράκ το 2004) που ανάγκασε πολλούς Ρεπουμπλικανούς να σπεύσουν να διαφοροποιηθούν από τον υποψήφιό τους, ο κ. Τραμπ έριξε περισσότερο λάδι στη φωτιά δηλώνοντας πως δεν πρόκειται να υποστηρίξει ούτε τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν ούτε τον γερουσιαστή Τζον Μακ Κέιν κατά τη διεξαγωγή εκλογών στις περιφέρειές τους. Και την ώρα που ο Μπαράκ Ομπάμα δηλώνει πως ο Ντόναλντ Τραμπ «είναι ακατάλληλος να υπηρετήσει ως πρόεδρος» και η Χίλαρι Κλίντον διερωτάται αν ο αντίπαλός της είναι σε θέση να διαχειριστεί το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ, μια ομάδα βετεράνων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων προέτρεψε τα ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικανών να αποσύρουν την υποστήριξή τους προς το πρόσωπό του.


Τζον Κάρολ, καθηγητής Μαζικής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης
«Οι υποστηρικτές του Tραμπ απεχθάνονται την “πολιτική ορθότητα”»

«Οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ διαφέρουν μεταξύ τους αλλά οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: αισθάνονται περιθωριοποιημένοι –οικονομικά, πολιτισμικά και πολιτικά. Τείνουν να εκλαμβάνουν τους Δημοκρατικούς ως συγκαταβατικούς ελιτιστές ενώ πιστεύουν πως το ρεπουμπλικανικό κατεστημένο συμπλέει με την Αμερική των πολυεθνικών»
. Αυτά δήλωσε στο «Βήμα» ο Τζον Κάρολ, καθηγητής Μαζικής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, ερωτώμενος για τη σύνθεση της εκλογικής βάσης του Ντόναλντ Τραμπ.

«Οσοι ανήκουν στον σκληρό πυρήνα των υποστηρικτών του Τραμπ θεωρούν πως ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος ενεργεί ανεξάρτητα από το πολιτικό σύστημα και είναι κάποιος που μοιράζεται τις αξίες τους. Είναι σοβινιστές και τάσσονται κατά των μουσουλμάνων και των μεταναστών. Αλλά σημασία δεν έχει τι λέει ο Ντόναλντ Τραμπ αλλά πώς το λέει. Οι υποστηρικτές του απεχθάνονται την «πολιτική ορθότητα», ήτοι την απροθυμία των πολιτικών να μιλήσουν ξεκάθαρα και ανοιχτά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αμερική. Ο Τραμπ λέει ό,τι διστάζουν να πουν οι υπόλοιποι. Αυτό, περισσότερο από κάθε πολιτική θέση, εκτιμούν οι υποστηρικτές του»
πρόσθεσε.
Οσον αφορά τους υποστηρικτές της Χίλαρι Κλίντον, ο αμερικανός ακαδημαϊκός προσδιόρισε πως η εκλογική της βάση απαρτίζεται από ψηφοφόρους που την υποστηρίζουν και από ψηφοφόρους που εναντιώνονται στον Τραμπ. Την ώρα, ωστόσο, που «για τους πρώτους η Κλίντον αποτελεί ένα έμπειρο και πρακτικό μυαλό υπέρ των σταδιακών κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που μπορεί να λειτουργήσει εντός του πολιτικού συστήματος ώστε να επιλυθούν τα όποια ζητήματα», για τους δεύτερους εκπροσωπεί το μικρότερο κακό.

«Το μήνυμά της προς τους ψηφοφόρους είναι ότι μπορεί να επιφέρει την αλλαγή ακολουθώντας ταυτόχρονα τα βήματα της κυβέρνησης Ομπάμα. Από την πλευρά της λογικής αυτό είναι αδύνατο αλλά η πολιτική είναι πολύ σπάνια λογική. Από εκεί και πέρα, το νέο προβάδισμα της Κλίντον στις δημοσκοπήσεις παραμένει εύθραυστο. Οτιδήποτε συμβεί από σήμερα ως και την ημέρα των εκλογών –κάποιο τρομοκρατικό χτύπημα, νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας κ.λπ. –θα μπορούσε να την εκτροχιάσει. Αυτή τη στιγμή για τους περισσότερους ψηφοφόρους η Χίλαρι Κλίντον είναι απλώς λιγότερο απαράδεκτη από τον Τραμπ. Δεδομένου ότι το 60% των Αμερικανών έχει δυσμενή άποψη για το πρόσωπό της, εξακολουθεί να είναι ευάλωτη. Ενα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά της είναι ότι το ποσοστό των Αμερικανών που έχουν αρνητική άποψη για τον Τραμπ είναι ακόμη μεγαλύτερο, 62%»
κατέληξε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ