«Τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα από τζιχαντιστές ανά την Ευρώπη είναι το αποτέλεσμα μιας στρατηγικής η οποία αναπτύσσεται εδώ και πολλά χρόνια από τους θεωρητικούς του τζιχάντ, πολύ πριν από την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία» προσδιορίζει μιλώντας στο «Βήμα» ο δρ Αλεξάντερ Μελεάγρου-Χίτσενς, επικεφαλής ερευνών στο Διεθνές Κέντρο για τη Μελέτη της Ριζοσπαστικοποίησης (International Center for the Study of Radicalization – ICSR) και λέκτορας στο Τμήμα Πολεμικών Σπουδών του King’s College του Λονδίνου, στον απόηχο των αιματηρών επιθέσεων που συγκλόνισαν τις προηγούμενες εβδομάδες τη Γαλλία και τη Γερμανία.
«Το 2010 μέλη της Αλ Κάιντα στη Δύση ξεκίνησαν να εργάζονται με στόχο τη σύνθεση μιας δυτικοποιημένης, απλουστευμένης και εύκολα προσβάσιμης εκδοχής της τζιχαντιστικής ιδεολογίας, κατάλληλης για την κινητοποίηση και του αφοσιωμένου ζηλωτή και του κάθε πικραμένου μουσουλμάνου. Το ISIS ακολούθησε την ίδια στρατηγική και το μήνυμά του είναι απλό: «Το μοναδικό πραγματικά ισλαμικό κράτος ανά τον κόσμο δέχεται επίθεση και αν είσαι ένας μουσουλμάνος της Δύσης έχεις καθήκον να αντιδράσεις –είτε μεταβαίνοντας στο Ιράκ και στη Συρία για να πολεμήσεις είτε παίρνοντας εκδίκηση στη χώρα σου». Την ίδια ώρα οι υποστηρικτές του ISIS καλούνται να χρησιμοποιήσουν κάθε διαθέσιμο μέσο και να αποφύγουν να αποκαλύψουν τα σχέδιά τους» εξήγησε ο βρετανός ακαδημαϊκός, επισημαίνοντας, δυστυχώς, πως το συγκεκριμένο είδος τρομοκρατίας όχι μόνο δεν κοστίζει τίποτε στο Ισλαμικό Κράτος ενώ ταυτόχρονα συγκεντρώνει και την παγκόσμια προσοχή, αλλά είναι και σχεδόν αδύνατο να προβλεφθεί ή να αποτραπεί.
Ερωτώμενος για τον ισχυρισμό αρκετών Ευρωπαίων ότι η μετανάστευση αποτελεί τον Δούρειο Ιππο της τρομοκρατίας, ο κ. Μελεάγρου-Χίτσενς εμφανίζεται επιφυλακτικός. «Οι λόγοι για τους οποίους μια μειονότητα μουσουλμάνων (της Ευρώπης) στράφηκε κατά των κοινωνιών της είναι ιδιαίτερα σύνθετοι και δεν υπάρχει μια μοναδική ή απλή εξήγηση. Πολλοί προέρχονται από κοινότητες που έχουν αποκοπεί από την ευρύτερη κοινωνία και ενεργούν με σημείο αναφοράς τον θυμό τους και μια επιθυμία για εξέγερση. Παρότι, ωστόσο, η αποτυχία ενσωμάτωσης αποτελεί αναμφίβολα έναν παράγοντα, δεν προσφέρει μια πλήρη εξήγηση. Οι τρομοκράτες προέρχονται από όλες τις κοινωνικές ομάδες και πολλοί προσελκύστηκαν από το επαναστατικό, κατά του δυτικού πολιτισμού, μήνυμα του σύγχρονου τζιχαντιστικού κινήματος. Παρότι επιχειρήθηκε μια σύνδεση ανάμεσα στην ισλαμιστική τρομοκρατία στην Ευρώπη και στην προσφυγική κρίση, τα στοιχεία αποδεικνύουν το αντίθετο» τόνισε, υποστηρίζοντας πως «το πρόβλημα με το οποίο είναι αντιμέτωπη η Δύση δεν σχετίζεται με τους μουσουλμάνους της Συρίας που τρέπονται σε φυγή για να γλιτώσουν από τις μαζικές σφαγές του Ασαντ και τον θεοκρατικό ολοκληρωτισμό του Ισλαμικού Κράτους». «Παρότι ενδέχεται κάποιοι πρόσφυγες να συμμετείχαν σε κάποια από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στην Ευρώπη, οι περισσότερες από τις επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από μουσουλμάνους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ» υπενθύμισε.

Οσον αφορά τη στάση που πρέπει να κρατήσουν οι δυτικές κοινωνίες ενώπιον της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας, ο κ. Μελεάγρου-Χίτσενς συνιστά σύνεση και μετριοπάθεια. «Παρά τη φρίκη των τελευταίων μηνών, είναι σημαντικό τώρα, και μάλιστα περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο, να παραμείνουν μετρημένες οι αντιδράσεις των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Ενας από τους κύριους στόχους της στρατηγικής που ακολουθεί σήμερα το ISIS είναι η πρόκληση μιας εξαιρετικά βίαιης αντίδρασης (από την πλευρά της Δύσης) με την ελπίδα ότι θα διευρυνθούν οι ρωγμές που εντοπίζονται στις δυτικές κοινωνίες. Θέλουν να εγκαταλείψουμε τις αρχές της φιλελεύθερης τάξης που εγκαθιδρύθηκε μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου ακριβώς τη στιγμή που θα έπρεπε να τις προωθούμε και να τις διαδίδουμε. Ο φιλελευθερισμός είναι από τα πιο αποτελεσματικά όπλα κατά των εξτρεμιστών και εμείς δεν πρέπει να ενδώσουμε στον φόβο και στη μισαλλοδοξία. Το να στραφούμε κατά των ευρωπαίων μουσουλμάνων είναι ένα σοβαρό λάθος που θα οδηγήσει μόνο σε περισσότερη βία και θα εντείνει τον διχασμό» κατέληξε.

HeliosPlus