Προς αυστηρότερο νομικό πλαίσιο για τα όπλα μετά το σοκ στο Μόναχο

Με το Μόναχο να παραμένει σε κατάσταση σοκ μετά τις δραματικές σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο εμπορικό κέντρο Olympia με δράστη τον 18χρονο Ντέιβιντ Σόνμπολι «ανοίγει» στη Γερμανία η σύζητηση για αυστηρότερη νομοθεσία για την πώληση όπλων. Πιο αυστηρούς ελέγχους ζητούν αμφότεροι Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ και Τόμας ντε Μεζιέρ, τονίζοντας ότι κράτος και κοινωνία θα πρέπει να «παρατηρούν και να παρεμβαίνουν», ιδίως στις περιπτώσεις νέων, όταν πρόκειται για ψυχικά ασταθείς ανθρώπους.

Με το Μόναχο να παραμένει σε κατάσταση σοκ μετά τις δραματικές σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο εμπορικό κέντρο Olympia με δράστη τον 18χρονο Ντέιβιντ Σόνμπολι «ανοίγει» στη Γερμανία η σύζητηση για αυστηρότερη νομοθεσία για την πώληση όπλων.

Πιο αυστηρούς ελέγχους ζητούν αμφότεροι Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ και Τόμας ντε Μεζιέρ, τονίζοντας ότι κράτος και κοινωνία θα πρέπει να «παρατηρούν και να παρεμβαίνουν», ιδίως στις περιπτώσεις νέων, όταν πρόκειται για ψυχικά ασταθείς ανθρώπους.

Εννέα άνθρωποι έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες του 18χρονου ιρανικής καταγωγής Ντέιβιντ Σόνμπολι, ο οποίος είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στο Μόναχο και τελούσε υπό ψυχιατρική παρακολούθηση. Οι επτά είναι έφηβοι, ανάμεσά τους ένας Έλληνας, τρεις Τούρκοι και τρεις από το Κόσοβο.

Ο δράστης, ο οποίος έθεσε ο ίδιος τέλος στη ζωή του, ήταν οπλισμένος με πιστόλι Glock και είχε περισσότερες από 300 σφαίρες.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ κάλεσε τον λαό σε επαγρύπνηση για να παρεμποδιστούν ανάλογες πράξεις βίας στο μέλλον.

«Όταν πολίτες αλλάζουν, όταν εντοπίζονται ψυχικές αλλαγές ή ριζοσπαστικοποιούνται, τότε αυτό είναι μια ιδιαίτερη πρόκληση για τις οικογένειές τους, τους φίλους, τους ιατρούς και ψυχοθεραπευτές τους. Σε περίπτωση τέτοιων ενδείξεων και αλλαγών, οι οποίες αποτελούν αιτία ανησυχίας, μπορεί και πρέπει να αναζητάται επαγγελματική βοήθεια, διότι τέτοιες εξελίξεις πολύ σύντομα υπερβαίνουν τις δυνάμεις του περιβάλλοντος του παθόντος» τόνισε ο Γερμανός υπουργός.

Ο ίδιος, μιλώντας στον πρώτο δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό (ARD), είπε ότι πρέπει να εξεταστούν επισταμένως τα συγκεκριμένα σχέδια της αστυνομίας. «Αντιλαμβάνομαι ότι οι πολίτες είναι ιδιαίτερα ταραγμένοι μετά τη Νίκαια, το Βίρτσμπουργκ και τώρα το Μόναχο. Είναι πολύ σημαντικό να αναλύσουμε την κάθε περίπτωση, να κατανοήσουμε τα αίτια και να εξαγάγουμε τα σωστά συμπεράσματα», προσέθεσε.

Και ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ζήτησε με συνέντευξή του στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke (όπου ανήκουν μεταξύ άλλων οι εφημερίδες Βerliner Morgenpost, Hamburger Abendland, Westdeutsche Allegemeine Zeitung) καλύτερο έλεγχο της πώλησης όπλων.

Ένας ευμετάβλητος, πολύ περισσότερο ένας ψυχικά ασθενής, όπως ο 18χρονος δράστης, δεν επιτρέπεται να έχει πρόσβαση σε όπλα, είπε ο αντικαγκελάριος. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε «να την περιορίσουμε και να την ελέγχουμε αυστηρά». Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός προσέθεσε επίσης ότι το κράτος και η κοινωνία θα πρέπει «να παρατηρούν και να παρεμβαίνουν, ιδίως στις περιπτώσεις νέων» όταν πρόκειται για ψυχικά ασταθείς ανθρώπους.

«Οι πολίτες μπορούν να είναι βέβαιοι ότι οι πολιτικά υπεύθυνοι θα πράξουν ότι είναι δυνατόν για να τους προστατέψουν», δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ μετά την συνεδρίαση της κυβέρνησης στο Μόναχο. Ο χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός άφησε να εννοηθεί ότι θα διατεθούν μεγαλύτερα κονδύλια για την αστυνομία, τόσο για νέες θέσεις, όσο και για καλύτερο εξοπλισμό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk