Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας χαρακτήρισε ως «κορυφή του παγόβουνου» τη διείσδυση των φερόμενων ως ακόλουθων του Φετουλάχ Γκιουλέν στους κρατικούς θεσμούς. Ο Νουρετίν Τσανικλί δήλωσε στο BBC ότι ο αριθμός των συλλήψεων θα μπορούσε να αυξηθεί.

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τον Γκιουλέν για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες εκκαθαρίσεις στο δημόσιο, τον στρατό και την εκπαίδευση.

Συνολικά, τουλάχιστον 60.000 κρατικοί υπάλληλοι έχουν συλληφθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Ο Ν.Τσανικλί επέκρινε τους συμμάχους της Τουρκίας επειδή καταδίκασαν «τους ιθύνοντες» του αποτυχημένου πραξικοπήματος «με μισή καρδιά».

«Εδώ και 40 χρόνια αυτή η τρομοκρατική οργάνωση έχει εισχωρήσει στις πιο μακρινές γωνιές της χώρας – στα υπουργεία, σε όλους τους θεσμούς και στον ιδιωτικό τομέα» είπε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός.

«Δεν μιλάμε απλά για το σύστημα Δικαιοσύνης, τα δικαστήρια, την αστυνομία, τον στρατό. Μιλάμε και για την εκπαίδευση. Στην πραγματικότητα, η εκπαίδευση είναι ο τομέας όπου έχουν εισχωρήσει καλύτερα» τόνισε.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ είπε ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει τις δημοκρατικές αρχές και το κράτος δικαίου.

«Παρά τα όσα συνέβησαν πριν από μια εβδομάδα στην Τουρκία, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε διακαώς τις δημοκρατικές αρχές και να εφαρμόζουμε το κράτος δικαίου» είπε ο Σιμσέκ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της G20 στη πόλη Τσενγκντού της νοτιοδυτικής Κίνας, αναγνωρίζοντας ότι γνωρίζει πως υπάρχουν ερωτηματικά για τον τρόπο που η Τουρκία επιλέγει να τιμωρήσει αυτούς που θεωρεί ένοχους.

Η διευρυνόμενη κυβερνητική επιχείρηση καταστολής, συνεπεία του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, έχει τρομάξει τους επενδυτές, με αποτέλεσμα η τουρκική λίρα να υφίσταται απώλειες.