Μια από τις ποιοτικότερες ελληνικές αποστολές όλων των εποχών είναι αυτή που έχει ήδη αρχίσει να ταξιδεύει για το Ρίο εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων οι οποίοι αρχίζουν την Παρασκευή 5 Αυγούστου με την τελετή έναρξης στο μεγαλοπρεπέστατο Μαρακανά.
Την εμπειρία με το ταλέντο συνδυάζει η ελληνική ομάδα που δείχνει ότι έχει τα φόντα να αφήσει εποχή και να γίνει η τρίτη πιο επιτυχημένη στην ιστορία σε Ολυμπιακούς Αγώνες εκτός Ελλάδας μετά από αυτές του Σίδνεϊ (2000) και της Ατλάντα (1996).
Στην πόλη της Αυστραλίας το 2000 η χώρα μας είχε κατακτήσει συνολικά 13 μετάλλια (4 χρυσά –6 ασημένια –3 χάλκινα) στην κορυφαία παρουσία μας εκτός έδρας όλων των εποχών, ενώ τέσσερα χρόνια νωρίτερα στην αμερικανική ήπειρο είχαμε 8 ανόδους αθλητών και αθλητριών μας στο βάθρο (4 χρυσά –4 ασημένια).
Από εκεί και πέρα το καλύτερο ρεκόρ μας έφτανε μετά βίας τα 4 μετάλλια, όπως έγινε το μακρινό 1908 στο Λονδίνο και επαναλήφθηκε έναν αιώνα μετά (!), το 2008, στο Πεκίνο. Κοινός παρονομαστής ότι και στις δύο περιπτώσεις δεν υπήρχε χρυσό μετάλλιο.
Η αισιοδοξία επιστρέφει όμως στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στη Νότια Αμερική, με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις να κάνουν λόγο ότι μπορεί να καταρριφθούν ακόμα και τα 8 μετάλλια της Ατλάντα, καθώς βάσει δυνατοτήτων των αθλητών και αθλητριών μας σε παγκόσμιο επίπεδο η χώρα μας έχει τα φόντα να κατακτήσει τουλάχιστον 5 και ως 9 μετάλλια!
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Ο κορυφαίος αθλητής του κόσμου στους κρίκους Λευτέρης Πετρούνιας προέρχεται από ένα εκπληκτικό σερί πέντε χρυσών μεταλλίων σε μεγάλες διοργανώσεις, έχοντας αναδειχθεί τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης την τελευταία διετία και άλλες δύο πρώτος στον κόσμο!
Καθώς πρώτευσε στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα του Μονπελιέ (2015) και της Βέρνης (2016) αλλά και στους 1ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στο Μπακού (2015). Επίσης στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στη Γλασκώβη (2015) και πήρε το χρυσό μετάλλιο και στο Παγκόσμιο Κύπελλο που έγινε στην Ντόχα του Κατάρ (2016).
Η μόνη του ήττα ήρθε στη δοκιμαστική διοργάνωση του Ρίο, όπου ηττήθηκε από τον Βραζιλιάνο Αρτούρ Ζανέτι, έναν εκ των μεγάλων αντιπάλων του. Κακά τα ψέματα, για να μην ανέβει στο βάθρο ο Λευτέρης Πετρούνιας θα πρέπει να μην… κατέβει να αγωνιστεί, αλλά εδώ που έχει φτάσει είναι η κορυφαία του ευκαιρία για το χρυσό.
Από το γεγονός και μόνο ότι συμμετέχει σε μια 4η –συνεχόμενη –διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων δεν μπορεί κανείς να μην υπολογίσει τον Βλάση Μάρα, που είναι ικανός για όλα στο μονόζυγο.
ΣΤΙΒΟΣ
Η Κατερίνα Στεφανίδη έχει καθιερωθεί την τελευταία διετία στις κορυφαίες αθλήτριες του επί κοντώ παγκοσμίως και δείχνει να βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης στοχεύει (και μπορεί) ξεκάθαρα σε μετάλλιο, ενώ θα είχε παρτενέρ στις ελπίδες τη Νικόλ Κυριακοπούλου, η οποία όμως είναι δύσκολο να ξεπεράσει σε τέτοιον βαθμό τον τραυματισμό της (γενικά ταλαιπωρήθηκε πολύ εφέτος) ώστε να φτάσει ως το βάθρο. Από τις εκπλήξεις, θα μπορούσε να είναι και η Βούλα Παπαχρήστου στο τριπλούν και αν δείξει τη σταθερότητα που έδειξε πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (και τα έξι άλματά της έγκυρα και πάνω από τα 14 μέτρα) έχει πολλές ελπίδες διάκρισης. Ικανός για την έκπληξη σε ένα έτσι κι αλλιώς αμφίρροπο αγώνισμα όπως το επί κοντώ είναι στη μέρα του και ο Κώστας Φιλιππίδης.
ΤΖΟΥΝΤΟ, ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Δύο μεγάλοι αθλητές θέλουν να κλείσουν την ολυμπιακή τους καριέρα με ένα μετάλλιο και έχουν όλα τα φόντα. Και αν ο τζουντόκα μας Ηλίας Ηλιάδης έχει ζήσει τη γλύκα του ολυμπιακού μεταλλίου (χρυσό το 2004, χάλκινο το 2012), για τον κολυμβητή μας στην ανοιχτή θάλασσα Σπύρο Γιαννιώτη θα είναι μια δικαίωση των κόπων δεκαετιών. Υπό προϋποθέσεις, μετάλλιο μπορεί να διεκδικήσει –επίσης στην ανοιχτή θάλασσα –και η Κέλλυ Αραούζου.
ΑΟΥΤΣΑΪΝΤΕΡ
Τέλος πολύ δυνατά στα αουτσάιντερ για μετάλλιο παίζει η Αννα Κορακάκη στο σπόρ πιστόλι, ενώ πάντα υπολογίσιμη δύναμη είναι και η Βάσω Βουγιούκα στην ξιφασκία.
Τα αθλήματα του νερού
Βλέπουν βάθρο πόλο, κωπηλασία και ιστιοπλοΐα
Η πιο σταθερή παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες ανήκει στην Εθνική πόλο που για πρώτη φορά μετά την Αθήνα δεν αρκείται απλά στη συμμετοχή. Είναι ικανή για μετάλλιο και η πρόσφατη επικράτησή της (έστω στα πέναλτι) επί της Σερβίας σε διεθνές τουρνουά απλώς επιβεβαίωσε την τρομερή κατάσταση στην οποία είναι οι παίκτες του Θοδωρή Βλάχου.
Η ελληνική κωπηλασία έχει τα φόντα να κάνει καρέ μεταλλίων (μετά το 2004, το 2008 και το 2012) και μάλιστα είναι ικανές να ανέβουν στο βάθρο και οι δύο ομάδες μας, το διπλό σκιφ των κοριτσιών (Νικολαΐδου – Ασουμανάκη) και η τετράκωπος των αγοριών (Αγγελόπουλος, Τζιάλας, Τσίλης, Χρήστου) που είχε χάσει στο νήμα το χάλκινο μετάλλιο στο Λονδίνο πριν από τέσσερα χρόνια.
Η ελληνική ιστιοπλοΐα διαχρονικά μας πρόσφερε μεγάλες χαρές στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τόσο ο Βύρωνας Κοκκαλάνης (RSX) όσο και ο Γιάννης Μιτάκης (Φιν) αλλά και το δίδυμο των 470 (Παναγιώτης Μάντης – Παύλος Καγιαλής) είναι μέσα στη διεκδίκηση ακόμη και μεταλλίου. Ενώ όταν μιλάς για μια αθλήτρια (θα είναι και η πρώτη γυναίκα σημαιοφόρος μας) σαν τη Σοφία Μπεκατώρου (δίδυμο με τον Μιχάλη Πατενιώτη στο Nacra 17) δεν μπορείς να μην την υπολογίζεις.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ