Αυξημένο κατά 272 εκατ. ευρώ ήταν το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το Μάιο.
Διαμορφώθηκε στα 412 εκατ. ευρώ λόγω της μείωσης του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών (θαλάσσιες μεταφορές και ταξιδιωτικές εισπράξεις), η οποία αντισταθμίστηκε μόνο εν μέρει από τη βελτίωση των ισοζυγίων αγαθών και εισοδημάτων.
Διαβάστε αναλυτικά τον πίνακα της ΤτΕ
Διαβάστε αναλυτικά τον πίνακα της ΤτΕ
Οπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε κατά 88 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με εκείνο του ίδιου μήνα του 2015, αποκλειστικά λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου που αφορά τις αγοραπωλησίες πλοίων, το οποίο μεταβλήθηκε από αρνητικό το Μάιο του 2015 σε θετικό το Μάιο του 2016, ενώ τα ελλείμματα στα ισοζύγια καυσίμων και λοιπών αγαθών ήταν αυξημένα, δεδομένου ότι οι σχετικές εξαγωγές περιορίστηκαν περισσότερο από τις αντίστοιχες εισαγωγές.
Σημειώνεται όμως ότι αυτή η μείωση της αξίας των εξαγωγών αντανακλά κυρίως τη μείωση της αξίας των εξαγωγών καυσίμων, λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου σε σχέση με το Μάιο του 2015. Αντίθετα, σε σταθερές τιμές οι εξαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 9,9% και οι συνολικές εξαγωγές κατά 4,5%.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 442 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της πτώσης των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 339 εκατ. ευρώ, από 672 εκατ. ευρώ το Μάιο του 2015. Οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 10,4%, παρά την άνοδο των αφίξεων κατά 4,4%, με αποτέλεσμα το ταξιδιωτικό ισοζύγιο να παρουσιάσει επιδείνωση. Τέλος, περιορίστηκε και το πλεόνασμα του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών έναντι εκείνου του ίδιου μήνα του 2015.
Τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων παρουσίασαν ελλείμματα μικρότερα κατά 52 και 30 εκατ. ευρώ αντίστοιχα σε σύγκριση με εκείνα του ίδιου μήνα του 2015.
Βελτίωση το πεντάμηνο
Την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2016, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών βελτιώθηκε κατά 884 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2015 και εμφάνισε έλλειμμα 3,5 δισεκ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση των ισοζυγίων των πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, ενώ το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε μικρή επιδείνωση.
Το ισοζύγιο αγαθών παρουσίασε βελτίωση κατά 1,2 δισεκ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου –Μαΐου 2016, η οποία οφείλεται κυρίως στη βελτίωση του ισοζυγίου καυσίμων ως αποτέλεσμα της μείωσης των τιμών του πετρελαίου. Επίσης, περιορίστηκαν και οι καθαρές πληρωμές για αγορές πλοίων, λόγω της διεξαγωγής μεγάλου μέρους των σχετικών συναλλαγών εκτός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μετά την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Τέλος, σημειώνεται ότι τόσο οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία όσο και οι αντίστοιχες εισαγωγές δεν παρουσίασαν αξιόλογη μεταβολή. Σημειώνεται όμως ότι, σε σταθερές τιμές, οι εξαγωγές παρουσίασαν άνοδο κατά 6,2%, η οποία αντανακλά κυρίως την άνοδο του όγκου των εξαγωγών καυσίμων κατά 14%. Οι εξαγωγές αγαθών χωρίς τα καύσιμα, σε σταθερές τιμές, παρουσίασαν μικρή άνοδο κατά 1,1%.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2016 κατά 1,3 δισεκ. ευρώ, καθώς παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές, οφειλόμενη επίσης σε μεγάλο βαθμό στους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Επιπλέον, μείωση εμφάνισαν και οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Σημειώνεται ότι οι συνολικές αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών περιορίστηκαν κατά 1,3% το πρώτο πεντάμηνο του 2016 και οι αντίστοιχες εισπράξεις κατά 6,2%. Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν, σε μικρό βαθμό, από τη βελτίωση του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών.
Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων παρουσίασε πλεόνασμα ύψους 1,0 δισεκ. ευρώ, κατά 715 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του ίδιου διαστήματος του 2015, λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη, καθώς επίσης και για αμοιβές και μισθούς. Η βελτίωση αυτή αντιστάθμισε τον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου λοιπών πρωτογενών εισοδημάτων. Τέλος, βελτίωση παρουσίασε και το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων.
Ισοζύγιο Κεφαλαίων
Το Μάιο του 2016, παρατηρήθηκαν μικρές μόνο μεταβολές στο ισοζύγιο κεφαλαίων, το οποίο την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2016, εμφάνισε πλεόνασμα 670 εκατ. ευρώ, κατά 197 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του αντίστοιχου διαστήματος του 2015.
Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) εμφάνισε έλλειμμα 417 εκατ. ευρώ, μικρότερο κατά 289 εκατ. ευρώ από εκείνο του ίδιου μήνα του 2015. Την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2016, το έλλειμμα περιορίστηκε κατά 1,1 δισεκ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 2,8 δισεκ. ευρώ.
Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών
Το Μάιο του 2016, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων δεν σημειώθηκαν αξιόλογες μεταβολές.
Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου σημειώθηκε αύξηση των καθαρών απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατά 808 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στην άνοδο κατά 963 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού. Στην πλευρά των υποχρεώσεων σημειώθηκε μείωση κατά 137 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως σε μείωση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.
Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων κατά 2,2 δισεκ. ευρώ είναι το αποτέλεσμα της μείωσης κατά 1,8 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό και της μείωσης κατά 498 εκατ. ευρώ, λόγω της στατιστικής προσαρμογής που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων. Η μείωση των υποχρεώσεων κατά 807 εκατ. ευρώ αντανακλά κυρίως τη στατιστική προσαρμογή ύψους 527 εκατ. ευρώ και τη μείωση κατά 432 εκατ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους. Οι ανωτέρω κινήσεις αντισταθμίστηκαν σε μικρό βαθμό από την αύξηση κατά 152 εκατ. ευρώ των καταθέσεων και repos των μη κατοίκων στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET).
Την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2016, οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων από άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό σημείωσαν αύξηση κατά 545 εκατ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες υποχρεώσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, σημείωσαν μείωση κατά 0,7 εκατ. ευρώ.
Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 3,8 δισεκ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στην άνοδο κατά 4,4 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια έκδοσης μη κατοίκων.
Στο τέλος Μαΐου 2016, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 6,7 δισεκ. ευρώ, έναντι 5,2 δισεκ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2015.