Η αιματηρή απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία μετέβαλε πλήρως τις συνθήκες στη γειτονική χώρα.
Η αντίδραση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ,οι διώξεις που εξαπέλυσε εναντίον των υποτιθέμενων υποστηρικτών της στάσης, όχι μόνο στον Στρατό, αλλά ευρύτερα στη Δημόσια Διοίκηση, στη Δικαιοσύνη, στην εκπαίδευση ,στα πανεπιστήμια, αποδίδουν μια χώρα διαιρεμένη , μια χώρα διχασμένη που βαδίζει σε πολύ επικίνδυνους δρόμους.
Μετριοπαθείς εκτιμήσεις ανεβάζουν σε 50.000 τα άτομα που αντιμετωπίζουν κάποια μορφής δίωξης στη γειτονική χώρα.
Γεγονός που διαμορφώνει αν μη τι άλλο ατμόσφαιρά φόβου και κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας σε ευρύτατα τμήματα του πληθυσμού.
Κοινή είναι η πεποίθηση ότι ο πρόεδρος Ερντογάν στην προσπάθειά του να ελέγξει την κατάσταση μετατρέπει ταχύτατα την Τουρκία σε αυταρχικό κράτος, αποκλείοντας και απομονώνοντας μεγάλα τμήματα του πληθυσμού που υπεράσπιζαν την κοσμικότητα του καθεστώτος και προσέβλεπαν στην ευρωπαϊκή πορεία της.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η Τουρκία διολισθαίνει προς ισλαμοποίηση , με ότι αυτό συνεπάγεται για την ίδια ,αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.
Ευρωπαίοι και αμερικανοί εκτιμούν ότι η Τουρκία χάνει και χάνεται και ότι στις ακτές της Ασίας δημιουργείται μια μαύρη γεωπολιτική τρύπα, η οποία θα επηρεάσει όλους τους γείτονες, με πρώτη την Ελλάδα.
Τίποτε πλέον δεν εγγυάται τη συνέχεια και την ασφάλεια στην ευρύτερη ζώνη. Πολύ περισσότερο μάλιστα αν ενδεχόμενη επιδείνωση των συνθηκών στη γείτονα και τυχόν επικράτηση ισλαμιστικών μηνυμάτων προκαλέσει νέα μεταναστευτικά κύματα και »ελευθέρωση» δυνάμεων κατά των όποιων απίστων.
Η κυβέρνησή μας είναι φανερό ότι αιφνιδιάστηκε από τα γεγονότα και το χειρότερο δεν προσαρμόστηκε αναλόγως. Πίστευε στον Ερντογάν και στις δυνατότητές του και έσπευσε εξ αρχής να ταυτιστεί μαζί του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματά του.
Οι εξελίξεις ωστόσο την διαψεύδουν και την εκθέτουν όσο ο εκνευρισμός αυξάνεται στη γείτονα.
Οι υποσχέσεις για τους »8» της Αλεξανδρούπολης μπορεί να προσφέρθηκαν,αλλά η απόφαση έκδοσής τους δεν είναι η απλούστερη. Πολύ περισσότερο όταν εκατοντάδες φυγάδες προσπαθούν να βρουν καταφύγιο στην πατρίδα μας προκειμένου να γλιτώσουν από το πογκρόμ και τη μανία του Ερντογάν.
Οι περιστάσεις από εδώ και πέρα απαιτούν δεύτερες και τρίτες σκέψεις.
Η Ελλάδα αν υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα θα τύχει εκτίμησης διεθνώς και θα έχει την ευκαιρία να επιβεβαιώσει τη θέση της ως νησίδα Δημοκρατίας και σταθερότητας στην πιο ταραγμένη ζώνη του πλανήτη.

ΤΟ ΒΗΜΑ