Την εκτίμηση ότι η συζήτηση για την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία μπορεί να γίνεται απλώς για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, διατύπωσε στο Πρακτορείο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, σημειώνοντας ότι «μία βασική αρχή στο ρωμαϊκό δίκαιο είναι πως ένας νόμος που ψηφίζεται δε μπορεί να ισχύσει για μία πράξη που έγινε, όταν αυτός ο νόμος δεν υπήρχε, δηλαδή η θανατική ποινή δε μπορεί να εφαρμοστεί αναδρομικά».

«Τα περισσότερα από όσα ακούγονται και συμβαίνουν και εξαγγέλλονται, γίνονται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Το θέμα βεβαίως είναι απρόβλεπτο και έχει μία δυναμική που μπορεί να πάρει ανησυχητικές διαστάσεις» ανέφερε ο κ. Ξυδάκης, προτρέποντας «αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία να το κρίνουμε με κάθε επιφύλαξη, διότι ακόμη και οι καταγραφές των γεγονότων δεν ξέρουμε κατά πόσο αντιστοιχούν στην πραγματικότητα και σε έκταση και σε βάθος».

«Ακόμη και τη βραδιά του πραξικοπήματος, τα μεγαλύτερα διεθνή πρακτορεία είχαν ελάχιστες πληροφορίες, υπέπεσαν σε αρκετές αντιφάσεις και μετέδωσαν και πράγματα, τα οποία ουδέποτε επαληθεύτηκαν αργότερα. Ακόμη και τώρα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι μεγάλο μέρος από τις πληροφορίες που έρχονται από την Τουρκία αναπαράγονται από Μέσα, τα οποία λίγο – πολύ υφίστανται κάποιας μορφής έλεγχο» εξήγησε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε «στην έκταση και το βάθος των εκκαθαρίσεων τα τελευταία 2-3 24ωρα», στοιχείο που όπως παρατήρησε σημειώνεται και στον διεθνή Τύπο από τους αναλυτές, αλλά και στις ξένες πρωτεύουσες.

«Είναι λίγο μουδιασμένος ο κόσμος, διότι ουδείς εγκρίνει και όλοι καταδικάζουν την απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης και μίας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, όμως, από εκεί και πέρα πολλοί, με μεγάλη προσοχή και ίσως και ανησυχία βλέπουμε ή παρακολουθούμε ή περιμένουμε να τηρηθούν τα στοιχειώδη αυτής της συνταγματικής τάξης που απειλήθηκε και της δημοκρατικής νομιμότητος, δηλαδή κράτος δικαίου, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σημείωσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ανησυχία στην ελληνική πλευρά για …εξαγωγή της κρίσης, ο κ. Ξυδάκης είπε ότι δεν υπάρχουν τέτοια δείγματα μέχρι στιγμής και πως «δεν υπάρχει μία γραμμική σύνδεση, η Τουρκία δεν κάνει μονοσήμαντα εξαγωγή κρίσης, θα έλεγα αλλιώς ότι εκμεταλλεύεται στιγμές αδυναμίας της Ελλάδος».

Σε ό,τι αφορά το τοπίο που διαμορφώνεται τώρα στην Τουρκία είπε: «Πρέπει να επανέλθουμε σε αυτό που όλοι οι προσεκτικοί αναλυτές τα τελευταία χρόνια βλέπουν, ότι βρισκόμαστε σε έναν διαρκή μετασχηματισμό προς ένα πολιτικό Ισλάμ, έναν ισλαμικό λαϊκισμό, που εκφράζει ο Ερντογάν τα τελευταία 15-20 χρόνια. Αυτό είναι η σφραγίδα του, το στίγμα του και μία μετατόπιση της Τουρκίας από τον παντουρκισμό -ας πούμε- της δεκαετίας του ’90, όπου διεκδίκησε μία ομπρέλα σε τουρκόφωνες χώρες, πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Αυτό έκλεισε τον κύκλο του, δεν απέδωσε κάτι».