Τουρκία: Βουτιά στις τιμές μετοχών και ομολόγων

Η τουρκική λίρα περιόρισε τις μεγάλες απώλειες που είχε το βράδυ της Παρασκευής, μετά την εκδήλωση της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος, αλλά οι τιμές των τουρκικών μετοχών και ομολόγων κατρακύλησαν μετά το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα.

Η τουρκική λίρα περιόρισε τις μεγάλες απώλειες που είχε το βράδυ της Παρασκευής, μετά την εκδήλωση της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος, αλλά οι τιμές των τουρκικών μετοχών και ομολόγων κατρακύλησαν μετά το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ισοτιμία της τουρκικής λίρας σημείωσε άνοδο 2,8% στα 2,9326 δολάρια στην αγορά της Κωνσταντινούπολης, ψαλιδίζοντας τη βουτιά 4,6% που έκανε το βράδυ της Παρασκευής.

Ο δείκτης Borsa του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης υποχωρούσε 2,6% και η απόδοση των 10ετών τουρκικών ομολόγων, η οποία κινείται αντίθετα με την τιμή τους, εκτοξεύθηκε 43 μονάδες βάσης στο 9,52%. Η άνοδος της απόδοσης των ομολόγων ήταν η μεγαλύτερη εδώ και τρία χρόνια.

Η αποτυχημένη απόπειρα εκδηλώθηκε περίπου δύο ώρες πριν το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης του τουρκικού νομίσματος για το Σαββατοκύριακο και οδήγησε στη μεγαλύτερη πτώση της ισοτιμίας της λίρας την τελευταία 8ετία. Οι επενδυτές πιθανόν θα προχωρήσουν σε αγορές των τουρκικών στοιχείων ενεργητικού, καθώς οι τιμές τους υποχωρούν, πριν από την αποτίμηση της όποιας μακροπρόθεσμης επίπτωσης στην οικονομία, σύμφωνα με αναλυτή της Commerzbank με έδρα το Λονδίνο.

«Οι τιμές θα είναι πιθανόν άστατες για κάποιο διάστημα, αλλά τελικά οι επενδυτές θα εκλάβουν την κατάσταση ως ευκαιρία για αγορές» δήλωσε ο ίδιος την Κυριακή, πριν αρχίσει η διαπραγμάτευση της λίρας, προσθέτοντας: «Το βασικό ερώτημα για τους επενδυτές τώρα είναι αν θα υπάρξει ή όχι μία επίπτωση στο μακροπρόθεσμο ασφάλιστρο κινδύνου της Τουρκίας». Η λίρα έκλεισε την Παρασκευή στα 3,0157 δολάρια, σε απόσταση 2% περίπου από το χαμηλό ρεκόρ των 3,0752 λιρών ανά δολάρια του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs υποβάθμισε την πρόβλεψή της για τη λίρα το Σαββατοκύριακο, σημειώνοντας ότι το τουρκικό νόμισμα θα υποτιμηθεί στο επίπεδο των 3,10 λιρών ανά δολάριο στους επόμενους τρεις μήνες, αναθεωρώντας την προηγούμενη πρόβλεψή της για ισοτιμία 2,95 λιρών ανά δολάριο.

«Αν και το άμεσο επίπεδο αβεβαιότητας μειώθηκε δραματικά μετά την αποτυχία της κατάληψης της εξουσίας (από τους πραξικοπηματίες) και ένα νέο πραξικόπημα φαίνεται απίθανο, αναμένουμε ότι το επίπεδο του πολιτικού κινδύνου θα παραμείνει υψηλό και επομένως θα έχει επιπτώσεις για την οικονομία» σημείωσε σε έκθεσή του οικονομολόγος της Goldman με έδρα τη Μόσχα.

Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των επενδυτών, Τούρκοι πολιτικοί δήλωσαν την Κυριακή ότι θα προσφέρουν απεριόριστη ρευστότητα στις τράπεζες και θα στηρίξουν τη λίρα, αίροντας τους περιορισμούς στις καταθέσεις σε ξένο νόμισμα που επιτρέπεται να χρησιμοποιούν οι εμπορικές τράπεζες ως ενέχυρα.

Αν και η απόπειρα πραξικοπήματος πιθανόν θα έχει αρνητική επίπτωση στην Τουρκία, ιδιαίτερα στον τουριστικό κλάδο, οι μεταρρυθμίσεις θα είναι τώρα πιο εύκολο να υλοποιηθούν, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μεχμέτ Σιμσέκ σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg HT από την Άγκυρα.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα αναμένεται να συνεδριάσει την Τρίτη για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής. Η μέση εκτίμηση των οικονομολόγων, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg την Παρασκευή, είναι για μείωση κατά 50 μονάδες βάσης (μισής ποσοστιαίας μονάδας) του επιτοκίου δανεισμού μίας ημέρας. Η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει το επιτόκιο αυτό κατά 175 μονάδες βάσης φέτος, εν μέσω επιβράδυνσης του πληθωρισμού, στηρίζοντας ένα ράλι των τουρκικών στοιχείων ενεργητικού. Η απόδοση των τουρκικών 5ετών ομολόγων μειώθηκε περισσότερο από οποιασδήποτε άλλης αναδυόμενης χώρας φέτος, με εξαίρεση την Ινδονησία και τη Βραζιλία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk