Την ανάγκη η τουρκική ηγεσία να δώσει, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, δείγματα γραφής για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή τονίζει το ΠΑΣΟΚ.
Όπως αναφέρει στη ανακοίνωσή του, «τo ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της τήρησης της συνταγματικής τάξης και καταδικάζει κάθε πραξικοπηματική ενεργεία που αποσκοπεί στην ανατροπή των δημοκρατικών θεσμών και ελευθεριών
»Πιστεύουμε ότι η τουρκική ηγεσία μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα, οφείλει να δώσει χειροπιαστά δείγματα γραφής για την πίστη της στους δημοκρατικούς θεσμούς, την ομαλότητα, τον πλουραλισμό και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων και τις ελευθερίες των πολιτών της.
»Πιστεύουμε ταυτόχρονα, ότι ο κ Ερντογάν μετά και αυτή την εξέλιξη, οφείλει να δώσει χειροπιαστά δείγματα γραφής για την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή, για την πιστή τήρηση των συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το διάλογο και τη συνεργασία, με τα γειτονικά κράτη και τους γειτονικούς λαούς, σύμφωνα με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις δεσμεύσεις που καθορίζονται από το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις και διεθνείς συνθήκες» καταλήγει.
Μετά την περιπέτεια που εκτυλίχτηκε με την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία, το Ποτάμι υπενθυμίζει στην κυβέρνηση την πάγια πρότασή του για τη σύσταση και λειτουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου η χώρα να είναι σε θέση, με ομαδική εθνική προσέγγιση, να εξετάζει κάθε ενδεχόμενο που θα μπορούσε να έχει οποιαδήποτε συνέπεια στην ασφάλεια της χώρας αλλά και της περιοχής.
Το προτεινόμενο Συμβούλιο θα υπάγεται και θα συγκαλείται από τον πρωθυπουργό σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ενώ σε αυτό θα μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, ο Α/ΓΕΕΘΑ, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Διοικητής της Ε.Υ.Π. και επιτελείς του ΥΠΕΞ, του ΓΕΕΘΑ και της ΕΥΠ.
«Είναι πρόταση εθνικής σημασίας που βρίσκεται σε ευθεία συνάρτηση με τα συμφέροντα και την ασφάλεια της χώρας και που πολλές δυτικές χώρες το έχουν υιοθετήσει προ πολλού» αναφέρει.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, τονίζει ότι «πρακτικές αυταρχισμού, εθνικισμού και λαϊκισμού μόνο πίσω μπορούν να φέρουν τη χώρα, προάγοντας την κρίση και την αστάθεια όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή μας (Μέση Ανατολή, Καύκασος, Βαλκάνια) που τόσο έχει ανάγκη από σταθερότητα, δημοκρατία και ειρήνη».
Και προσθέτει: «Η τρέχουσα σοβαρή εσωτερική κρίση στη γείτονα, μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με σεβασμό στο κράτος δικαίου και στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανεξάρτητη απονομή δικαιοσύνης και την τήρηση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και των εθνοτικών ομάδων. Καλούμε την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας [τον Πρόεδρο Ερντογάν] να αδράξει τη στιγμή, μετατρέποντας την κρίση σε ευκαιρία για προώθηση μεταρρυθμίσεων υπέρ της δημοκρατίας, της ευνομίας και της ελευθερίας».