Ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Ορλάντο των Ηνωμένων Πολιτειών έκρινε ότι ένας πρώην αξιωματικός του χιλιανού στρατού που είχε καταφύγει στη χώρα ήταν ένοχος για τον βασανισμό και τον θάνατο του λαϊκού τραγουδιστή Βίκτορ Χάρα, ενός από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες στην ιστορία της Χιλής και της Λατινικής Αμερικής, κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος του στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ το 1973. Το δικαστήριο αποφάσισε να επιδικάσει στην οικογένεια του Χάρα το ποσό των 28 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η υπόθεση έχει μεγάλη συμβολική αξία και είναι πρωτοποριακή από άποψης δικαίου προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Ο κατηγορούμενος ήταν ο Πέδρο Πάμπλο Μπαριέντος, 67 ετών, που κατοικεί στη Ντεϊτόνα της Φλόριδας και έχει πολιτογραφηθεί Αμερικανός. Ένας αμερικανικός νόμος που επιτρέπει σε θύματα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έγιναν εκτός Ηνωμένων Πολιτειών να κινούνται δικαστικά επέτρεψε στην οικογένεια του Χάρα να προχωρήσει και να δικαιώσει τη μνήμη του. Την ίδια στιγμή, η χιλιανή Δικαιοσύνη ετοιμάζεται να ζητήσει την έκδοση του κατηγορουμένου στη Χιλή.
Ο Χάρα, που όταν σκοτώθηκε ήταν μόλις 40 ετών, είχε υποστηρίξει την κυβέρνηση του ανατραπέντος Προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε. Ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής και τα τραγούδια του, που μιλούσαν για τη φτώχεια και την κοινωνική αδικία, του είχαν προσδώσει το προσωνύμιο «Μπομπ Ντίλαν της Νοτίου Αμερικής». Η χήρα του Ζοάν Χάρα, σήμερα 88 ετών, κατέφυγε μετά τον θάνατό του στη Βρετανία, μαζί με τις κόρες της. Επέστρεψε στη Χιλή το 1991. Το 2013, ελληνοαμερικανίδα δικηγόρος Χριστίνα Χιουρέας(ChristinaHioureas), που εργαζόταν στην εταιρεία Chadbourne&Parke (και τώρα στηFoleyHoag), ήταν αυτή που κατέθεσε την αγωγήμαζί με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση(ΜΚΟ) CenterforJusticeandAccountability.
Ουδείς γνώριζε που βρισκόταν ο Μπαριέντος μέχρι το 2012, όταν ένα τηλεοπτικό συνεργείο από τη Χιλή τον εντόπισε στη Φλόριδα. Τον Δεκέμβριο του 2012, χιλιανός δικαστής τον καταδίκασε ερήμην. Ο Μπαριέντος είπε αργότερα στο αμερικανικό δικαστήριο ότι δεν κατέφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αποφύγει τη δίωξη στη Χιλή, αλλά για να συγκεντρώσει χρήματα για την εκπαίδευση των παιδιών του. Ωστόσο, απέφυγε να αναφέρει το στρατιωτικό παρελθόν του όταν κατέθεσε αίτηση για να πάρει την αμερικανική υπηκοότητα το 2010.