Οι κατσίκες θα μπορούσαν – με λίγη εξάσκηση – να διεκδικήσουν τον χαρακτηρισμό του «καλύτερου φίλου» του ανθρώπου από τους σκύλους και τα άλογα, επειδή έχουν την έμφυτη ικανότητα να επικοινωνήσουν μαζί μας, όπως άλλα εξημερωμένα ζώα. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται Βρετανοί βιολόγοι και ψυχολόγοι που έκαναν τα σχετικά πειράματα.
Μπε, όπως γαβ!
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, με επικεφαλής τον δρα Κρίστιαν Νόροθ της Σχολής Βιολογικών και Χημικών Επιστημών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Biology Letters» της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, διαπίστωσαν ότι όταν οι κατσίκες δεν μπορούν να λύσουν ένα πρόβλημα μόνες τους (π.χ. να φθάσουν την τροφή τους), κοιτούν επίμονα τους ανθρώπους στα μάτια. Επιπλέον, οι αντιδράσεις τους μεταβάλλονται ανάλογα με το πώς τους φέρνονται οι άνθρωποι, π.χ. αν τις κοιτάζουν κατά πρόσωπο ή όχι.
«Οι κατσίκες κοιτάζουν τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι σκύλοι, όταν π.χ. θέλουν να φάνε κάτι που δεν μπορούν να το φτάσουν. Τα ευρήματά μας παρέχουν ισχυρές ενδείξεις για μια πολύπλοκη επικοινωνία προς τους ανθρώπους από τις κατσίκες, ένα είδος που εξημερώθηκε αρχικά από τους αγρότες-κτηνοτρόφους. Οι κατσίκες εμφανίζουν ομοιότητες με ζώα που ανατράφηκαν για να γίνουν κατοικίδια ή ζώα-εργάτες, όπως οι σκύλοι και τα άλογα» δήλωσε ο Νόροθ.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η, εδώ και χιλιάδες χρόνια, εξημέρωση ορισμένων ζώων επέφερε αλλαγές στον εγκέφαλό τους, οι οποίες επέτρεψαν την επικοινωνία με τους ανθρώπους.
«Οι κατσίκες ήσαν τα πρώτα ζώα της κτηνοτροφίας που εξημερώθηκαν πριν από περίπου 10.000 χρόνια. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι κατσίκες είναι πιο έξυπνες από τη φήμη που έχουν βγάλει. Όμως η νέα μελέτη δείχνει επίσης ότι μπορούν να επικοινωνήσουν και να αλληλεπιδράσουν με τους ανθρώπους, παρόλο που ποτέ δεν εξημερώθηκαν για να είναι κατοικίδια ή για να εργασθούν στο πλευρό των ανθρώπων» δήλωσε ο ερευνητής δρ ‘Αλαν ΜακΈλιγκοτ του Τμήματος Βιολογικής και Πειραματικής Ψυχολογίας του Queen Mary.
Newsroom ΔΟΛ