«Το δημοψήφισμα θα πρέπει να αποτελέσει αφύπνιση των ευρωπαϊκών λαών. Πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις για να κατασήσουμε την Ευρώπη πιο ελκυστική στους πολίτες, να λάβουμε πρωτοβουλίες για να ανιτκαταστήσουμε την λιτότητα με ανάπτυξη, την ανεργία με δουλειές ευπρέπειας και τις ατέρμονες συζητήσεις πίσω από κλειστές πόρτες με διαφάνεια και δημοκρατία»»πρόσθεσε.
Σεβόμαστε τη βρετανική απόφαση αλλά παράλληλα σεβόμαστε και τις Συνθήκες, τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε δηλώσεις του πριν τη Σύνοδο Κορυφής. Η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να ενεργοποιήσει την διαδικασία εξόδου. Αυτή είναι η νομική διαδικασία.
«Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί. Η Ευρώπη είναι έτοιμη αν και δεν είναι το σενάριο που επιθυμούσαμε».
«Χωρίς ενεργοποίηση του άρθρου 50 δεν θα ξεκινήσουμε καμία διαπραγμάτευση», ξεκαθάρισε.
Μιλώντας σε προσωπικό τόνο σημείωσε ότι τη μέρα του δημοψηφίσματος αισθάνθηκε σαν να έφυγε ένας φίλος από το σπίτι αλλά και πόσο σημαντικό είναι το σπίτι.
Ότι συνέβη, όμως συνέβη και πρέπει να συνεχίσουμε στην ατζέντα μας, τόνισε. Σήμερα θα συζητήσουμε για το προσφυγικό αλλά και τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ.
Ούτε άτυπες ούτε επίσημες διαβουλεύσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν πριν το βρετανικό αίτημα αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.
«Πρέπει να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και πρέπει να χτίσουμε μια στενή σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως εταίρο – πλέον – της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.
«Θα ακούσουμε την εκτίμηση και αξιολόγηση του Ντέιβιντ Κάμερον για τις εξελίξεις», είπε.
«Λυπούμεθα, αλλά θα παραμείνουμε συνδεδεμένοι με τη Μεγάλη Βρετανία», κατέληξε, ενώ ανέφερε ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και το ζήτημα της μετανάστευσης.
Είχαμε μια συναισθηματική συνεδρίαση στην Ευρωβούλή σημείωσε προσερχόμενος ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
«Θλιβερό και επικίνδυνο το δημοψήφισμα για αποχώρηση της Βρετανίας. Είναι δύσκολη κατάσταση. Πρέπει να συζητήσουμε…» ανέφερε ο κ. Σουλτς και πρόσθεσε: «Το άρθρο 50 είναι άγνωστο για εμάς. Πρέπει να το συζητήσουμε και με αμοιβαίο σεβασμό να ολοκληρώσουμε αυτή την ιστορία. Θέλουμε να κρατήσουμε όσο πιο κοντά γίνεται την Μεγάλη Βρετανία. Σεβόμαστε την απόφαση του λαού της χώρας. Η Βρετανία θα είναι μέλος της G7 και θα έχει στενή σχέση με την ΕΕ».
«Η υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης δείχνει πόσο προβληματική είναι η κατάσταση. Πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι διαβουλεύσεις για την έξοδο. Κοιτάξτε την κατάσταση των αγορών», σημείωσε.
Σέβομαι την επιλογή, αλλά πρέπει να κινήσουμε την διαδικασία εξόδου άμεσα ανέφερε προσερχόμενος ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Πρέπει η ΕΕ να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα. Η Ευρώπη θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι το Ηνωμένο Βασιλείο να καταθέσει άμεσα το αίτημα εξόδου. Στη συνέχεια πρέπει να φτάσουμε σε κάποια συμπεράσματα. Πρέπει να οργανωθούμε στην ευρωζώνη. Εϊμαι πεπεισμένος ότι δεν πρέπει να χάσουμε άλλον χρόνο. Ολος ο κόσμος μας κοιτά. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, είναι ισχυρή και πρέπει να δράσει προς το δικό της συμφέρον.
Είναι μια ιστορική απόφαση, αλλά η ιστορία της ΕΕ συνεχίζεται. Σήμερα μελετούμε την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, ακόμη κι αν αυτό είναι οδυνηρό.
Θα συζητήσουμε τώρα την διαδικασία του διαζυγίου, στην ΕΕ δεν είναι όπως στο facebook, ή παντρεμένοι, ή διαζευγμένοι , όχι όμως κάτι το ενδιάμεσο, δεν υπάρχει η επιλογή it’s complicated – είναι περίπλοκο”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός του Λουβεμβούργου Χαβίερ Μπετέλ.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαϊσκάιτε δήλωσε ότι «όλοι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο και να ηρεμήσουμε. Ο Cameron χρειάζεται να πει κάτισε εμάς, όχι εμείς σε αυτόν. Είμαι λίγο λυπημένη επειδή αγαπάμε τη Βρετανία».
Και πρόσθεσε: «Διανοητικά και ψυχολογικά το Brexit έχει ήδη γίνει, λόγω της ψηφοφορίας και επειδή προτάθηκε εξ αρχής και λόγω των φιλοδοξιών των λίγων πολιτικών η χώρα έγινε όμηρος. Θα συζητήσουμε για το τι πρέπει να γίνει. Ας μην κάνουμε εικασίες, μία ομάδα χωρών είναι ενοχλημένη από την ομοσπονδιακή προοπτική και άλλοι είναι πιο ευέλικτοι. Ας είμαστε ήρεμοι. Χρειαζόμαστε χρόνο, θα πρέπει να επανεξετάσουμε και πρέπει να ενωθούμε. Είναι μια πρόκληση. Αν το άρθρο δεν ενεργοποιείται, τότε καλωσορίζω πίσω την Αγγλία».
«Οι Βρετανοί πρέπει να το ενεργοποιήσουν το άρθρο 50 το συντομότερο δυνατό, να αποφασίσουν το συντομότερο δυνατό», δήλωσε προσερχόμενος ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λόφβεν.
«Εμείς ως ΕΕ θα πρέπει να δούμε τι δρόμο θα πάρουμε. Πρέπει να φτιάξουμε μια ΕΕ των πολιτών. Με δουλειές, κοινωνική προστασία, χωρίς περίπλοκους κανονισμούς από τις Βρυξέλλες. Να το κάνουμε μόνοι μας, αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες των κρατών μελών. Πρέπει να δείξουμε στους πολίτες ότι αυτός ο οργανισμός είναι για αυτούς».
Η νέα εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία θα είναι λιγότερο ευνοϊκή δήλωσε σήμερα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις του Brexit για την Ολλανδία.
Μήνυμα ενότητας των «27» της Ε.Ε. έστειλε η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. Φερντερίκα Μογκερίνι, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφή Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Τα πράγματα δεν είναι τα ίδια, όμως ο κόσμος δεν σταματά, η Ε.Ε. συνεχίζει, περιμένουμε το Λονδίνο να μας πει τι θα γίνει τώρα, σημείωσε, κινούμενη στο ίδιο μήκος κύματος με όλους τους κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους που ζήτησαν γρήγορη εκκίνηση των διαδικασιών για την έξοδο της Βρετανίας από την ένωση.
Όπως είπε, η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τη βούληση των Βρετανών πολιτών, αλλά και τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες.
Κάμερον: Δεν πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη στην Ευρώπη
Απέναντι στους Ευρωπαίους ηγέτες ο Ντέιβιντ Κάμερον για πρώτη φορά, και πιθανότατα τελευταία φορά, μετά το δημοψήφισμα που οδηγεί την Βρετανία εκτός ΕΕ και τον ίδιο εκτός πρωθυπουργίας. «Δεν πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη μας στην Ευρώπη» είπε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι πρέπει να επιδιωχθεί η όσο το δυνατόν στενότερη σχέση με την ΕΕ.
Η Ένωση είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση σήμερα, αλλά πρέπει να περιμένουμε τη Βρετανία, τόνισε από πλευράς του προσερχόμενος στις εργασίες της ιστορικής Συνόδου Κορυφής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ -ανακοινώνοντας παράλληλα ότι οι «27» θα συνεδριάσουν τον Σεπτέμβριο στην Μπρατισλάβα για το μέλλον της ΕΕ χωρίς την Βρετανία.
Ο απερχόμενος Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι ελπίζει πως τόσο οι συνομιλίες για την έξοδο της Βρετανίας, όσο και η έκβασή τους, θα είναι όσο τον δυνατόν πιο «εποικοδομητικές».
«Ενώ φεύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη στην Ευρώπη. Αυτές οι χώρες είναι γείτονες, φίλοι, σύμμαχοι, εταίροι μας. Και ελπίζω ότι θα επιδιώξουμε τη στενότερη δυνατή σχέση σε ό,τι αφορά το εμπόριο, τη συνεργασία και την ασφάλεια. Διότι αυτό είναι καλό για εμάς και καλό γι’ αυτούς» ανέφερε ο πρωθυπουργός της πρώτης χώρας που εγκαταλείπει την ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο σήμερα, δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής. Όμως προσέθεσε πως εναπόκειται στη βρετανική κυβέρνηση η χρονική στιγμή για την ενεργοποίηση της διαδικασίας «και πρέπει να κάνουμε υπομονή».
«Αυτή είναι η μόνη νόμιμη οδός» σημείωσε.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσέρχονται στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής μετά το βρετανικό δημοψήφισμα που έβγαλε Brexit, με το μείζον να είναι για το Λονδίνο και τους υπόλοιπους το πότε θα ξεκινήσει το διαζύγιο.
Το Λονδίνο δεν είναι διατεθειμένο να ενεργοποιήσει άμεσα το Άρθρο 50 στη Συνθήκη της Λισαβόνας αντιστεκόμενο στις πιέσεις της ΕΕ, η οποία θέλει να περιορίσει την περίοδο αβεβαιότητας.
Τη Δευτέρα, Μέρκελ, Ολάντ και Ρέντσι εμφανίστηκαν σε κοινή γραμμή μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο αποκλείοντας κάθε είδους επίσημη ή ανεπίσημη διαπραγμάτευση πριν την ενεργοποίηση του Άρθρου 50.
Αύριο οι 27 θα συζητήσουμε σε άτυπη συνεδρίαση τα επόμενα βήματα για την Ευρώπη και το μέλλον. Θα προτείνω να συναντηθούμε και το Σεπτέμβριο σε μια άτυπη Σύνοδο Κορυφής, κατέληξε.
Τσίπρας: Σοκ ιστορικών διαστάσεων το Brexit
«Σοκ ιστορικών διαστάσεων» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στο δείπνο των ηγετών, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι με το δημοψήφισμα αλλάζει ο χάρτης της Ευρώπης, αλλά «δεν πρέπει να παριστάνουμε τους αιφνιδιασμένους», διότι τα αίτια της εθνικής αναδίπλωσης και του ευρωσκεπτικισμού είναι βαθιά και δεν είναι άλλα από το δημοκρατικό έλλειμμα, τη λιτότητα και την κοινωνική κρίση.
Ο έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την κατανόησή του για τη θέση στην οποία βρίσκεται ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σημειώνοντας ωστόσο ότι φαίνεται πως η Βρετανία δεν είχε την παραμικρή προετοιμασία σε περίπτωση που κέρδιζε το Brexit.
Εξάλλου, ο έλληνας πρωθυπουργός παρατήρησε ότι είναι προφανής η διακριτή αντιμετώπιση της ΕΕ μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας. Υπενθύμισε ότι όταν η Ελλάδα ζήτησε ευελιξία, η απάντηση ήταν «εφαρμογή, εφαρμογή, εφαρμογή ή Grexit», ενώ η αντιμετώπιση της Μ. Βρετανίας είναι διαφορετική. Ο πρωθυπουργός τόνισε, ωστόσο, ότι δεν πιστεύει ότι πρέπει να τιμωρούνται αυτοί που αποφασίζουν να φύγουν, αλλά δεν θα πρέπει να τιμωρούνται αυτοί που μένουν.
Καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να αποφασιστεί ποιος θα ηγηθεί της διαπραγμάτευσης από την πλευρά της ΕΕ, σημειώνοντας ότι σήμερα υπάρχει μάλλον «εικόνα διάλυσης», με τέσσερις διαφορετικές διακυβερνητικές συσκέψεις και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη στους θεσμούς, στην Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλιώς θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδα.