Πέντε ημερολογιακές ημέρες που περιλάμβαναν τρεις συνεδριάσεις ήταν αρκετές για να γίνει αντιληπτό σε όλους ότι το brexit αποτέλεσε ορόσημο για τις αγορές αλλά και γενικότερα.
Μετά από δύο συνεδριάσεις με ισχυρούς κλυδωνισμούς που οδήγησαν σε απώλειες 2 τρις. δολαρίων στις διεθνείς αγορές, ακολούθησε η αντίδραση στη σημερινή ημέρα επιβεβαιώνοντας ότι η αβεβαιότητα που αναδύθηκε στο περιβάλλον είχε ως αποτέλεσμα την περισσότερη μεταβλητότητα.
Αυτό είναι αποτέλεσμα της αυξημένης νευρικότητας με την οποία ενεργούν οι επενδυτές που επιλέγουν να κινηθούν με ακόμη περισσότερο βραχυπρόθεσμους χρονικούς ορίζοντες, ενώ η κατηγορία των επενδυτών μακράς πνοής σπανίζει ακόμη περισσότερο! Ωστόσο, οι κλυδωνισμοί των αγορών βρήκαν ετοιμοπόλεμες τις Κεντρικές Τράπεζες που έχουν μέχρι τώρα ανταποκριθεί με επιτυχία (παρά το ιστορικό ναδίρ για τη στερλίνα), ενώ δεν έχει προκύψει περίπτωση χρηματοπιστωτικού φορέα με «ειδικά προβλήματα» από ενδεχόμενες αρνητικές θέσεις, μέχρι στιγμής τουλάχιστον.
Το σκηνικό αυτό αναπόφευκτα έχει συμπαρασύρει στη δίνη του και το ελληνικό χρηματιστήριο που λόγω της εγγενούς ρηχότητάς του εκδηλώνει εντονότερες διακυμάνσεις. Η συμπόρευση του ελληνικού χρηματιστηρίου με τα των διεθνών αγορών θα αποτελεί αναπόφευκτα το έργο που θα παρακολουθήσουμε εφεξής στο περιβάλλον αχαρτογράφητων υδάτων της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ένα περιβάλλον που μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες εξελίξεις καθώς το μεν κλίμα ευρωσκεπτικισμού προϊδεάζει για ενδεχόμενη δοκιμασία της συνοχής της ευρωπαϊκής οικογένειας, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν και φωνές που διατυπώνουν την άποψη ότι η παρούσα κρίση είναι ιστορική ευκαιρία για πρωτοβουλίες προς περισσότερη ολοκλήρωση στην Ε.Ε. (π.χ. μέσω της αμοιβαιοποίησης των εθνικών χρεών μεταξύ άλλων).
Και ενώ η ορατότητα περί το «τί μέλλει γενέσθαι» είναι ακόμη χαμηλή μην επιτρέποντας οποιαδήποτε σοβαρή πρόβλεψη για την πορεία των αγορών, είναι σαφές ότι αυξημένη ευθύνη αναλογεί στη Γερμανία που καλείται να υπερβεί το μονολιθισμό που μέχρι τώρα έχει εμφανίσει σε σχέση με τη συνταγή της δημοσιονομικής πειθαρχίας για όλους και να παρουσιάσει και διαφορετικές προτάσεις προς τους εταίρους.
Γίνεται επιπλέον αντιληπτό, ότι η διαφοροποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου προκειμένου να διαμορφώσει μια διαφορετική πορεία από εκείνη που θα υπαγορεύουν οι διεθνείς αγορές, απαιτεί νέους καταλύτες. Δεδομένα δηλαδή που θα διαμορφώνουν την πεποίθηση ότι προωθούνται μεταρρυθμίσεις, επιταχύνονται διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων, επιδιώκεται η δρομολόγηση δράσεων με όρους ιδωτικοοικονομικούς, υλοποιούνται ενέργειες με εμπροσθοβαρή χαρακτηριστικά. Mission impossible, θα αντιτείνει όποιος έχει τις βιωματικές εμπειρίες της τελευταίας περιόδου στην ελληνική οικονομία και ευλόγως είναι σκεπτικιστής.
Το brexit ωστόσο συνιστά μια πρόκληση για να σκεφτούμε διαφορετικά και να αλλάξουμε τις συμπεριφορές μας, αλλιώς το ελληνικό χρηματιστήριο δύσκολα θα επαναπροσεγγίσει τις επιδόσεις των αρχών Ιουνίου, δηλαδή την περιοχή των 650 μονάδων.
Ο κ. Δημήτρης Τζάνας είναι διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ