Την εντολή διακυβέρνησης ζητά ο Μαριάνο Ραχόι μετά την πρωτιά του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP) στις νέες ισπανικές εκλογές, από τις οποίες κανένα κόμμα δεν βγήκε -ξανά- αυτοδύναμο.
Ο Ραχόι εξέφρασε τη Δευτέρα την ελπίδα πως τα κόμματα θα καταλήξουν σε συμφωνία μέσα σε έναν μήνα προκειμένου να καταστεί δυνατή μια κυβέρνηση του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματός (PP) του.
«Πρέπει να προσπαθήσω να εξασφαλίσω μια πλειοψηφία για να κυβερνήσω γιατί χωρίς αυτήν, είναι πολύ δύσκολο, πολύ πολύπλοκο», δήλωσε ο Ραχόι στον ραδιοφωνικό σταθμό Cope μετά την ανάδειξη του κόμματός του στην πρώτη θέση στις δεύτερες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σε διάστημα έξι μηνών, αλλά χωρίς να εξασφαλίζει την πλειοψηφία.
«Πιστεύω πως μέσα σε έναν μήνα μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία για τα βασικά. Θα ήταν ανοησία να χάσουμε χρόνο για πολλούς άλλους μήνες», είπε ακόμη.
Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι Σοσιαλιστές του PSOE που κατάφεραν να κρατήσουν τη δεύτερη θέση, απογοήτευση στο Podemos που κατέληξε πάλι τρίτο. Έτοιμο για συνομιλίες με στόχο τη συγκυβέρνηση δηλώνει το Ciudadanos, το οποίο ωστόσο παραμένει σε μειονεκτική θέση.
Με το σύνολο των ψήφων καταμετρημένο, στη Βουλή των 350 εδρών, με όριο αυτοδυναμίας τις 176 έδρες, το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι βρίσκεται πλέον στις 137 έδρες (ή στο 33%, ενισχυμένο κατά 14 έδρες από το Δεκέμβριο), οι Σοσιαλιστές του PSOE υπό τον Πέδρο Σάντεθ στις 85 έδρες (στο 22,6%, αποδυναμωμένοι κατά 5 έδρες), η συνεργασία Podemos-IU στις 71 έδρες (21,1%, ενισχμένοι κατά μόλις 2 έδρες) και οι Ciudadanos του Ριβέρα στις 32 (στο 13,05% αποδυναμωμένοι κατά 8 έδρες).
Στη Γερουσία των 208 μελών, το PP έχει 130 έδρες, το PSOE 43, ενώ αρκετά πίσω βρίσκονται τα υπόλοιπα κόμματα (οι Podemos-IU στις 8, μετά το καταλανικό ERC, και οι Ciudadanos στις 2).
Τα μαθηματικά δεν φτάνουν ξανά στον Ραχόι για να κυβερνήσει μόνο με το Ciudadanos, όπως θα επιθυμούσε, όμως τώρα ο φόβος τρίτης κάλπης συμβάλλει σημαντικά στην αλλαγή του κλίματος.
«Κερδίσαμε τις εκλογές, και απαιτούμε το δικαίωμα να κυβερνήσουμε» είπε ο Μαριάνο Ραχόι τη νύχτα προς Δευτέρα, σε μία εμφάνιση σε πανηγυρικό κλίμα -κλίμα που τον παρέσυρε σε μία σχετικά σπάνια για εκείνον «έκρηξη συναισθήματος», φιλώντας τη γυναίκα του.
Αυτό που διαμήνυσε ο Ραχόι ήταν πως θα δεχθεί την διερευνητική εντολή, ως επικεφαλής του πρώτου κόμματος, κάτι που δεν ήταν αυτονόητο: Μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου, όταν η δυναμική στη Βουλή ήταν ανάλογη με την τωρινή, ο αρχηγός του PP είχε προσπεράσει την εντολή για να «παίξει άμυνα», αφήνοντάς την να περάσει στα χέρια του PSOE με άκαρπη κατάληξη.
Στους Σοσιαλιστές του PSOE, η ανακούφιση ήταν αισθητή επειδή το κόμμα κατάφερε να γλιτώσει την τρίτη θέση. Λόγους να αναπνεύσει έχει ειδικά ο αρχηγός τους Πέδρο Σάντεθ, γιατί απέφυγε τουλάχιστον τον βέβαιο πολιτικό θάνατο από την κάλπη (έστω κι αν κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να προβλέψει μεσοπρόθεσμα το μέλλον του στην κομματική ηγεσία).
Το σημαντικότερο ωστόσο για τους Σοσιαλιστές είναι ότι, ενώ είχαν χρεωθεί το βάρος του ναυαγίου που μεσολάβησε, διατηρούν σε μεγάλο βαθμό το έρεισμά τους στον κεντροαριστερό χώρο και δεν έχασαν κι άλλο έδαφος προς το Podemos: Αυτό ακριβώς εννοούσε ο Σάντσεθ όταν θριαμβολογούσε τη Δευτέρα πως «είμαστε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στα αριστερά».
Αυτός είναι και ο λόγος που στο Pοdemos επικρατεί βαριά ατμόσφαιρα. «Περιμέναμε να τα πάμε καλύτερα»« είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής Πάμπλο Ιγκλέσιας, αν και διαβεβαίωσε τους ψηφοφόρους του πως «βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή, «μέχρι τη νίκη» (hasta la victoria siempre)». «Θα κάνουμε αναλύσεις από αύριο. Μας έπιασαν αιφνιδίασαν τα αποτελέσματα» σημείωσε ο Ιγκλέσιας, την ώρα που η καταμέτρηση βρισκόταν στο 95%, με τα αποτελέσματα να διαψεύδουν και τις εκτιμήσεις των Unidos Podemos, αλλά και τα exit polls που προέβλεπαν σε δεύτερη θέση του κόμματος του Ιγκλέσιας.
To Ciudadanos, το δεύτερο κόμμα που μαζί με το Podemos είχε φέρει το «θάνατο του δικομματισμού», βγαίνει επίσης χαμένο, και σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι το κόμμα του Ιγκλέσιας. Ο αρχηγός του Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα έσπευσε τη νύχτα προς Δευτέρα να δηλώνει την ετοιμότητά του «να ανοίξει αμέσως συνομιλίες με το PP» του Μαριάνο Ραχόι για σχηματισμό κυβέρνησης.
Η δύναμη του Ciudadanos είναι ακόμη πιο περιορισμένη από ό,τι μετά το Δεκέμβριο, και το κόμμα είναι περισσότερο εξαρτημένο από την ισχύ των υπόλοιπων κομμάτων -τόσο από το ενισχυμένο PP όσο και από την προθυμία των μικρότερων σχηματισμών που καθιστούν, και πάλι, το Ciudadanos άξιο της προσοχής του Ραχόι μόνο με την προϋπόθεση της συνεργασίας τους.
Γκάφα Παπαδημούλη
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης δεν περίμενε τα τελικά αποτελέσματα στις ισπανικές εκλογές και την πάτησε.
Congratulations to #UnidosPodemos26J for the great success! Next goal now, is a large, progressive governmental majority! #AdiosRajoy
— Dim. Papadimoulis (@papadimoulis) 26 Ιουνίου 2016
Τελικά όμως το τελικό αποτέλεσμα «βύθισε» τους Podemos και ο κ.Παπαδημούλης αναγκάστηκε μα παραδεχθεί το λάθος του με νέα ανάρτηση. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε πως έκανε λάθος, χαρακτήρισε «φιάσκο» τα exit polls και θυμηθηκε το πάθημα της ΝΔ το 2000.
Έσπευσα να συγχαρώ τους UNIDOS PODEMOS, μετά τα exit poll, που ήταν πάλι φιάσκο.Έκανα λάθος.Όπως η ΝΔ στις εκλογές του 2000. Πάθημα- μάθημα.
— Dim. Papadimoulis (@papadimoulis) 27 Ιουνίου 2016