«Η Μικρά Αγγλία δεν φαίνεται να νοιάζεται για τη μεγάλη εικόνα στην εποχή του λαϊκισμού» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο δρ Θεοφάνης Εξαδάκτυλος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Surrey στη Βρετανία.
«Βάσει των δημοσκοπήσεων και της δραματικής δολοφονίας της προηγούμενης εβδομάδας, το αποτέλεσμα ήταν αναπάντεχο και η επόμενη ημέρα βρήκε τη Βρετανία διχασμένη. Το δημοψήφισμα απέδειξε ότι ο λαϊκισμός και των δύο πλευρών, η στοχοποίηση των μεταναστών και η προβολή της Ευρώπης ως αποδιοπομπαίου τράγου για όλα τα κακά της Βρετανίας βρήκαν απήχηση στην ψυχοσύνθεση του λαού. Είναι πάντα πιο εύκολο για έναν πολιτικό να «πουλήσει» την αρνητική πλευρά παρά τη θετική. Η «Μικρά Αγγλία» δεν νοιάζεται για τη μεγάλη εικόνα: είναι γενικά μια εσωστρεφής κοινωνία που νιώθει την απαξίωσή της όχι ως αποτέλεσμα του οικονομικού μαρασμού από τις πολιτικές λιτότητας των τελευταίων συντηρητικών κυβερνήσεων αλλά ως αποτέλεσμα της συμμετοχής της Βρετανίας στην ΕΕ» εκτιμά ο συνομιλητής μας.
Και τονίζει: «Η κίνηση για δημοψήφισμα στην εποχή του λαϊκισμού ήταν λανθασμένη από τη μεριά του Κάμερον και η επερχόμενη παραίτησή του προμηνύει περαιτέρω στροφή προς τα δεξιά. Επιπλέον, η χλιαρή υποστήριξη από τους Εργατικούς υπέρ της παραμονής κατά τη διάρκεια της εκστρατείας αποδεικνύει πόσο αναποτελεσματική ήταν η ηγεσία τους να πείσει την εκλογική βάση. Το πολιτικό τοπίο αλλάζει δραματικά: στη βάση του δεν βρίσκεται πλέον το κλασικό δίπολο Αριστεράς – Δεξιάς αλλά ο διχασμός όσον αφορά τη θέση της Βρετανίας παγκοσμίως».
Και τώρα τι θα επακολουθήσει; «Οι εξελίξεις θα είναι συνεχείς για τη Βρετανία. Η αστάθεια έχει ήδη ξεκινήσει στην αξία του νομίσματος, στην οικονομική προοπτική και στην πολιτική σκηνή. Τα πολιτικά κόμματα είναι σε αναβρασμό και όλοι καλούν σε ψυχραιμία, ωστόσο η έλλειψη εμπιστοσύνης προς αυτά είναι εμφανής. Στα δύο χρόνια διαπραγματεύσεων που προβλέπονται όσοι πίστευαν ότι η δυσμενής τους θέση στη βρετανική κοινωνία οφειλόταν στην ΕΕ θα χτυπηθούν περισσότερο από κάθε άλλον –ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που πίστεψαν στον λαϊκισμό του Φάρατζ ότι τα 350 εκατ. στερλίνες που κατά τους ισχυρισμούς του κόστιζε η ΕΕ στη Βρετανία κάθε εβδομάδα θα επιστρέψουν τάχα στο κοινωνικό κράτος σε μια εποχή λιτότητας και περιορισμού των κοινωνικών παροχών. Η πιθανότητα να ηγηθούν των διαπραγματεύσεων υποστηρικτές του Brexit ίσως σκληρύνει τη στάση της Ευρώπης απέναντι στη Βρετανία» απαντά.
«Η ΕΕ έδωσε σημάδια γραφής για τις κινήσεις της: οι δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων ήδη γίνονται στο όνομα της Ευρώπης των 27 και οι Βρυξέλλες είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν σε ριζικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα εντείνουν την πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και πολιτική ένωση. Ο δρόμος των διαπραγματεύσεων θα είναι μακρύς και θα έχει έντονες επιπτώσεις στην κοινή αντίληψη της ιδρυτικής αρχής της Ευρώπης ως χώρου ειρήνης, ευημερίας και αποδοχής της διαφορετικότητας» καταλήγει ο δρ Εξαδάκτυλος.
Ο κ. Θεοφάνης Εξαδάκτυλος είναι καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Surrey στη Βρετανία.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ