Οι Ασιάτες εκατομμυριούχοι διαθέτουν πλέον περισσότερο πλούτο στα χέρια τους από τους Αμερικανούς, τους Ευρωπαίους και όσους κατοικούν σε άλλες περιοχές του πλανήτη, σύμφωνα με έρευνα της Capgemini που ανακοινώθηκε την Πέμπτη. Η World Wealth Report της γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας συμβούλων και ερευνών κατέγραψε άλμα 10% του πλούτου των Κινέζων, Ιαπώνων και άλλων Ασιατών εκατομμυριούχων την χρονιά που πέρασε συγκριτικά με το 2014.
Η εφετινή έρευνα της Capgemini επιβεβαιώνει όχι μόνο τη λαϊκή ρήση «τα λεφτά πάνε στα λεφτά», αλλά και την παρατήρηση ότι εν καιρώ παγκοσμιοποίησης το χρήμα όχι μόνο ως επενδυτικό εργαλείο ή μέσο ευημερίας αλλά και ως αντικείμενο συσσώρευσης μετακινείται εκ Δυσμών προς Ανατολάς.
Συγκεκριμένα, οι εκατομμυριούχοι σε ολόκληρο τον πλανήτη διέθεταν το 2015 περιουσιακά στοιχεία με αξία 58,7 τρισ. δολάρια. Πρόκειται για πλούτο τέσσερις φορές περισσότερο από όσο διέθεταν προ τριακονταετίας. Και σύμφωνα με την Capgemini, αν ο ρυθμός μεταφοράς του πλούτου από τους πολλούς στους λίγους συνεχιστεί, το 2025 οι εκατομμυριούχοι στον κόσμο –το περιβόητο 1%, όπως το αποκαλούν άλλες έρευνες –θα διαθέτει πλέον 100 τρισ. δολάρια.
Γεωγραφικές μετατοπίσεις
Ο Κροίσος με τα μυθικά του πλούτη ήταν Μικρασιάτης (βασιλιάς της Λυδίας), αλλά οι σύγχρονοι «Κροίσοι» κατοικοεδρεύουν ως επί το πλείστον στην Άπω Ανατολή. Οι περισσότεροι ήταν πέρυσι Κινέζοι και Ιάπωνες κι ας βρίσκονταν η μεν κινεζική οικονομία σε φάση επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης, η δε ιαπωνική σε μόνιμη κρίση αποπληθωρισμού.
Η Capgemini εντόπισε ως πλουτοπαραγωγικές πηγές των Ασιατών τους κλάδους των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της υψηλής τεχνολογίας και της βιομηχανίας Υγείας. Οι εκατομμυριούχοι της ασιατικής ηπείρου κατείχαν πέρυσι 17,4 τρισ. δολάρια, ενώ οι «ομότεχνοί» τους της Βόρειας Αμερικής κατείχαν 16,6 τρισ. δολάρια.
«Με τους σημερινούς ρυθμούς συσσώρευσης πλούτου από την οικονομική ελίτ της Ασίας και του Ειρηνικού, την επόμενη δεκαετία η ελίτ αυτή θα διαθέτει τα δύο πέμπτα του παγκόσμιου πλούτου που διαθέτουν οι εκατομμυριούχοι, περισσότερα χρήματα δηλαδή από όσα θα έχουν αθροιστικά οι εκατομμυριούχοι της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής», σημειώνει στην έκθεσή της η Capgemini.
Πολλά έχεις, πολλά παίρνεις
Στους αντίποδες, οι χαμηλές αποδόσεις της Wall Street και των άλλων κεφαλαιαγορών της Βόρειας Αμερικής περιόρισε την αύξηση του πλούτου των εχόντων και κατεχόντων στη γεωγραφική αυτή περιοχή στο 2,3% το 2015 συγκριτικά με το 2014. Οι ΗΠΑ, πάντως, εξακολουθούν να έχουν τους περισσότερους εκατομμυριούχους από όλες τις άλλες χώρες του πλανήτη: 4,45 εκατ. εκατομμυριούχους!
Οι Ευρωπαίοι εκατομμυριούχοι κατάφεραν να αυξήσουν την περιουσία τους κατά 4,8% την περυσινή χρονιά συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση του πλούτου τους κατάφεραν οι εκατομμυριούχοι της Ισπανίας, της χώρας με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Ελλάδα.
Οι εκατομμυριούχοι της Λατινικής Αμερικής είδαν πάντως την περιουσία τους να μειώνεται πέρυσι κατά 3,7% συγκριτικά με πρόπερσι κι αυτό εξαιτίας της πολιτικής και οικονομικής κρίσης στη Βραζιλία, που προκάλεσε την κατάρρευση της τοπικής κεφαλαιαγοράς.
Σε παγκόσμια βάση ο πλούτος που ελέγχουν οι εκατομμυριούχοι αυξήθηκε κατά 4% το 2015 συγκριτικά με το 2014 και έφθασε στα 58,7 τρισ. δολάρια. Προ ολίγων μηνών η παγκόσμια οργάνωση για την καταπολέμηση της φτώχειας, Oxfam, είχε ανακοινώσει ότι το 1% των πλουσιότερων κατοίκων του πλανήτη διαθέτει πλέον περισσότερο πλούτο από όσο διαθέτει το υπόλοιπο 99%.