Τέσσερις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) δεν είναι ικανοποιημένες από την πολιτική της τα τελευταία χρόνια και προσανατολίζονται στην «αναμόρφωσή» της. Είναι οι χώρες του λεγόμενου «καρέ του Βίζεγκραντ», δηλαδή η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία, οι οποίες «μεθοδεύουν από καιρό την απεξάρτησή τους» από ορισμένες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου –στο οποίο, φυσικά, μετέχουν.
Το «καρέ» έχει ήδη διαμορφώσει τις βάσεις ενός «Σχεδίου Α’» για τη «μεταρρύθμιση σε βάθος» της ΕΕ, το οποίο αν υιοθετηθεί θα αποτελέσει «θανατηφόρο πλήγμα» (fleau) στην «Ευρώπη των 28» γράφει η γαλλική «Liberation». Πολωνός αξιωματούχος απέρριψε την ιδέα ενός «Polexit» αλλά βλέπει «σε βάθος χρόνου» και αν δεν γίνουν «μεταρρυθμίσεις» στην κατεύθυνση της πολιτικής της ΕΕ, να εμφανίζεται μια «Ευρωπαϊκή Ενωση Β’». Οπως αποκάλυψε, και άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, πέραν του «καρέ του Βίζεγκραντ», έχουν δείξει «θετικό ενδιαφέρον» για τις πρωτοβουλίες του καρέ.
Ο σλοβάκος υπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ιβάν Κόρσακ προσπάθησε την περασμένη Κυριακή στις Βρυξέλλες να υποβαθμίσει τα σχετικά με το «Σχέδιο Α’» αλλά, τονίζοντας ότι η Σλοβακία «μένει πιστή στα ιδεώδη και στις αρχές-αξίες της ΕΕ», παραδέχτηκε ότι η χώρα του, όπως και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αισθάνονται «απογοήτευση» από την πολιτική της ΕΕ και ότι «θα έβλεπαν με καλό μάτι» προσπάθειες για μια ρεαλιστική και πιο θετική στάση της στα τρέχοντα ζητήματα. Η Σλοβακία αναλαμβάνει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την 1η Ιουλίου και, όπως τόνισε, στόχος της προεδρίας της είναι «το ξεπέρασμα της πολυδιάσπασης» της ΕΕ σε μικρο-ομάδες κρατών καθώς και «το μεταναστευτικό πρόβλημα».
Πηγές στην Κομισιόν είναι πολύ συγκρατημένες σε ό,τι αφορά την προεδρία της Σλοβακίας και τηρούν μια «εύγλωττη σιωπή» στα όσα δήλωσε ο υπουργός για το «ξεκαθάρισμα της πολυδιάσπασης». Αλλωστε ο σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο, ο οποίος έκανε «αναγνώριση εδάφους» στις Βρυξέλλες στις αρχές Ιουνίου, απέφυγε να λάβει θέση στις «φήμες» για «πολυδιάσπαση» της ΕΕ αλλά επισήμανε το «φαινόμενο του ευρωσκεπτικισμού» ως έκφρασης και εκδήλωσης της «πανευρωπαϊκής απογοήτευσης», όπως είπε, από την πολιτική της ΕΕ. Αντίθετα, ο σλοβάκος πρωθυπουργός πρόβαλε τη θέση της κυβέρνησής του και, εμμέσως, τη στάση του ως προέδρου του Συμβουλίου για το Μεταναστευτικό. Μέσω των συμβούλων που τον συνόδευαν στις Βρυξέλλες δεν άφησε αμφιβολίες ότι διαφωνεί με το (αρχικό) πρόγραμμα ποσόστωσης στην κατά χώρα κατανομή των προσφύγων και τόνισε ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να υποδεχτεί εξω-Ευρωπαίους», πέραν ενός «λογικού ποσοστού και χωρίς πρόβλημα ασφαλείας».
Στην Κομισιόν δεν φοβούνται εκπλήξεις από τη σλοβακική προεδρία, μάλιστα δικαιολογούν την αμφίσημη στάση της, την οποία αποδίδουν στην αβεβαιότητα που προκαλεί το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, δηλαδή πέντε ημέρες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (28-29 Ιουνίου). Στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι το καρέ δεν θα τηρήσει επιθετική στάση και έχουν εξασφαλισμένη, όπως λέγουν, τη στάση του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος είναι σκληρός στη χώρα του και στους πολίτες της αλλά όταν βρίσκεται στις Βρυξέλλες και συζητεί με την ΕΕ «φροντίζει να δείχνει την ήπια, καλή πλευρά του» διαπιστώνει ο «EUobserver».

POLEXIT
Οι τέσσερις του Βίζεγκραντ έχουν ήδη διαμορφώσει τις βάσεις ενός «Σχεδίου Α’» για τη «μεταρρύθμιση σε βάθος» της ΕΕ, το οποίο αν υιοθετηθεί θα αποτελέσει «θανατηφόρο πλήγμα» (fleau) στην «Ευρώπη των 28» γράφει η γαλλική «Liberation».

Πολωνός αξιωματούχος απέρριψε την ιδέα ενός «Polexit» αλλά βλέπει «σε βάθος χρόνου» και αν δεν γίνουν «μεταρρυθμίσεις» στην κατεύθυνση της πολιτικής της ΕΕ να εμφανίζεται μια «Ευρωπαϊκή Ενωση Β’».

Σενάρια
Το ΝΑΤΟ στη θέση της ΕΕ
Στις Βρυξέλλες, ιδιαίτερα στον κύκλο της Κομισιόν, παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη στάση της Πολωνίας απέναντι στην ΕΕ. Πέρα από το πνεύμα υπερεθνικισμού που την κατέλαβε και κάποιες «κινήσεις» για να μην επανεκλεγεί πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Ντόναλντ Τουσκ (Πολωνός, αλλά στέλεχος της αντιπολίτευσης), καθώς και γεγονός ότι η Βαρσοβία επέκρινε πρώτη την απόφαση του προέδρου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να λάβει μέρος στην οικονομική διάσκεψη της Αγίας Πετρούπολης, η στάση της πολωνικής κυβέρνησης και ο ηγετικός ρόλος της στο «καρέ του Βίζεγκραντ» τροφοδοτούν σενάρια και υποψίες ότι «κάποιοι» εκμεταλλεύονται το κύμα του ευρωσκεπτικισμού για να υπονομεύσουν και να διαλύσουν την Ευρωπαϊκη Ενωση.
Αρθρογράφος του βρετανικού «Economist» τον περασμένο Δεκέμβριο είχε συνδέσει την προώθηση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολική Ευρώπη με τη σταδιακή υποβάθμιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν απέκλειε ούτε τη διάλυσή της, υπό την πίεση της Brexit και όσων κρατών ενδεχομένως θα μιμούνταν μια έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, αφήνοντας στη θέση της ΕΕ το ΝΑΤΟ. Το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι η (ενδεχόμενη) έξοδος της Βρετανίας ουσιαστικά εξαφανίζει την ΕΕ και ότι «το κενό που θα αφήσει» πρέπει να καλυφθεί –υπονοείται από το ΝΑΤΟ –δίνει τροφή σε φήμες και υποψίες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ