Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες εταιρείες και οργανισμοί σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα δημοσιεύουν εκθέσεις αειφορίας (κοινωνικούς απολογισμούς). Η τάση αυτή δεν είναι τυχαία, δεδομένου ότι οι εταιρείες επιθυμούν να προάγουν το υπεύθυνο επιχειρείν ως μέρος της στρατηγικής τους για βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και να ενημερώσουν για την επίδοσή τους στα θέματα εταιρικής υπευθυνότητας.
Γίνεται λοιπόν σαφές ότι οι εκθέσεις αυτές συμβάλλουν και εξυπηρετούν την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα. Ωστόσο για να μπορέσει να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός είναι απαραίτητο να έχει εξασφαλιστεί η αξιοπιστία των πληροφοριών που συμπεριλαμβάνονται σε αυτές. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η ανάγκη για να επιβεβαιωθεί η εγκυρότητα των δημοσιευμένων στοιχείων έρχεται στο προσκήνιο, δεδομένου ότι οι περισσότερες από αυτές το αποφεύγουν συστηματικά. Εχουν να κρύψουν κάτι ή υπάρχει άγνοια;
Ερευνα του Κέντρου Αειφορίας (CSE)
Aπό πρόσφατη έρευνα που υλοποίησε το Κέντρο Αειφορίας (CSE) για την έκδοση εκθέσεων εταιρικής υπευθυνότητας τον Νοέμβριο του 2015 διαπιστώθηκε ότι από τις 54 εταιρείες που εξέδωσαν εκθέσεις το προηγούμενο έτος λιγότερο από 40% είχε πραγματοποιήσει εξωτερική διασφάλιση (πιστοποίηση) από ανεξάρτητο φορέα με διεθνώς αναγνωρισμένα στάνταρντ όπως το ΑΑ1000 (ΑS). Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό μέρος του 40% των επιχειρήσεων αυτών που κάνουν εξωτερική διασφάλιση είναι και επιχειρήσεις που συμμετέχουν στον εθνικό δείκτη εταιρικής υπευθυνότητας (CRI) και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο.
Το CRI Index είναι ένα κορυφαίο διεθνές εργαλείο αξιολόγησης και σημείο αναφοράς για τη συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Yπάρχουν τέσσερις κατηγορίες που αξιολογεί: κοινωνία, περιβάλλον, εργαζόμενοι και αγορά. Κάθε εταιρεία που συμμετέχει στη διαδικασία αξιολόγησης από τον CRI αξιολογείται από αξιολογητές που έχουν εκπαιδευθεί ειδικά για τη διαδικασία αυτή και παρέχουν αναλυτική πληροφόρηση σε κάθε επιχείρηση αλλά και συγκριτικά αποτελέσματα. Οι εταιρείες που συμμετέχουν στον CRI πιστεύουν στις αρχές της διαφάνειας και του ελέγχου και αυτό τις κάνει να ξεχωρίζουν.
Τι είναι εξωτερική διασφάλιση της εταιρικής υπευθυνότητας
Οταν μιλάμε για εξωτερική διασφάλιση αναφερόμαστε στη μέθοδο αξιολόγησης των στοιχείων και δεδομένων της εταιρικής υπευθυνότητας και των διαδικασιών συλλογής και αποτύπωσής τους.
Παρότι όλο και περισσότερες εταιρείες στην Ελλάδα αντιλαμβάνονται τη σημασία της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και της αποτύπωσής της μέσα από την έκδοση εκθέσεων εταιρικής υπευθυνότητας, δεν φαίνεται να υπάρχει σαφή δήλωση στρατηγικής και στόχων, όπως και διασφάλιση της αξιοπιστίας των πληροφοριών που συμπεριλαμβάνονται σε αυτές. Ουσιαστικά διακινδυνεύεται η εμπιστοσύνη που θα ήθελαν να αποκτήσουν από τα ενδιαφερόμενα μέρη τους όπως οι πελάτες τους, οι επενδυτές και η κοινωνία για τα επιτεύγματά τους.
Η σημασία του CRI στην αύξηση της αξιοπιστίας
Οι εταιρείες χρησιμοποιούν διάφορες προσεγγίσεις για να βελτιώσουν την αξιοπιστία των εκθέσεων αειφορίας. Πολλές από αυτές εφαρμόζουν μεθόδους εσωτερικών ελέγχων ώστε να εξασφαλιστεί η συνολική εγκυρότητα των πληροφοριών που επικοινωνούν. Οι περισσότερες όμως αναγνωρίζουν ότι μόνο η συστηματική και τεκμηριωμένη διαδικασία της εξωτερικής διασφάλισης μπορεί να πιστοποιήσει την ακεραιότητα των δημοσιευμένων στοιχείων. Μεταξύ άλλων διαδικασιών ο εθνικός δείκτης εταιρικής υπευθυνότητας (CRI) προσδίδει σημαντική αξιοπιστία σε τουλάχιστον 22 εταιρείες που έχουν συμμετάσχει τα τελευταία χρόνια στον θεσμό αυτόν.
Ο CRΙ υποστηρίζει τις εταιρείες ώστε να επεξηγήσουν με λεπτομερή τρόπο τις ενέργειες που εντάσσονται στην εταιρική υπευθυνότητα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστική στρατηγική εταιρικής υπευθυνότητας και ορθή ενσωμάτωση αν δεν είμαστε σε θέση να παρακολουθήσουμε και στη συνέχεια να αξιολογήσουμε τους στόχους, τις δεσμεύσεις, όπως και τα αποτελέσματά τους. Η εξωτερική διασφάλιση παίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στη διάκριση των αξιόπιστων επιχειρήσεων έναντι όλων των υπολοίπων και ο CRI είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο κ. Νίκος Αυλώνας είναι αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εταιρικής Υπευθυνότητας (CRI) και πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας, καθηγητής του DePaul University.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ