«Οι μεγάλες επέτειοι, τα παιδιά και οι καλές σχέσεις με την περιοχή». Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών λαμβάνει πάντα υπόψη του αυτές τις τρεις παραμέτρους, σύμφωνα με την πρόεδρό του, Ελένη Αρβελέρ, η οποία ήταν η ψυχή στη Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στους χώρους των διοικητικών υπηρεσιών του Κέντρου στην οδό Φρυνίχου.

Παρουσία του υπουργού πολιτισμού, κ. Αριστείδη Μπαλτά, του διευθυντή του Ε.Π.Κε.Δ κ. Παύλου Καλλιγά αλλά και των Στάθη Λιβαθινού, Σωτήρη Χατζάκη και Νίκου Διαμαντή, των σκηνοθετών δηλαδή που συμμετέχουν σε αυτό, ανακοινώθηκε το πρόγραμμα εκδηλώσεων για το 2016.

Η «επέτειος» αφορά στον Σαίξπηρ και τα πεντακόσια χρόνια από τον θάνατό του. Ο Σωτήρης Χατζάκης θα στήσει ένα θεατρικό εργαστήριο πάνω στο «Ονειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» (Συνεδριακό Κέντρο και φυσικός χώρος, 29/6-1/7), ενώ ο Νίκος Διαμαντής θα παρουσιάσει μια θεατρική εγκατάσταση με τίτλο, «Αδιέξοδος έρωτας, Οφηλία». Στο πλαίσιο αυτής, θα προσεγγιστεί η ηρωίδα του Σαίξπηρ μέσα από τρεις διαφορετικές μεθόδους (Στανισλάφσκι, Μπρεχτ, Αρτώ) σε τρεις διαφορετικούς χώρους σε τρεις διαφορετικές στιγμές της ημέρας (στην Εκκλησία του Αη Γιώργη, τον αρχαιολογικό χώρο Δελφών και το Κέντρο Δελφών, 2/7).

Τα «παιδιά» έχουν την τιμητική τους με ποικίλους τρόπους. Αφενός, η θεατρική εγκατάσταση του Νίκου Διαμαντή η οποία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Ε.Π.Κε.Δ, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα γίνει με τη συμμετοχή φοιτητών του. Αφετέρου, τα «παιδιά» είναι εκείνα που εγκαινιάζουν τη συνεργασία ανάμεσα στο Κέντρο και το Εθνικό Θέατρο. «Θα μετατρέψουμε το Κέντρο Δελφών σε κέντρο πρακτικής εκπαίδευσης του αρχαίου δράματος. Συμβαίνει πιλοτικά εφέτος αλλά σκοπεύουμε να διερευνήσουμε και άλλες πρακτικές του θεάτρου στο μέλλον» διευκρίνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός. Αλλωστε, όπως διευκρίνισε ο κ. Καλλιγάς ήδη πραγματοποιούνται αυτόν τον καιρό εργαστήρια Αρχαίου Δράματος από το Εθνικό Θέατρο υπό την εποπτεία της Λυδίας Κονιόρδου με τη συμμετοχή νέων καλλιτεχνών από την Ελλάδα αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η συνεργασία θα κορυφωθεί με την πρώτη παρουσίαση της νέας παραγωγής του Εθνικού Θεάτρου, «Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού (θέατρο Φρύνιχος 7/7) προτού κάνει την πρεμιέρα της στην Επίδαυρο στις 15/7.

Η «περιοχή» θα συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση της έκθεσης φωτογραφίας με θέμα τους Παλιούς Δελφούς που θα γίνει στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2016, καθώς οι πρόθυμοι κάτοικοί της «άνοιξαν τα μπαούλα τους, έψαξαν στα σπίτια τους και βρήκαν φωτογραφίες» με τις καθημερινές ασχολίες και στιγμιότυπα από το παλαιό Καστρί ή από τη μεταφορά του παλαιού χωριού στη θέση που βρίσκεται σήμερα.

«Δελφοί. Εικαστικές αντανακλάσεις»- Η φετινή έκθεση

«Γιατί λέμε η documenta και όχι τα documenta;» Διερωτήθηκε η κ. Αρβελέρ. Όπως και να’ χει «τα έργα του Ε.Π.Κε.Δ πρέπει να δοθούν στα documenta» προκειμένου να τα αξιοποιήσει για τη μεγάλη διοργάνωση. Η φετινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών στους Δελφούς έχει τον τίτλο «Δελφοί. Εικαστικές αντανακλάσεις» (αίθουσα του θεάτρου «Φρύνιχος», 1/7) και θα περιλαμβάνει 35 έργα (ζωγραφικά, γλυπτά, χαρακτικά, φωτογραφικές απεικονίσεις) από τις μόνιμες Συλλογές του Κέντρου που δημιουργήθηκαν ειδικά για τους Δελφούς από σημαντικούς έλληνες και ξένους δημιουργούς. Η επιμέλεια ανήκει στην κριτικό τέχνης, Εφη Ανδρεάδη, και ανάμεσά τους συγκαταλέγονται λεργα από καλλιτέχνες όπως οι οι: Νίκος Αλεξίου, Βλάσης Κανιάρης, Τakis, Chryssa, Μayo, Stamos, Νίκος Ναυρίδης, Αλέκος Φασιανός, Γιάννης Γαϊτης, Μάριος Σπηλιόπουλος, Γιώργος Λαζόγκας κ.α.

Το επόμενο φθινόπωρο αναμένεται μάλιστα να εκδοθεί κατάλογος με έργα που περιλαμβάνονται στις Συλλογές του Ε.Π.Κε.Δ προκειμένου να έρθει το ευρύ κοινό σε επαφή μαζί τους. Ορισμένα από αυτά αποκτήθηκαν από καλλιτέχνες που συμμετείχαν σε διοργανώσεις όπως η Διεθνής Συνάντηση Γλυπτικής το 1994, η Διεθνής Εικαστική Συνάντηση το 1995, η Διεθνής Συνάντηση Φωτογραφίας το 1996, η έκθεση «Η κληρονομιά του Απόλλωνα» το 2003 και άλλες. Περιλαμβάνονται επίσης έργα από αγορές του Κέντρου ή μεγάλες δωρεές όπως αυτή των 21 έργων του ελληνογάλλου υπερρεαλιστή ζωγράφου, Mayo.

Η έκδοση του καταλόγου πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγεία του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ